Menu

Testovali sme výkonný disk pre NAS

Rastúci objem dát a zvyšujúci sa záujem o domáce sieťové úložiská a osobné cloudy zvyšuje aj požiadavky na pevné disky. Ich kapacitné limity sa posúvajú stále ďalej a rastie i výkon. WD predstavil pred dvoma rokmi rad diskov Red určených pre NAS systémy, v tomto roku pribudli vylepšené WD Red Pro.

 

Nová séria diskov Red Pro ponúka modely s kapacitami do 4 TB a oproti sérii Red prináša niekoľko významných vylepšení. Red Pro vypĺňa medzeru medzi sériou Red a Se, ktorá je určená pre nasadenie v enterprise segmente.  Zatiaľ čo WD Red je určený do malých NAS a domácich osobných cloudov, Red Pro je posunutý o stupienok vyššie a poskytuje lepší výkon a rýchlejšie vyhľadávanie dát.

Séria diskov Red Pro je vhodná aj pre nasadenie do rackových systémov s 8-16 diskami a do SMB NAS. V porovnaní s modelovou radou Red je dôležitým prvkom výbavy o dva roky dlhšia záruka (3 roky vs. 5 rokov) a rýchlosť otáčania platní na 7200 ot./min. (WD Red používa IntelliPower s nižšími otáčkami). Disky v celom kapacitnom spektre disponujú technológiou StableTrac a hardvérovou kompenzáciou vibrácií. WD Red Pro tak toho má veľmi veľa spoločné s WD Se, akurát jeho firmvér je prispôsobený pre použitie v NAS.

Testovali sme Red Pro v najväčšej dostupnej kapacite. Štyri terabajty priestoru vychádzajú cenovo najvýhodnejšie, aj keď trojterabajtový model je na tom s cenou za jeden terabajt veľmi podobne. Disky WD Red Pro používajú všetky štandardné technológie, s ktorými sme sa za poslednú dekádu stretávali, či už je to NCQ, PMR, či Advanced Format. Pre nasadenie v prostredí 24/7 RAID polí je však treba aj niekoľko ďalších dôležitých prvkov výbavy.

Time Limited Error Recovery má za úlohu zabrániť tomu, aby pri vzniknutí chybného sektora a opakovaných pokusoch disku o jeho opravu označil radič tento disk za poškodený či odpojený. NoTouch technológia zasa zabraňuje dotknutiu čítacích hláv povrchu platní po zastavení disku. Aj pri štarte sa čítacie ramená presúvajú nad platne až po ich roztočení. Dedičstvom z enterprise série je RAFF, Rotary Acceleration Feed Forward, dvojica doplnkových akcelerometrov, ktorých zozbierané údaje slúžia procesoru k lepšiemu vyhodnoteniu jemných otrasov disku a prispôsobenie polohy čítacej hlavy.

Pre použitie v NAS je dôležitý aj správny firmvér, výrobca opatril disky Red Pro novým NASware 3.0. Ten zvyšuje spoľahlivosť diskov použitím iných funkčných vzorov (stratégia čítania, zápisu a celkovo pristupovania k disku je pri desktopovom počítači iná ako pri), kompatibilitu s existujúcimi NAS zariadeniami a radičmi, a to aj z hľadiska napájania, ktoré pri samostatných úložiskách nie je tak dimenzované ako pri počítačoch. Výsledkom je tak lepšia stabilita, menší výskyt chýb a ich efektívnejšia korekcia a v neposlednom rade aj nižšia spotreba, čo je pri 24/7 systémoch veľmi dôležité.

Testovali sme model s označením WD4001FFSX s kapacitou 4 TB a 64 MB vyrovnávacej pamäte. V štandardnom 3,5“ puzdre sa ukrývajú štyri terabajtové platne, čo sa podpisuje aj na jeho hmotnosti. Plošný spoj je otočený elektronikou dovnútra, súčiastky sú tak lepšie chránené a navyše uložené v penovej výstelke. O správny chod disku sa stará Radič Marvell 88i9346-TFJ2,  64 MB cache ktorú má k dispozícii pochádza z dielní Samsung. Pozícia S-ATA napájacieho a dátového konektora je samozrejme štandardná, horný lesklý kryt je opatrený červeným identifikačným štítkom, tak ako ho poznáme z modelovej rady Red.

Disk sme testovali na základnej doske Gigabyte Z97X-UD5H osadenej procesorom Intel Core i7-4770K, spolu s 8 GB DDR3 pamätí taktovaných na 2133 MHz pri časovaní 9-11-11-31 a grafickou kartou Gigabyte GeForce 560 Ti. V čase testovania boli nainštalované najnovšie ovládače i aktualizácie Windows 8.1 bežiaceho zo systémového SSD Intel 530.

Výkon disku nás neprekvapil, čakali sme vysoké prenosové rýchlosti a sklamaní sme rozhodne neboli. Rýchlosť sekvenčného čítania i zápisu sa pohybovala okolo hranice 180 MB/s. V porovnaní so sériou diskov Black, určenú pre desktopy sa tak dostávame k veľmi podobným číslam. Optimalizácia pohybu čítacej hlavy a 7200 ot./min., ktorými sa štvorica platní otáča priniesla aj skrátenú prístupovú dobu, ktorá sa vmestila pod 10 ms. V porovnaní s modelmi WD Red, ktoré sa točia niekde okolo hranice 5900 ot./min. je rýchlejšie platne poznať. Jediným problémom môže byť hlučnosť seeku, vtedy je disk naozaj počuť a napríklad pri indexovaní fotografií si Red Pro dobre „zahrkoce“. Prevádzkové vlastnosti sú však veľmi dobré, spotreba sa pri čítaní a zápise pohybuje v rozmedzí 8 až 9,5 W. Videli sme síce disky s menšou spotrebou, no aj nižším výkonom a podstatne menším množstvom funkcií, ktoré do NAS a sieťových úložísk určite nepatria.

 

Je dobré, že sa Western Digital rozhodol poskytnúť výkon biznis riešení aj pre domáci a SOHO segment trhu. Výkonné enterprise disky sa teraz môžu krútiť vo vašej NAS aj vďaka inovovanému NASware 3.0 a priniesť tak spoľahlivosť a rýchlu odozvu pre akýkoľvek typ využitia. Či už domáci cloud použijete na zálohovanie, alebo ako media server s kvantom hudby a filmov, môžete sa spoľahnúť na stabilný disk s výbornými prevádzkovými vlastnosťami.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti


 

 Graf ceny produktu Western Digital Pro 4000GB, 64MB, WD4001FFSX poskytuje server Heureka.sk

Western Digital Pro 4000GB, 64MB, WD4001FFSX

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013