Menu

Ako si vybrať správnu kalkulačku?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1259 krát
  • Tlač
  • E-mail

Dnes už si môžeme vypočítať takmer čokoľvek na smartfóne alebo na PC. No stále sa nájdu prípady, keď sa hodí viac profesionálna kalkulačka. Ako napríklad na školách a počas štúdia na univerzite, pretože tam nie je vždy povolené mať po ruke mobil. Alebo sa vám môže zdať praktickejšie ťukať do kalkulačky s fyzickými tlačidlami ako do smartfónu. A možno potrebujete profesionálnu kalkulačku aj pre výpočty v práci.

Kalkulačky však nie sú všetky rovnaké. Pri kúpe nevhodnej sa vám môže stať, že vám neskôr bude chýbať dôležitá funkcia. My vám s výberom trocha poradíme pripomenutím toho, čo si na kalkulačkách všímať.

 

Rozhoduje účel použitia

Pre účely štúdia na vysokej škole alebo pri práci so zložitými matematickými príkladmi je vhodné zaobstarať si kalkulačku, ktorá má množstvo funkcií a pomôže vám s ťažšími operáciami. Kľúčovou môže byť napríklad možnosť napísať zátvorku alebo prehľadné zlomky s možnosťou použitia goniometrických, logaritmických funkcií a podobne. Takáto kalkulačka býva v obchodoch začlenená do kategórie vedecké.

Počet riadkov

Parametrom, ktorý stojí tiež za povšimnutie je spôsob zobrazenia. Niekedy pri písaní dlhého výpočtu a za použitia zlomkov stratíte prehľad o tom, čo ste vlastne napísali, ak sa to celé zobrazuje len v jednom riadku a postupne mizne pre nedostatok miesta. Preto stojí za zváženie porozhliadnuť sa po kalkulačke, ktorá má aspoň dva riadky, prípadne bodové zobrazenie.

Do domácnosti alebo pre deti

Pre jednoduché operácie, kde ide len o základné čísla bez zložitých funkcií je postačujúca úplne bežná kalkulačka so základným sčítaním, odčítaním, násobením a delením. Takáto kalkulačka sa vám môže zísť doma po ruke v kuchyni alebo pre svoje dieťa navštevujúce základnú či strednú školu.

Pre profesionálne využitie v praxi alebo pri výskume je vhodné zaobstarať si kalkulačku kategórie grafická. Táto kalkulačka dokáže pri výpočte vykresliť aj grafy a tabuľky.

V neposlednom rade treba spomenúť, že s množstvom funkcií a kvalitou zobrazenia stúpa aj cena.

Ak si ale vyberiete správne, často využijete jednu kalkulačku na všetky potrebné operácie.

Zdroj obrázka: Atstock Productions / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013