Menu
A+ A A-

Nemáte doma alebo na internáte miesto na herný počítač? Určite nepodceňujte alternatívu v podobe výkonných multimediálnych počítačov. S výkonným štvorjadrom je to viac než len slušná náhrada desktopu.

01

Rodina multimediálnych notebookov Lenovo IdeaPad Y500 je známa dobrým pomerom ceny k podanému výkonu. Nejedná sa o vyslovene herné notebooky, ale skôr o notebooky s dobre zladeným hardvérom, ktoré sú určené pre multimediálnych nadšencov a bežných hráčov počítačových hier.

Modelová séria Y570 je optimalizovaná na výkon, pričom sa ale posunula cenová hladina trochu vyššie. Nami testovaný model stojí až 875 eur, čo už je pomerne dosť aj na náročnejšieho používateľa. Pravdou ale je, že má čo ponúknuť.

03

Jediným priemerom je konštrukcia

Ak by sme mali začať od tej najslabšej časti, bude to samotná konštrukcia. Nie je zlá, je skôr takým dobrým priemerom. Hlavným použitým materiálom sú tu plasty, ktoré nájdeme na veku displeja a je z nich tvorená aj základňa notebooku. Na okolie klávesnice a opierky rúk použil výrobca hliník, ktorý sa vyznačuje vysokou odolnosťou a spevňuje celý notebook.

Farebné prevedenie pozostáva zo striebornej a čiernej farby, jediným výraznejším prvkom je oranžový pásik po obvode veka displeja. V porovnaní s konkurenciou si dizajn vedie dobre – na trhu nájdeme rovnako horšie ako aj lepšie spracované kúsky.

Kvôli veľkosti displeja a použitiu výkonného hardvéru pôsobí notebook mohutne. Chladenie vypĺňa veľkú časť vnútra, základom je tu meď, ktorá dobre odvádza vzniknuté teplo von. Výduch sa nachádza na ľavej strane notebooku a ani pri aktívnom hraní hier sme nepociťovali nepríjemné prehrievanie v okolí klávesnice.

chladenie_s

Ergonómia si zaslúži pochvalu

Naraziť na skutočne dobrú klávesnicu pri multimediálnych notebookoch nie je vôbec jednoduché. Väčšina z nich síce na bežné používanie postačuje s prehľadom, písanie objemných textov ale nemusí byť príjemné.

Lenovo má s vývojom profesionálnych klávesníc dlhoročné skúsenosti a preto nás až tak veľmi neprekvapila prítomnosť skutočne dobrej klávesnice v testovanom notebooku. Použitý tu je systém oddelených kláves (chiclet), pričom je celá klávesnica veľmi pevná. Povrch jednotlivých kláves je príjemný, písanie je presné, netradičný je jedine mierne vyšší zdvih.  Touchpad je dostatočne veľký a dá sa použiť ako chvíľková náhrada za počítačovú myš.

Konektory sa nachádzajú po stranách notebooku, zadná časť je vyhradená pre batériu a na prednej nájdete len slot na SD kartu. Na pravo je okrem optickej mechaniky dvojica USB 3.0 portov, ľavá strana obsahuje jeden USB 2.0, jeden kombinovaný USB 2.0 / e-SATA, LAN konektor a dvojicu obrazových výstupov (analógový D-SUB a digitálny HDMI)

05

Hardvér hodný profesionála

Lenovo IdeaPad Y570 je dostupný vo viacerých konfiguráciách, ktoré sa líšia použitým pevným diskom a procesorom. Najnižšia verzia má dvojjadrový model Core i3 2310M s pracovnou frekvenciou 2,1 GHz a 250 gigabajtový disk. Najvýkonnejšia sa pýši štvorjadrom Core i7 2920XM a kombináciou 64 GB SSD a 1 TB pevného disku.

Nami testovaný kus bol pri cene 875 eur vybavený štvorjadrovým procesorom Core i7 2670QM, ktorého pracovná frekvencia sa automaticky upravuje v závislosti od vyťaženia jednotlivých jadier a dosahuje až 3,1 GHz. TDP je stanovené na 45 W a vďaka technológii Hyper Threading dokáže súčasne spracovať až osem vlákien.

Operačnú pamäť tvorí dvojica DDR3 modulov s pracovnou frekvenciou 1333 MHz a celkovou kapacitou až 8 GB. To ako základ postačuje s prehľadom aj na najnáročnejšie aplikácie a počítačové hry.

Lenovo osadilo nami testovaný notebook dvoma diskami. Základom je 750 GB pevný disk, ktorý je doplnený o SSD s kapacitou 64 GB. SSD ale nie je v systéme prístupné ako klasický disk. Slúži na zrýchlenie behu systému, programov a na rýchly štart. Výsledok je skutočne dobrý - reakcie systému sú bleskové, štart často používaných programov taktiež.

atto_b

S výkonom aj na hry

Grafické karty sú v notebooku dve. Jednou je integrovaný model v procesore, ktorý sa používa v prípade bežnej práce, pozerania videa alebo hrania skutočne nenáročných hier. Druhá karta sa aktivuje automaticky v prípade potreby, teda pri hraní graficky náročných hier. Deaktivovať túto kartu je možné aj pomocou malého hardvérového prepínača.

Samostatná grafická karta je NVIDIA GeForce GT 555M, ktorú môžeme zaradiť do strednej triedy hráčskych kariet. Založená je na jadre GF108 z generácie Fermi. Obsahuje 96 Stream procesorov a až 2 GB GDDR5 pamäti prepojenej pomocou 128-bit zbernice. Karta podporuje všetky najnovšie technológie, GPGPU výpočty a aj technológiu PhysX.

Jej výkon je vhodný na hranie stredne náročných hier, ktoré dokáže pri nastavení vysokých detailov rozbehať v natívnom rozlíšení displeja 1366×768 bodov. Vyhladzovanie hrán kvalite obrazu pomôže, no zároveň zníži výkon karty v mnohých hrách.

cop

gpuz

Je to dobrý notebook

K notebookom, ktoré sa snažia nahradiť výkonné počítače pristupujeme väčšinou s obavami o ich reálny výkon a celkové zladenie komponentov. Notebook musí byť navrhnutý a vyskladaný skutočne dobre, lebo jediné čo v ňom dokážete zmeniť, je pevný disk a operačná pamäť.

Nami testovaný model nemal síce najlacnejšiu konfiguráciu, ale za približne 880 eur si domov odnesiete notebook, ktorý si hravo poradí s multimediálnym obsahom a stredne náročnými hrami. Vysoký je nielen výkon procesora, ale aj pevného disku, ktorý kombinuje vysokú kapacitu bežného riešenia s pomocným SSD.

Príjemne nás prekvapila výdrž pri práci na batériu. Pri klasickom surfovaní po internete cez Wi-Fi pripojenie sme namerali skoro štyri hodiny. Po znížení výkonu a zapnutí najúspornejšieho režimu sme dokázali pracovať vo Worde vyše 5 hodín, čo je na multimediálny notebook veľmi dobrý výsledok.  

Zamrzelo nás nižšie rozlíšenie displeja – pre 15,6“ sa hodí niečo väčšie ako len klasické HD. Náročnejší hráči by určite ocenili aj výkonnejšiu grafickú kartu, ktorá by zvládla všetky hry aj pri aktivovanom vyhladzovaní hrán. 

hodnotenie

Technická špecifikácia

Procesor: Intel Core i7 2670QM (2,2 GHz až 3,1 GHz, 6 MB L3)
Čipset: Intel HM65
Grafický adaptér:  NVIDIA GeForce GT 555M 2 GB DDR3
Displej: 15,6” 1366×768, LED, lesklý povrch
Pamäť: 2× 4 GB DDR3, 1333 MHz
Pevný disk: 750 GB (5400 RPM) + 64 GB SSD
LAN, Wi-Fi, BT 3.0, 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, e-SATA, D-SUB, HDMI, CardReader 6in1, WebCam
Batéria: 6 článková, 5600 mAh
Rozmery: 38,5×25,5×3,6 cm
Hmotnosť: 2,7 kg
Operačný systém: Windows 7 Home Premium 64-bit

vysledky_blue

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013