Menu

Vyskúšali sme počítač od Gigabyte, ktorý sa vojde do dlane

Malý veľkosťou, no veľký výkonom. Taký je špeciálny počítač od Gigabyte, ktorý schováte aj do dlane, no namiesto lacných komponentov v ňom nájdete extrémne výkonný procesor od Intelu.

Čo by ste povedali na skutočne výkonný počítač, na ktorom sa zahráte hry a zároveň sa vám vôjde do dlane? Nie, nemáme na mysli smartfón či malý tablet, ale plnohodnotné zariadenie s najnovším operačným systémom Windows 8. Nová séria počítačov Gigabyte Brix je totiž tak malá, že sa zmestí aj do vrecka bundy, či malej kabelky. A aj keď sa bez monitora a periférií nezaobíde, je to netradičná alternatíva ku klasickým notebookom.

Ak sa zaujímate o svet počítačov, tak vám pravdepodobne neunikla snaha spoločnosti Intel o vytvorenie extrémne kompaktných počítačov. Výsledkom je platforma Intel NUC, ktorá je malá, výkonná a hlavne cenovo dostupná. V základe si domov odnesiete malý a lacný barebone, ktorý si následne vyskladáte podľa svojich predstáv. 

Pokusy sme tu už mali

No extrémne kompaktné počítače nie sú žiadnou novinkou a výrobcovia ich v obchodoch ponúkajú už nejaký ten rok. Až doteraz to vždy boli len výkonnostne slabšie modely, vhodné pre pre nenáročnú kancelársku prácu, či domáce multimediálne využitie. Obvykle obsahovali procesor Intel ATOM, prípadne rovnako nevýkonný variant od spoločnosti AMD. Ich primárne určenie bolo pre nenáročnú kanceláriu, do obývačky, ale dobre poslúžili aj ako lacný domáci počítač.

Dôvod použitia pomalých komponentov bol jednoduchý - výkonnejšie čipy vyžadovali účinnejšie a hlavne väčšie chladenie, aké im mohli tak malé zariadenia poskytnúť. No nie že by to až tak vadilo. Vzhľadom na smerovanie do kancelárií, či na nenáročného domáceho používateľa bol výkon dostačujúci a v prípade verzie s výkonným grafickým čipom ste si mohli zahrať aj menej náročnú hru.

No nároky sa postupne zvyšujú a predstava extrémne malého počítača s poriadnou dávkou výkonu nie je vôbec nereálna. Nová architektúra Intel Haswell je nenáročná na spotrebu, zbytočne nehreje a preto si vystačí aj s menším chladením. Navyše na výber máte od tých najpomalších modelov s procesorom Intel Celeron 2955U až po špičkové štvorjadro Intel Core i7-4770R.

brix-pro-2

 

Koncept dokonči si sám

Gigabyte celý koncept malých počítačov mierne upravil a predáva základ, ktorý si majiteľ musí rozšíriť o operačnú pamäť a úložný priestor. Skrinka, ktorú si donesie domov teda obsahuje základnú dosku, procesor, chladenie, modul pre bezdrôtovú komunikáciu a napájací zdroj. V tej najlacnejšej verzii vás bude stáť približne 170 eur, pričom vo vnútri nájdete moderný Celeron. Vhodnejšia je verzia vybavená dvojjadrovým procesorom Intel Core i3-3227U s integrovaným grafickým čipom HD Graphics 4000. 

Nie je to výkonnostný rekordér, no s prehľadom si poradí s kancelárskou prácou, domácimi multimédiami a zvládne aj menej náročnú hru. Cena za túto verziu je prbližne 260 eur. My sme testovali jednu z najvýkonnejších verzií označenú ako Brix Pro, za ktorú si výrobca pýta skoro 600 eur. V ponuke predajcov nájdete aj ďalšie modely, ktoré sa presne prispôsobia vašej peňaženke. So základným Core i5 procesorom vás bude Brix stáť približne 350 eur, za základný Core i7 model si pripravte ďalšiu stovku navyše. 

Modely sa ale nelíšia len použitým procesorom. Rozdielov je viac a od modelu záleží, aký disk si môžete dať dovnútra. Štandardom je mSata rozhranie, čo znamená obmedzenie na SSD disk. Ten nie je úplne lacný, no ak nepotrebujete veľkú kapacitu, tak sa pri 60 gigabajtoch budete pohybovať na hranici 40 eur. No ak plánujete sťahovať filmy, počúvať hudbu a prípadne si robiť veľkú galériu rodinných fotografií, je klasický pevný disk nevyhnutnosťou. Našťastie niektoré modely umožňujú použiť nielen mSata SSD, ale aj klasický 2,5 palcový pevný disk.

brix-pro-3

 

Aj pre hráča

Brix Pro je jedinečný vďaka použitému procesoru Intel Core i7-4770R. Nie je to žiadna odľahčená verzia, ale plnohodnotný procesor so štyrmi jadrami, vyrobený modernou 22 nanometrovou architektúrou. Dokáže súčasne spracovať až štyri vlákna a základnú frekvenciu 3,2 GHz v prípade potreby zvýši až na 3,9 GHz. Pri maximálnej záťaži si zoberie 65 wattov.

Integrovaný grafický čip Iris Pro HD 5200 je tak výkonný, že vám umožní zahrať si aj najnovšie herné tituly. Intel si tu šikovne pomohol malým trikom, keď na čip umiestnil 128 megabajtov zdieľanej rýchlej pamäte. Tá síce mierne predražila celý procesor, no výhody tu prekonali zvýšenú cenu. Toto integrované riešenie preto bez problémov nahradí lacné dedikované grafiky.

Na počítači sme preto skúsili niekoľko hier, pričom výsledok nás príjemne prekvapil. Graficky stredne náročné tituly sme si mohli pri plných detailoch vychutnať aj vo Full HD rozlíšení, niektoré dokonca aj so zapnutým vyhladzovaním hrán. Graficky náročné hry typu Bioshock Infinite a Batman Arkham City už vyžadovali buď zníženie detailov, prípadne hranie v nižšom HD rozlíšení. Aj napriek tomu je výkon grafického čipu vynikajúci, hlavne keď ho porovnáme so súčasnou generáciou integrovaných riešení.

 cpuz gpuz

 

Notebookové komponenty

Pre rozmerovo malé zariadenie musíte dokúpiť aj adekvátnu operačnú pamäť a pevný disk. Čaká vás preto vyberanie z komponentov určených pre notebooky, ktorých je našťastie dostatok. Dobre si ale preštudujte špecifikácie hlavne pri operačnej pamäti. Pri niektorých modeloch je totiž vyžadovaná pamäť typu DDR3L, ktorá má rozdielne napätie oproti tým bežným.

Operačnú pamäť môžete osadiť do dvoch slotov, pričom nami testovaná konfigurácia obsahovala dva štvorgigabajtové moduly. S ohľadom na budúce rozšírenie to nie je optimálne riešenie, no osem gigabajtov by hlavne v prípade systému Windows 8 malo vydržať dlho a problémom by nemali byť ani náročnejšie hry.

Pre úložný priestor sú k dispozícii dve možnosti osadenia. Buď si dokúpite klasický 2,5 palcový pevný disk (prípadne vhodnejšie SSD), alebo siahnete po mSata flash pamäti. Optimálne môžete aj kombinovať rýchly flash disk pre systém a klasický 2,5 palcový pevný disk s veľkou kapacitou pre dáta.

hwinfo

 

Hlučné chladenie

Po zhladnutí fotografií vám musí byť jasné, že malá skrinka s objemom len 0,8 litra neponúka dostatok priestoru na účinné chladenie. Pri bežnej práci v systéme to vôbec nevadí, procesor tu je nenáročný na spotrebu energie a po väčšinu času vás chladič nebude rušiť. Počuť ho síce budete, no je to hluk bežnej úrovne, akú poznáte z notebookov.

No stačí spustiť aplikáciu náročnú na výkon, či novšiu hru a chladič sa vám pripomenie hlukom, ktorý jednoducho nemôžete ignorovať. Počas dňa to nemusí byť až tak nepríjemné, no ak by ste si chceli v noci vychutnať dobrú hru, budete si musieť nasadiť slúchadlá. Problémom sú aj aplikácie, ktoré krátkodobo vyžadujú vyšší výkon. V reáli to vyzerá tak, že chvíľu je zariadenie ticho, no na pár sekúnd sa ozve chladenie, aby sa o chvíľu zase stíšilo. Keď vám to spraví po piaty krát za sebou, začnete z toho byť trochu nešťastní.

Hluku zodpovedá aj spotreba. Pri nenáročnej práci si počítač ukrojí 16 až 18 wattov, čo je hodnota porovnateľná s notebookom a zároveň výrazne nižšia ako pri klasickom počítači. Plné vyťaženie procesora zvýši spotrebu na 76 wattov a hranie graficky náročnej hry až na 81 wattov. Hodnoty sú to stále dobré a ak ste Brixom nahradili svoj starý počítač, budete pri zúčtovaní za elektriku milo prekvapení.

brix-pro-1

 

Možno ste na to čakali

Má vreckový počítač v dobe ultrabookov vôbec význam? Ak váš deň pozostáva len z jednoduchej ráce v kancelárskom balíku, občasnej úprave fotografií a zabíjania času na Facebooku, tak nie ste tá správna cieľová skupina pre testovaný model. Vy môže siahnu’t po lacnejších verziách Brix Pro, ktoré začínajú s cenou na hranici 170 eur a po dokúpení potrebných komponentov stoja len niečo cez dve stovky.

No skúste pracovať s náročnou aplikáciou, či sa zahrať hru a hneď pocítite rozdiel. Procesor tu nie je limitovaný ako v prípade tenkých notebookov a namiesto 15 wattov ich má k dispozícii až 65. Navyše je to prvé zariadenie, pri ktorom hráč nepotrebuje samostatnú grafickú kartu a bez problémov si vychutná aj graficky stredne náročné hry.

A teraz si predstavte, že tak výkonný počítač vám na stole nezaberie ani toľko miesta, čo krabica od mlieka. Môžete si ho so sebou zobrať napríklad aj na dovolenku a v prípade potreby ho zapojiť na hotelový televízor. Veľké počítačové skrine sa stali minulosťou.

 
Gigabyte BRIX GB-BXi7-4770R môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

 

 

Parametre

Intel Core i7-4770R, štvorjadrový, 3,2 GHz
Grafický čip Intel Iris Pro 5200, 1,3 GHz
Operačná pamäť 8 GB
SSD disk 240 GB
Wi-Fi, BT 4.0
HDMI, MiniDP, LAN, 4x USB 3.0
Rozmery 114x111x62 mm

Výsledky testov

vysledky 

Graf ceny produktu Gigabyte BRIX GB-BXi7-4770R poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013