Menu

Testovali sme tablet Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Pozreli ste si v poslednom čase ponuku tabletov na našom trhu? Vynechajme kategóriu iPadov a poďme na modely postavené na Androide. Ponuka vyzerá dosť biedne, najmä pre niekoho, kto sa neuspokojí s najnižším segmentom a hľadá tablet strednej triedy. Tá takmer neexistuje a tak každý nový model spôsobí rozruch. Tieto ambície má aj S6 Tab Lite od Samsung, ktorý mieri na náročnejších zákazníkov.

Síce sme na samom začiatku, ale trochu sa zorientujme ako to aktuálne na trhu vyzerá. Chceme si kúpiť tablet s Androidom. Vynecháme len ťažko použiteľné sedem až osem palcové modely s cenovkou pod 100 EUR. Tablet chceme používať na prácu aj na zábavu, takže minimom budú tri gigabajty operačnej pamäte, aktuálna verzia Androidu a aspoň 32 GB úložisko. To sa už pomaly dostávame k dvestoeurovej hranici, kde to má celkom dobre pokryté najmä Lenovo. Taký M10 Plus s cenovkou 199 EUR je skvelým riešením s ideálnym mixom výbavy, konštrukcie a ceny. So stúpajúcou cenou nachádzame v cenníku po dva modely od Lenovo a Huawei s rozličnými konfiguráciami a desaťpalcový Samsung Galaxy Tab A. Ten však na svojich konkurentov nestíha výbavou. A to sme niekde pri 250 eurách.

Hľadáme však tablet, ktorý prinesie niečo navyše a zatiaľ sme videli len doštičky s displejmi. V cenníku narážame na veľkú dieru a dostávame sa rovno na hranicu 450 EUR, kde začína pôsobisko Samsungu. Nachádza sa tu Samsung Galaxy Tab S5e so slušným hardvérom a vydareným displejom. Po ňom ešte v ponuke nájdeme pogumovaný Galaxy Tab Active Pro a napokon Samsung Galaxy Tab S6, ktorého konfigurácia začína na hranici 700 EUR.

Takže v skratke, ponuka bežných a použiteľných tabletov začína niekde na 150 eurách a končí na hranici 250 EUR. Ak chcete niečo viac, potrebujete takmer dvakrát viac peňazí, ale dostanete podstatne lepšie zariadenie. No medzitým je veľká diera a tú sa snaží vyplniť Samsung S6 Tab Lite.

Jasné, trochu zdĺhavé a nudné uvedenie do témy, no je dôležité uvedomiť si, kam má tablet namierené. Nie je ho veľmi s čím porovnať, nad tabletmi do 250 EUR výrazne vytŕča a má aj iné zameranie, za profi Android tabletmi zaostáva hardvérom a porovnávať ho s cenovo podobne orientovaným iPadom je vzhľadom na odlišnú platformu asi nevhodné. Začnime však už konečne s recenziou.

 

Konfigurácia a hardvérová výbava

Tab S6 Lite sme testovali v šedej farbe a vo Wi-Fi verzii (SM-P610) so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom. To je možné ďalej rozšíriť microSD kartou s kapacitou do 1024 GB, alebo pripojiť externý flashdisk cez USB-C konektor. PLS displej s uhlopriečkou 10,4“ je vo formáte 5:3 a teda s rozlíšením 2000×1200 bodov. Pri prepočte hustoty bodov sa dostávame na hodnotu 224 PPI. Tablet beží na Androide vo verzii 10 s nadstavbou One UI 2, ktorú poháňa čipset Exynos 9611.

samsung tab s6 lite package

Tablet v tejto cenovej kategórii by sa mal odlíšiť od lacnejších modelov svojou výbavou pomerne značným rozdielom. Čipset Exynos 9611 je postavený na zaužívanom koncepte bigLITTLE a integruje v sebe štvoricu Cortex-A73 jadier taktovaných na 2,3 GHz a štvoricu Cortex-A53 jadier s frekvenciou 1,7 GHz. Moderný čipset vyrobený 10 nm procesom je pomerne úsporný, no ponúka dostatok výkonu pre vykonávanie bežných úloh. V našich končinách ho poznáme najlepšie asi z obľúbeného smartfónu Samsung Galaxy A51, ktorý je typickým zástupcom strednej triedy a aj cenovo je postavený podobne ako Tab S6 Lite.

V čipsete integrovaný LTE modem podporuje 4G siete s rýchlosťou sťahovania do 600 Mbps, no využiť ho budete môcť len v prípade, že si kúpite LTE verziu tabletu označovanú ako SM-P615. Exynos 9611 ponúka aj Wi-Fi adaptér vo verzii 802.11 ac a Bluetooth 5.0. Integrovaný grafický adaptér Mali-G72 MP3 pozostáva z troch klastrov a rozumie si so všetkými modernými API ako DirectX 12, Vulkan a OpenGL ES 3.2. Svojim výkonom však náročného hráča priveľmi nenadchne.

samsung tab s6 lite balenie

V balení nájdete okrem tabletu aj papierovú dokumentáciu, 15W sieťový adaptér a kábel s USB-C konektorom, ihlu pre otvorenie zásuvky pamäťovej a SIM karty, no a predovšetkým stylus S-Pen, ktorý patrí k najväčším ťahákom novinky.

 

Dizajn a konštrukcia

Samsung Tab S6 Lite je už na prvý pohľad i dotyk kvalitne zostaveným zariadením. Prednú časť tvorí sklo prekrývajúce displej, zadnú stranu a rám zasa kovový kryt zložený z niekoľkých častí. Všetky diely k sebe príkladne lícujú, nenašli sme medzi nimi žiadne medzery, celé zariadenie pôsobí kompaktne a hodnotne. S rozmermi 244,5×154,3×7 mm patrí medzi stredne veľké modely.

samsung tab s6 lite front

Rám okolo displeja je približne 9 mm široký a predstavuje kompromis medzi pohodlím držania a sviežosťou dizajnu. Pekným detailom sú aj zaoblené rohy displeja kopírujúce okraje zariadenia. Tablet preto pôsobí mäkko, príjemne a tých pár stratených bodov displeja vám chýbať nebude.

samsung tab s6 lite front cam

Cestu okolo zariadenia začnime pri prednej kamere umiestnenej v okraji rámu. Tá sa nachádza na jednej z kratších strán, čo naznačuje, že výrobca primárne uvažuje o držaní tabletu na výšku, tak ako držíme poznámkový blok, čo celkom zodpovedá filozofii Tab S6 Lite. Senzor za malým objektívom ponúka rozlíšenie 5 MPix a dokáže zhotoviť FullHD video pri 30 sn/s. Na hornom okraji si svoje miesto našiel aj pomaly vymierajúci 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel a mriežka jedného z dvoch reproduktorov. O ozvučenie sa postarala už koncernová značka AKG, takže očakávania máme veľké.

samsung tab s6 lite usb port

Protiľahlý okraj tabletu obsahuje identickú mriežku druhého reproduktora a USB C konektor pre nabíjanie a pripojenie ďalších zariadení. Externé disky, slúchadlá či periférne zariadenia tak pripojíte jednoducho bez premýšľania nad kompatibilitou. Vyskúšali sme slúchadlá ASUS ROG Delta a fungovali okamžite, vrátane plného LED podsvietenia.

samsung tab s6 lite buttons

Na pravom okraji je umiestnený zámok displeja spoločne s kolískovým tlačidlom ovládača hlasitosti. Ak budete často používať tablet v režime na šírku, budú sa vám tlačidlá spočiatku zamieňať. Na stlačenie reagujú dobre, majú krátku dráhu a dobre počuteľné cvaknutie.

samsung tab s6 lite card

O kúsok ďalej sa nachádza slot pre SIM a pamäťovú kartu. V prípade nášho Wi-Fi modelu bola pozícia pre SIM kartu zaslepená. Tablet si poradí s microSDXC kartami s kapacitou do 1024 GB.

samsung tab s6 lite back

Použité materiály sa samozrejme podpísali na hmotnosti tabletu, ktorý je v ruke cítiť. S hmotnosťou 467 gramov síce nepatrí ani medzi tie veľmi ťažké, chválime rovnomernú distribúciu hmotnosti po celej ploche. Vďaka hliníkovému chrbtu je telo pevné, nekrúti sa a nevŕzga. Na našom trhu si môžete vybrať z dvoch farieb; sivej, ktorú sme testovali a veľmi sviežej svetlomodrej. K obom variantom je možné dokúpiť aj puzdro v odpovedajúcej farbe. Na cudzokrajných trhoch môžete Tab S6 Lite nájsť aj v svetloružovej verzii.

samsung tab s6 lite bookcover

Puzdro bolo v rámci predobjednávky tabletu zadarmo, aktuálne si ho môžete dokúpiť za asi 60 EUR. Určite doň odporúčame investovať, je ľahké, elegantné a pritom tablet dobre ochráni. Poza okraje tabletu prečnieva len minimálne, takže pri páde na hranu ho príliš neochráni. Zato však skvele kryje displej a zároveň slúži ako pevný stojan. Na tablete drží vďaka dobre vymyslenému systému magnetov, ktoré aretujú obal aj v režime stojanu.

samsung tab s6 lite bookcover2

Stojan drží pevne v dvoch polohách a poskytuje dobrú oporu aj pre písanie perom. Aj to sa dokáže k telu tabletu prichytiť magnetom, no v puzdre má svoje miesto. Odkladanie pera je vymyslené celkom šikovne, bohužiaľ je na mieste, za ktoré budete ako pravák chytať tablet podvedome do ľavej ruky. Je treba dávať pozor, pretože sa môže stať, že tablet v puzdre chytíte práve v mieste kde je pero. To sa z magnetov uvoľní a tablet vám vypadne z prstov. Je to však len vecou zvyku a spôsob, ako držať tablet v puzdre si časom nájde každý. Každopádne si však obal kúpte rovno s tabletom, stojí za to.

 

Výkon a používanie

Displej je v porovnaní so starším modelom Tab S5 slabším prvkom tabletu, pri ktorom si poviete, že toto je naozaj „lite“. Nejde o OLED panel, ten nájdeme vo vyššie postavených a drahších tabletoch o Samsung. Tab S6 Lite je postavený na pomerne bežnom, pravdepodobne VA paneli s rozlíšením 2000×1200 bodov. To je celkom v poriadku, aj pozorovacie uhly sú fajn, no chýba mu vyššia ostrosť i kontrast. Pri bežnej práci to nevadí a ak prechádzate na Tab S6 Lite z lacného tabletu, budete spokojný. No postavte ho vedľa jeho drahších kolegov a budete vidieť rozdiel.

samsung tab s6 lite screen

V prípade nášho kusu je aj viditeľné presvitanie podsvietenia okolo okrajov panelu. Najmä pri sledovaní filmov pri tmavších scénach, ale aj pri prehliadaní internetu sme pozorovali žltkasté okraje pretekajúceho podsvietenia. Ak už používate Samsung s AMOLED displejom a páči sa vám, budete asi trochu sklamaný, za živšími farbami a širším gamutom budete musieť ísť v ponuke tabletov Samsung vyššie.

samsung tab s6 lite screen detail

Minimálna a maximálna úroveň jasu je v poriadku, pozorovacie uhly takisto, rovnako ako čitateľnosť na priamom slnku. V tomto smere pomáha aj konštrukcia samotnej obrazovky, s tepelne zlisovaným vrstvami. Opticky tak displej vyzerá, že sa jeho obraz nachádza tesne pod povrchom skla a celá konštrukcia je aj o niečo tenšia.

 

Fotoaparát

Objektív hlavného fotoaparátu sa nachádza na chrbte zariadenia, presne tam, kde by ste ho čakali aj na smartfóne. Objektív výrazne vystupuje nad zadný kryt a tablet sa na ňom síce až tak pri položení na stôl nekolíše, no niekomu to prekážať môže. Ďalší dôvod kúpiť si originálne puzdro, objektív do výrezu v kryte presne zapadne a nerovnosť sa stratí.

samsung tab s6 lite foto

Čip fotoaparátu ponúka rozlíšenie 8 MPix a zvládne aj video s FullHD rozlíšením. Používa softvérovú stabilizáciu obrazu, poradí si s HDR a dokáže inteligentne rozpoznať fotografovanú scénu a prispôsobiť parametre expozície. Spolupracuje aj s asistentom Bixby pre identifikovanie odfotených predmetov. Kvalita fotografií je len veľmi priemerná, v slabom svetle podpriemerná. S klesajúcim svetlom chýba obrázkom farebnosť, dynamika i detaily. V exteriéri je to o niečo lepšie, ale fotoaparát je pri tablete skôr do počtu, no ako núdzové riešenie svoj účel splní. Aj vonku má však problém s kompenzáciou protisvetla a kontrastných scén. Nájdite pekne farebnú scénu s vyváženými svetlými a tmavšími plochami postavte sa chrbtom ku zdroju svetla, a možno sa vám podarí urobiť pekný obrázok.

Predná selfie kamera s rozlíšením 5 MPix je na tom ešte o čosi horšie, na videohovory a komunikáciu cez IM aplikácie to však postačuje. A určite je lepšia ako väčšina webkamier integrovaná v rámčekoch laptopov. Oba fotoaparáty sú rovnaké ako tie, ktoré nájdete v o polovicu lacnejšom Galaxy Tab A10.1.

 

Softvér

Jedným z dôvodov, prečo siahnuť po niektorom z drahších tabletov Samsung je aj DeX. Tab S6 Lite ho nemá. DeX je softvér od Samsung, ktorý z tabletu dokáže vytvoriť zariadenie viac pripomínajúce klasický počítač. Ak chcete použiť tablet ako náhradu notebooku, choďte vyššie, Tab S6 Lite nemá ani pogopiny pre pripojenie externej klávesnice a Samsung ani neponúka obal s integrovanou bluetooth klávesnicou. Tab S6 Lite je jednoducho koncipovaný ako tablet, s čím treba počítať už pri jeho výbere.

samsung tab s6 lite sscreenshot drawer samsung tab s6 lite sscreenshot drawer2 samsung tab s6 lite sscreenshot homescreen

Prostredie tabletu vyzerá rovnako ako je to v prípade ďalších tabletov a telefónov značky a pokiaľ už používate Samsung telefón, bude pre vás veľmi známe. Nechýba Samsung Daily, modifikovaná domáca obrazovka s novinkami odoberanými z vašich obľúbených stránok a záložky hudobných, či filmových služieb. Základom je Android vo verzii 10, na ktorom beží rozhranie One UI vo verzii 2.1. Po pár minútach od prvého zapnutia nám tablet ponúkol prvú aktualizáciu systému s bezpečnostnou záplatou a drobnými vylepšeniami funkcionalít. Presne po mesiaci pribudol ďalší systémový update.

samsung tab s6 lite sscreenshot samsung daily samsung tab s6 lite sscreenshot samsung daily drawer samsung tab s6 lite sscreenshot samsung daily drawer full

One UI je moderné rozhranie so všetkými potrebnými vymoženosťami, aj keď niektoré jeho zákutia budete objavovať postupne. Nechýba plná podpora tmavého režimu či odomykanie obrazovky rozpoznaním tváre.

Skvelou správou je, že pri prvej inicializácii tabletu si môžete vybrať, či chcete plnohodnotnú UI nadstavbu od Samsung s predinštalovanými aplikáciami, alebo zjednodušenú verziu a aplikácie si vyberiete podľa svojich potrieb. Procesor má dostatok výkonu na vykonávanie bežných denných činností, no rýchle prepínanie medzi viacerými otvorenými tabmi v Chrome ho už dokázalo potrápiť.

samsung tab s6 lite sscreenshot cpuz 

Operačnej pamäte je dostatok, pri intenzívnom hraní náročných hier sa však grafický adaptér nevyhol prudkým poklesom snímkovej frekvencie. Taký Asphalt 9 však bol stále dobre hrateľný aj keď ani on sa nevyhol občasným sekundovým zaseknutiam. Mali G72-MP3 nie je žiadny zázrak a radí sa skôr do strednej triedy grafických adaptérov, zahrať sa však na ňom dá. PUBG či CoD:M si môžete pokojne nainštalovať. Len trochu znížte kvalitu vykresľovania. Ak si chcete užiť lepšiu grafiku, investujte do highendového Tab S6.

samsung tab s6 lite sscreenshot 3Dmark samsung tab s6 lite sscreenshot geek samsung tab s6 lite sscreenshot pcmark

Keď sme už pri tom hraní, spomeňme ešte zvuk. Reproduktory sú dva a na svedomí ich má spoločnosť AKG, ktorá sa len nedávno dostala pod krídla Samsungu. Spolupráca, zdá sa, dobre funguje, reproduktory hrajú na pomery tabletov veľmi slušne a spríjemňujú zážitok z pozerania filmov i hrania hier. Dokonca sa snažia zahrať aj nižšie frekvencie. Stereo si užijete len pri pozeraní obsahu na šírku, keďže reproduktory sú po oboch kratších stranách tabletu. Ostatne toto umiestnenie dáva zmysel a ani pri hraní si ich nebudete zakrývať rukami.

Úložisko v prípade nášho tabletu ponúkalo 64 GB priestoru, po prvej inicializácii a stiahnutí aktualizácii nám z neho ostalo k dispozícii 76%, 15,2 GB si zobral systém a základný balík aplikácií. Chýbal nám senzor obtlačkov prstov, ktorý do istej miery supluje možnosť odomykania obrazovky tvárou. Vo výbave si však svoje miesto našiel akcelerometer aj gyroskop.

 

Akumulátor

Výdrž tabletu na jedno nabitie je nadpriemerná. Akumulátor má kapacitu 7040 mAh a podporuje rýchle nabíjanie priloženým 15W adaptérom. Jeden celý deň intenzívnej práce tablet zvládne bez problémov, pri bežnom využívaní ho bude stačiť nabíjať raz za tri dni. Podľa výrobcu by mal akumulátor vydržať 13 hodín na jedno nabitie, pri hraní hier sa dostanete asi na polovičný čas. Stiahnite si seriál z Netflixu do tabletu, uskromnite sa s jasom, vypnite Wi-Fi adaptér a môžete si užiť desať hodín zábavy. Nabíjanie prebieha prostredníctvom USB-C konektora, ktorý nemal problém s externým SSD a ani plnohodnotným headsetom.

 

S-Pen

Súčasťou balenia je aj S-Pen, pero, ktoré je bezpochyby najväčším lákadlom tabletu. Je to klasický stylus bez napájania, takže je veľmi ľahký a vyvážením i pocitovo skutočne pripomína bežnú ceruzku. V porovnaní s Apple Pencil je podstatne ľahší, pohodlnejšie sa s ním manévruje a vďaka mäkkému hrotu aj subjektívne príjemnejšie píše. Tablet pero zaregistruje keď je jeho hrot asi centimeter od displeja. Vtedy začne fungovať aj tlačidlo na pere, ktoré vyvolá rýchle menu s možnosťou vytvorenia novej poznámky, písania priamo na screenshot displeja, alebo len takého oddychového čarbania si.

samsung tab s6 lite spen

Pero sa dá použiť na ovládanie rozhrania tabletu či zadávania textu písaním namiesto ťukania po klávesnici, no jeho najsilnejšou stránkou je skicovanie a kreslenie. Samsung predinštaloval celkom šikovnú aplikáciu na kreslenie PENUP, pôvodne určenú pre smartfóny Note, no na Google Play ich nájdete dostatok. Napríklad Adobe Draw a Sketch, alebo Infinite Painter, kde sa S-Pen ukáže naplno. Citlivosť pera na prítlak je v 4096 úrovniach, takže dobre reaguje na pritlačenie o displej a mäkký pružný hrot má tú správnu odozvu.

samsung tab s6 lite spen2 pcnews

Kreslenie, alebo len robenie si poznámok je pohodlné a rýchle, pero pôsobí v ruke veľmi prirodzene. Čiara poslušne nasleduje hrot a odozva displeja je veľmi slušná. V priebehu prvých dní s tabletom s ním budete robiť takmer všetko, vrátane surfovania webstránkami. Dobre funguje aj rozpoznávanie dlane ruky. No predsa, ak to myslíte s kreslením vážne, odporúčame grafickú rukavicu. S-Pen môžete pripevniť na tablet vďaka magnetom takmer kamkoľvek, svoje miesto má však v chrbte vyššie spomenutého puzdra.

 

Záver

Ešte pred rokom či dvoma stredná trieda tabletov vyzerala úplne inak. Ak by sme chceli preháňať tak povieme, že vlastne vôbec neexistovala. Teraz je však situácia iná a hoci trhu vládnu predovšetkým low-endové tablety určené na konzumáciu obsahu, za slušné peniaze si dokážete kúpiť taký, na ktorom dokážete aj čosi vytvoriť.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite za svojimi lepšie vybavenými súrodencami zaostáva výkonom a predovšetkým kvalitou displeja, no stojí podstatne menej, vďaka čomu má šancu zaujať výrazne širšie publikum. Má všetko čo moderný tablet potrebuje, obstojí v hrách, dobre sa na ňom sleduje video, číta web či komunikuje s priateľmi. V ruke pôsobí solídne, je celkom pekný na pohľad a dokúpiť, alebo dostať, k nemu môžete skvele pasujúce ochranné puzdro.

samsung tab s6 lite display boot

No a napokon, S-Pen je skvelým stylusom, ktorý posunie používanie tabletu na inú úroveň. Navyše je k tabletu pribalené, takže je celkom jednoznačne najsilnejším argumentom, prečo vytiahnuť z vrecka takmer štyri stovky a plesnúť ich na pult predajcu.

Síce stojí podobne ako iPad 10.2, ktorého iOS je podľa nás lepší operačný systém pre tablety, no k nemu si musíte dokúpiť drahú Apple Pencil a cenové porovnanie trochu stratí zmysel. Navyše, ak fungujete v ekosystéme Androidu, bude mať Tab S6 Lite ešte väčší význam. Ak k tabletu stylus nepotrebujete, skúste sa poobzerať po staršom Tab S5e s krajším OLED displejom, vyšším výkonom no ale aj o čosi vyššou cenou.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (SM-P610)
CENA: 379 €
+-
Pribalené S-PenSlabší displej
Výdrž na jedno nabitiePriemerný výkon
Dobrý zvukBez Samsung DeX
Konštrukcia
Konštrukcia a prevedenie95
Výkon70
Výdrž a mobilita92
Displej75
Cena/hodnota84
HODNOTENIE: 83/100
Slušný pracovný nástroj, ktorého najväčším lákadlom je pribalené pero S-Pen. Skicovanie a zapisovanie poznámok zvláda s ľahkosťou. Škoda, že mu chýba OLED displej z modelu Tab S5e, no aj cena by potom musela byť vyššia.

Tablet Samsung Galaxy Tab S6 Lite nájdete v ponuke eshopu alza.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013