Menu

Nvidia G-Sync je pokusom o revolúciu hrania

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2642 krát
  • Tlač
  • E-mail

V Kanadskom Montreale Nvidia predstavila niekoľko noviniek, ktoré majú počítačom pomôcť v boji proti herným konzolám.

Dostali sme sa do doby, kedy je výkon grafických čipov tak veľký, že jeho potenciál nevedia využiť ani najnovšie hry. Namiesto zbytočnej snahy o dosiahnutie trojnásobného výkonu ale Kalifornský výrobca prichádza s novinkou, ktorá má podľa jeho slov priniesť revolúciu v PC hraní.


 

Problémy obnovovacej frekvencie 

Všetky aktuálne predávané monitory podporujú len pevnú obnovovaciu frekvenciu, ktorá sa pohybuje od 60 do 120 Hz. To je dané rokmi používanými technológiami, ktorých začiatky siahajú k pôvodnému televíznemu vysielaniu.

Pevná obnovovacia frekvencia ale pre hráča prináša mnoho problémov, keďže optimálny stav je len vtedy, ak sa počet zobrazených snímok za sekundu rovná obnovovacej frekvencii. Akonáhle klesne pod túto hodnotu alebo ju prekročí, tak sa začnú objavovať rôzne problémy – hra nepôsobí plynulým dojmom, prípadne sa v obraze objavujú rušivé čiary.

Riešením je technológia Nvidia G-Sync, založená na variabilnej obnovovacej frekvencie monitora. Prispôsobuje sa výkonu grafickej karty, pričom dokáže fungovať v rozmedzí od 30 do 144 snímok za sekundu (toto platí pre prvé monitory). Akonáhle klesne výkon grafickej karty pod hranicu 30 fps, je obnovovacia frekvencia zdvojnásobená.

G-SYNC

 

Dokonalý obraz

Výsledkom je obraz bez rušivých elementov, čiže netrhá, nenájdete tu pásy cez obrazovku a reakcie na pohyb myšou sú okamžité.  Víkendový hráč to možno neocení, no ak sa hrávate často, je technológia G-Sync pre vás.

Prvé monitory s podporou G-Sync sa na trhu objavia až začiatkom budúceho roku, no Nvidia ešte predtým uvolní samotnú G-Sync modul, ktorým je možné vylepšiť niektoré už existujúce monitory. Jedným z nich je aj Asus VG248QE, ktorý sa neskôr začne už rovno predávať s modulom za 399 dolárov. Samotný modul pritom stojí 100 dolárov.

G-Sync modul vyzerá ako malá základná doska s hlavným procesorom a malými pamäťovými čipmi. Tie sú netypicky tri a majú zhodne po 256 megabajtov. Modul je určený pre DisplayPort prepojenie, s klasickým HDMI alebo DVI fungovať zatiaľ nebude. Prvou štvoricou výrobcov G-Sync monitorov bude Asus, BenQ, Philips a ViewSonic.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013