Menu

Testovali sme lacné SSD od ADATA

SSD sa stali konečne dostupným komponentom. V desktopoch, ktoré si ľudia sami zostavujú je kombinácia 2 TB HDD s povedzme 120 GB SSD už pomerne bežnou záležitosťou a čoraz lacnejšie SSD s väčšími kapacitami si cestu hľadajú aj do notebookov. Jedným z najväčších hráčov na našom trhu je A-DATA.

Disky postavené na NAND pamäťových čipoch majú nesporné výhody a pokiaľ SSD raz vyskúšate, ku klasickému disku sa budete vracať len ťažko. Odolnosť voči otrasom, nižšia spotreba, bezhlučná prevádzka no predovšetkým vysoký výkon sú najväčšími lákadlami. SSD oproti diskom s rotujúcimi platňami ponúkajú stonásobne kratšiu prístupovú dobu, násobne vyššie rýchlosti sekvenčného i náhodného zápisu a čítania dát a s tým súvisiacu lepšiu odozvu systému a kratší čas jeho štartu, rýchlejšie je otváranie programov i práca s dátami. Hlavnou nevýhodou je stále cena za GB, aj keď tento aspekt sa za posledný rok dramaticky zlepšil. Pre majiteľov notebookov je SSD ešte vždy kompromisom v kapacite, v dobe domácich cloudov a lacných externých diskov sa aj tento problém dá vyriešiť. Pre desktopy by už malo byť SSD samozrejmosťou.

Začiatok druhého kvartálu je obdobie kedy výrobcovia komponentov potrebujú osviežiť svoje produktové portfóliá a tento trend sa týka aj jedného z najznámejších výrobcov Flash produktov v našich končinách, spoločnosti A-DATA.

A-DATA má na našom  trhu niekoľko modelov v nižších cenových hladinách, najmenej výkonnú SP600 v 32 GB verzii kúpite už za 30 EUR, rozumnejšou voľbou je SP900 s kapacitou 128 GB za necelých 70 EUR. Tú teraz plynule vystrieda novší a modernejší model SP920. S rovnakou cenou, novým radičom i pamäťami a o čosi lepšími parametrami.

A-DATA Premier Pro SP920 prichádza v štyroch verziách s kapacitami 128, 256 a 512 GB a 1 TB. V balení sa okrem samotného disku s puzdrom výšky 7 mm nachádza aj 2 mm dištančný rámček a plastový redukčný rámček pre osadenie do 3,5“ šachty. K diskom výrobca okrem trojročnej záruky pridáva i migračný softvér Acronis ATI HD 2013, ktorý je dostupný na stránke výrobcu po registrácii. Na každom disku je nálepka so sériovým číslom pre aktiváciu softvéru.

SP920 sme testovali v 256 GB verzii, ktorá má osadených osem puzdier s pamäťovými čipmi z jednej strany PCB. Po odobratí horného krytu sa ukáže len prázdna strana PCB, ktorá je osádzaná pri verziách s väčšou kapacitou. Puzdro disku z ľahkej zliatiny sa podpisuje na celkovej nízkej hmotnosti, výrobca udáva maximálnu hodnotu 70 gramov, nášmu 256 GB disku sme namerali 60 g. PCB je k puzdru priskrutkované, medzeru vypĺňa samolepiaca dištančná podložka nad čipmi radiča a vyrovnávacej pamäte.

Novinka od A-DATA je postavená na MLC čipoch Micron vyrábaných 20 nm výrobným procesom. Všetky verzie majú bez ohľadu na kapacitu udávanú rovnakú rýchlosť sekvenčného čítania, rýchlosť sekvenčného zápisu je odlišná. Pre najmenší 128 GB SP920 je to len 180 MB/s, hranicu 500 MB/s atakuje až 512 GB a terabajtová verzia. 20 nm výrobný proces umožňuje lepšie využiť plochu wafera, z ktorého sa pamäťové čipy vyrábajú, a preto sa výrazne podpisuje na cene samotného disku. Vyrovnávacia pamäť pri 128 a 256 GB verziách je zastúpená 256 MB DDR3 čipom, 512 GB verzia má 512 MB a terabajtový disk má k dispozícii celý gigabajt cache.

Osem puzdier Micron MT29F256G08CECABH6 v sebe ukrýva po dva čipy s kapacitou 128 Gbit, a teda 32 GB v jednom puzdre, a aj to pomáha znižovať výrobné náklady.  Pri S-ATA konektoroch sa nachádza samotný radič Marvell 88SS9189 a nízkonapäťový pamäťový LPDDR3 modul s kapacitou 256 MB od Micron. Kapacitory v tejto oblasti pomáhajú chrániť pamäťové čipy pri náhlom výpadku napájania. Radič podporuje aj DevSlp, technológiu zabezpečujúcu uspanie a zníženie spotreby SSD v stave nečinnosti. Osemkanálový 88SS9189 patrí medzi najnovšie v ponuke Marvell a oproti staršiemu 9187 pridáva okrem vylepšených funkcií správy spotreby aj vyššiu priepustnosť a IOPS.

SSD sme testovali na základnej doske ASUS Sabertooth Z87 s procesorom Intel Core i7-4770K, 8 GB pamäťami Corsair Vengeance s frekvenciou 2133 MHz a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 560Ti od Gigabyte. Ako systémový disk poslúžil Intel SSD 320 v 160 GB verzii. Operačný systém Windows 8.1 bol odladený tak, aby niektoré jeho servisy, ako napríklad hibernácia či obnovenie systému nezaťažovali SSD a neskresľovali jeho výkon. V bežných podmienkach, či starších notebookoch ktoré nemajú S-ATA 6 Gbps rozhranie by boli výsledky o čosi horšie.

A-DATA uvádza v prípade 256 GB verzie rýchlosť sekvenčného čítania na hranici 560 MB/s a sekvenčného zápisu na 360 MB/s. Naše testy tieto hodnoty potvrdili a vo všetkých benchmarkoch boli pomerne vyrovnané. Na starý, ale stále veľa vypovedajúci benchmark Atto sa radi odvolávajú výrobcovia, keďže používa komprimovateľné dáta a SSD disky v nich dosahujú lepšie hodnoty. Na grafe vidíme stabilný narastajúci výkon pri zväčšovaní blokov dát.

CrystalDiskMark používa okrem komprimovateľných aj náhodne, nekomprimovateľné dáta a tak lepšie odzrkadľuje reálny výkon disku. Zaujímavá je predovšetkým hodnota zápisu 4K blokov dát, ktorá sa v tejto kategórii SSD pohybuje niekde okolo hranice 100 MB/s.  AS SSD benchmark používa nekomprimovateľné dáta, preto sú jeho hodnoty v tebuľke ešte o čosi nižšie.

Anvil Storage Utilites predstavuje v súčasnosti asi najkomplexnejší benchmark pre SSD disky, hodnoty IOPS však zaostali za tými, ktoré deklaruje výrobca.

A-DATA do príchodu nových SandForce radičov stavila vo value segmente na nový Marvell a ten oproti staršej generácii priniesol očakávaný vyšší výkon. SP920 je cenovo nastavený veľmi dobre a pre majiteľov notebookov, ktorí si chcú dopriať upgrade z klasického HDD na rýchle SSD je práve 256 GB verzia vhodným riešením.

Za 120 EUR dostanú kapacitne i výkonnostne dostatočné úložisko a v prípade starších notebookov so S-ATA II rozhraním nebude ani nižšia rýchlosť zápisu až tak veľkým problémom, keďže hlavným obmedzením bude priepustnosť samotnej zbernice. Do desktopov by sme odporúčali buď 512 GB verziu, pri ktorej je rýchlosť zápisu nad hranicou 500 MB/s, prípadne sa pozrieť na to, čo ponúka v rovnakej cenovej hladine konkurencia. Plusom je pribalený Acronis True Image HD a prehľadný toolbox softvér pre správu SSD.

 
A-Data SP920 256GB, ASP920SS3-256GM-C môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu A-Data SP920 256GB, ASP920SS3-256GM-C poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013