Menu

Testovali sme DualSIM zo Španielska

Nechce sa vám vláčiť po vreckách dva telefóny, jednoduchý dvojsimkový smartfón vám nevonia no na dobre vybavený kúsok s päťstoeurovou cenovkou a známou značkou na chrbte nemáte peniaze? Alternatívou môže byť napríklad Phone Pro Qi - stredná trieda u nás zatiaľ málo známeho výrobcu Energy Sistem.

Nie, nemáme tam hrúbku, ono sa to fakt tak píše. Energy Sistem. S mäkkým i. A u nás zatiaľ aj s rovnako mäkkým marketingom, čo je pri pohľade na papierové parametre testovaného modelu možno trochu škoda. Španielsky výrobca predáva svoje produkty na všetkých piatich kontinentoch a vo svojej ponuke má okrem smartfónov aj tablety, čítačky elektronických kníh, MP3 prehrávače, kamery, slúchadlá a reproduktory. Energy Sistem sa zameriava na mladých, čomu odpovedá nielen dizajn, ale aj cenové nastavenie modelov portfólia.

Mali sme možnosť otestovať najlepšie vybavený model ponuky smartfónov, päťpalcový Energy Phone Pro Qi. Kúpite ho už za 279 EUR a papierové parametre sľubujú za takúto relatívne nízku cenu veľa muziky. Osemjadrový procesor, 32 GB úložisko, IPS displej s Full HD rozlíšením a ako jeden z mála telefónov s Androidom aj podporu nabíjania cez štandard Qi. Ak práve bezdrôtové nabíjanie patrí k niečomu, čo by ste chceli vo svojom novom telefóne využívať, možností na výber nemáte veľa a pri pohľade do ponuky našich predajcov nič lepšie za podobnú cenu nekúpite.

Dizajn a konštrukcia

Energy Phone Pro Qi je smartfón klasickej konštrukcie s pevným zadným krytom a teda aj používateľsky nevymeniteľným akumulátorom. Na prvý pohľad azda najviac pripomína staršie modely HTC, s tenkým strieborným rámom obopínajúcim displej. Z hľadiska materiálového prevedenia sme boli hneď po vybalení príjemne prekvapení. Precízne sú spracované všetky časti vonkajšieho plášťa, presne k sebe lícujú a hladký zadný kryt je aj celkom príjemný na dotyk. Vďaka mierne zaobleným okrajom chrbta telefón neotláča prsty a aj relatívne veľká, päťpalcová uhlopriečka sa ovláda dobre. Okraje displeja po jeho dlhších stranách majú len dva milimetre, vďaka čomu treba palec pri obsluhe jednou rukou aspoň o čosi menej naťahovať. Zároveň prepožičiavajú smartfónu pretiahnutý pozdĺžny tvar a na pohľad i podľa rozmerov je vyšší a užší ako väčšina jeho konkurentov.

energy sistem phone pro qi test balenie

Dobrý dojem hneď po vybalení umocnil aj obsah balenia. V ňom sa okrem slúchadiel, nabíjačky a plochého USB kábla nachádza aj predná ochranná fólia, kartička pre rozšírenie záruky na 36 mesiacov a sada samolepiek pre ďalšiu personalizáciu smartfónu, alebo čohokoľvek iného. Aj samotné balenie je precízne a jednotlivé súčasti príslušenstva sú balené v malých úhľadných škatuľkách. Detail, ale predsa poteší.

Energy Phone Pro Qi nepatrí medzi najtenšie či najľahšie päťpalcové smartfóny, hrúbku 9,7 mm opticky pomáha znížiť spomínané zakrivenie chrbta, no radšej ako zoštíhlenie o milimeter či dva oceníte pevné plasty a podporu bezdrôtového nabíjania. S hmotnosťou 150 gramov sa smartfón dobre drží v ruke a nemá tendencie vypadávať z prstov. Iste, hliníkový kryt alebo nejaká tá zliatina by sa nám páčila viac, ale to by sme sa už zasa nachádzali v inej cenovej kategórii.

Fyzické parametre si doplníme malou prehliadkou tlačidiel smartfónu. Tých nie je veľa, vlastne svoje miesto si na pravej strane našla len základná trojica – zámok displeja a dve združené tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Sú síce z plastu, no jemný „kovový“ okraj im dodáva pekný akcent. Ktovie ako dlho na nich farba vydrží. Tlačidlo zámku displeja je celkom hore a palec pravej ruky za ním treba naťahovať. Asi by sa nám viac páčilo na štandardnejšom mieste v strede pravej strany, no je to len vecou zvyku.

energy sistem phone pro qi test audio jack

V pravej časti hornej strany sa nachádza 3,5 mm konektor pre pripojenie headsetu, presne v strede tej spodnej je umiestnený micro USB konektor. Telefón tak bude „kompatibilnejší“ s rôznymi dokmi a nabíjacími stojančekmi. Ľavej strane patria dve zásuvky pre vloženie microSIM kariet. Energy Phone Pro Qi totiž dokáže fungovať s dvoma aktívnymi kartami súčasne, o tom si však viac povieme v inej časti recenzie. Dedikované tlačidlo spúšte fotoaparátu chýba, v aplikácii ho nahrádza zámok obrazovky. 

energy sistem phone pro qi test dualsim

Základným ovládacím prvkom samozrejme ostáva displej, veľká čierna plocha olemovaná z oboch dlhších strán len tenkým pásikom rámu opticky ešte viac zoštíhľuje telefón a ani po rozžiarení displeja neprichádza sklamanie. IPS displej s FullHD rozlíšením je už na prvý pohľad lepší než sme čakali, navyše je chránený krycím sklom Dragontrail.

energy sistem phone pro qi test front camera

Trojica dotykových tlačidiel sa nachádza v ráme pod ním, takže k dispozícii máme plných 1920 bodov na výšku. V ráme nad displejom je umiestnená viacfarebná stavová dióda, senzor priblíženia a okolitého osvetlenia a predná kamera s rozlíšením 5 MPix a 88° uhlom záberu. Mladí ľudia sa radi fotia z ruky, Energy Sistem sa profiluje práve na túto cieľovú skupinu a tak predný fotoaparát vyfasoval aj prisvetľovaciu LED. Dobrý ťah, navyše, aj s 5 MPix a malým objektívom dokáže zhotoviť obrázky, ktoré nebudete chcieť ihneď vymazať.

energy sistem phone pro qi test camera

Hlavný fotoaparát na zadnej strane ponúka už 13 MPix rozlíšenie a dvojtónový LED blesk. Jeho objektív je o poznanie väčší a mierne vyčnieva z plochy zadného krytu, takže pri kladení napríklad na stôl sa bude obtierať.  Pod objektívom fotoaparátu je umiestnené logo výrobcu. To svojím tvarom pripomína srdce a práve v pánskej časti mladého publika môže pôsobiť trochu, povedzme neštandardne. Telefonovať z telefónu so srdiečkom na kryte jednoducho nie je pre každého. Reproduktor je len jeden a nachádza sa v ľavej spodnej časti krytu. Pri sledovaní filmov či počúvaní hudby tak hrá smerom od displeja, no aspoň ho nebudete zakrývať prstami. 

energy sistem phone pro qi test reproduktor

Hardvérová výbava

Osemjadrové procesory sa už aj v strednej triede stávajú čoraz bežnejšou záležitosťou a Energy Sistem siahol v tomto prípade po čipsete od Mediatek. SoC s označením MT6592 je vyrábané 28 nm procesom a hoci nepatrí medzi najnovšie, stále ponúka dostatok výkonu aj pre náročné aplikácie. Ťaží pritom z ôsmich 32 bitových Cortex A7 jadier taktovaných na 1,66 GHz. V reálnom svete majú stále navrch rýchlejšie taktované štvorjadrá, keďže aplikácií ktoré dokážu zamestnať osem jadier súčasne je stále relatívne málo.

Výbavu dopĺňa GPU Mali 450 s frekvenciou 700 MHz, dva gigabajty DDR3 pamäte tikajúcej na 666 MHz ale napríklad aj videodekóder podporujúci 4K rozlíšenie. Úložisko je vstavané a ponúka kapacitu 32 GB, čo v segmente strednej triedy stále považujeme za nadštandard. Ďalšie rozšírenie však už nie je možné, slot pre microSD kartu chýba a tak ostáva riešením len niektoré s komerčných či osobných cloudových úložísk.

energy sistem phone pro qi dpi

Už spomínaný displej má Full HD rozlíšenie a už od prvých momentov testovania sa jednalo o príjemné prekvapenie. IPS panel ponúka veľmi slušné podanie farieb, ak ste zvyknutí na presaturované AMOLED-y budú vám ostrejšie farbičky trochu chýbať, ale zato biela je biela a čierna je čierna. Podsvietenie je v poriadku no aj vzhľadom na lesklé krycie sklo čitateľnosť na ostrom slnku pokrivkáva. Automatická regulácia jasu funguje dobre a s krátkou odozvou, v úplnej tme dokáže znížiť podsvietenie na úroveň príjemnú aj na čítanie textu v noci. Pozorovacie uhly sú v poriadku, podobne ako pri iných IPS displejoch nedochádza k strate kontrastu ani deformácii farieb. Displej je asi najlepším prvkom celého zariadenia.

Vstavaný akumulátor s kapacitou 2300 mAh sa radí skôr k priemeru a Energy Phone Pro Qi má čo robiť, aby vydržal aktívny deň na jedno nabitie. Na rozdiel od cenovo a výbavou podobne orientovaných konkurentov má však jednu veľkú výhodu, ktorou je podpora bezdrôtového nabíjania. Cez noc smartfón nabijete v dokine alebo klasicky cez USB kábel, cez deň ho môžete v práci alebo večer doma priebežne „pridájať“ pomocou indukčnej podložky. Výrobca ponúka v rámci voliteľného príslušenstva Energy Wireless Charger Qi, za ktorý zaplatíte asi 30 EUR. 

energy sistem phone pro qi test qi charger

Malá štvorcovú podložka v sebe okrem bezdrôtového nabíjania integruje aj hlasité handsfree. Pri nabíjaní telefónu ho tak ani nemusíte zobrať do ruky, stačí prijať hovor a môžete telefonovať cez reproduktor. Nabíjacie podložky podporujúce Qi štandard už ponúka aj najväčší predajca nábytku na našom trhu, môžete si ich integrovať do nočného stolíka alebo pracovného stola a celkom tak zabudnúť na pripájanie nabíjačky. Qi sme vyskúšali s podložkou Nokia DT-901 a nabíjanie fungovalo bez problémov, akumulátor sa nabíjal pri zhruba 800 mA a za 5% sa na plnú kapacitu dostal asi za tri hodiny.

Výkon smartfónu je adekvátny jeho cenovému nastaveniu, nečakajte preto žiadne rekordy v syntetických benchmarkoch, no v reálnom svete funguje SoC dobre a beh systému je plynulý. Skóre z našich testov dokonca priblížilo telefón aj ku drahším „značkovým“ konkurentom, čakať naň budete len málokedy, no podobne ako aj iné smartfóny, aj tu prišiel raz za pár dní vhod reštart. Hry v HD rozlíšení nie sú žiadnym problémom a spúšťanie i prepínanie medzi aplikáciami bolo hladké a plynulé.

energy sistem phone pro qi screen 3DM1   energy sistem phone pro qi screen 3DM2 energy sistem phone pro qi screen 3DM3 energy sistem phone pro qi screen 3DM4 energy sistem phone pro qi screen 3DM5

energy sistem phone pro qi screen antutu 1 energy sistem phone pro qi screen antutu 2 energy sistem phone pro qi screen antutu 3 energy sistem phone pro qi screen antutu 4 energy sistem phone pro qi screen antutu 5

energy sistem phone pro qi screen antutu 6 energy sistem phone pro qi screen cpuz energy sistem phone pro qi screen vellamo 1 energy sistem phone pro qi screen vellamo 2 energy sistem phone pro qi screen vellamo 3

energy sistem phone pro qi screen unreal

Multimédia

S Phone Pro Qi si okrem hier užijete aj ďalšie formy multimediálnej zábavy. Najmä prehrávanie videa a sledovanie filmov na peknom päťpalcovom displeji je príjemným zážitkom. Kvalita prehrávaného zvuku je celkom slušná, rovnako ako jeho hlasitosť, no od malého reproduktora nemožno čakať zázraky. Pri prehrávaní hudby sme  však zaznamenali zasekávanie zvuku každých zhruba 5-6 sekúnd, bez ohľadu na typ prehrávača. Podozrievali sme prílišné „podtaktovávanie“ posledného aktívneho jadra počas prehrávania hudby, pravdepodobne sa však jednalo len o problém testovacej vzorky, keďže internet o podobných prípadoch mlčí.

energy sistem pone pro qi test foto thumb

*. 1/625, F2.2, ISO 78 - keď je dosť svetla, fotoaparát dokáže zhotoviť pekné obrázky, ktorým však chýba väčší dynamický rozsah, dodatočné spracovanie obrázku našťastie nie je priveľmi agresívne. KLIKNITE SEM pre zobrazenie celej fotografie.

Fotoaparát je schopný zhotoviť veľmi slušné obrázky a ani pri horších svetelných podmienkach to s ním nie je najhoršie, pomôže dvojtónový blesk, aj keď s trochu krátkym dosahom. Fotografie s rozlíšením 13 MPix majú peknú hĺbku ostrosti, dobré podanie farieb i vykreslenie detailov. Pokrivkáva vyváženie bielej a automatika občas neuhádne farby správne a výsledok sa približuje k studenšej časti farebného spektra. Dobrý je i dynamický rozsah, pre fotenie kontrastných scén padne vhod režim HDR, ktorý funguje ozaj dobre a nie je zbytočne agresívny. Podobne je na tom i redukcia šumu, aj keď v tmavších častiach obrázkov občas vidno „nadprácu“ postprocesingu a farby sa zlievajú do väčších plôch. Tieto detaily si však všimnete pri zobrazení 1:1 na dobrom monitore, pre bežné fotografovanie je Phone Pro Qi dobrým spoločníkom.

energy sistem phone pro qi test foto hdr thumb

*.fotoaparát vie fungovať aj v režime HDR, dynamický rozsah sa podstatne zlepšil, algoritmus dobre triafa farby, daňou je však viditeľná strata detailov. Pre publikovanie na sociálne siete je však režim HDR dobre použiteľný. Pre zobrazenie fotografie v 100% rozlíšení KLIKNITE SEM.

Predný fotoaparát stavia na päťmegapixelovom snímači a 88° širokom zábere objektívu. Na fotenie „seba sa“ tak nepotrebujete dva metre dlhú ruku alebo čudácku palicu aby sa do záberu vmestilo aj čosi iné ako váš nos. A ono to celkom funguje, rovnako ako prisvetľovacia LED, ktorá pomôže v interiéroch a slabších svetelných podmienkach.

Konektivitu s okolitým svetom a ďalšími zariadeniami zabezpečuje nakrátko Bluetooth vo verzii 4.0 a dvojpásmový Wi-Fi adaptér s podporou sietí 802.11 a/b/g/n, širokopásmové pripojenie je možné len cez siete tretej generácie a rýchlosť pripojenia nás sklamala. V porovnaní s podobnými zariadeniami bola len polovičná a maximum, ktoré sme namerali bolo 11,5 Mbps.  Párovanie so zariadeniami v okolí zjednodušuje NFC, aj keď aj to zvyklo zaváhať a napríklad namiesto pripojenia k reproduktoru smartfón len zobrazil číslo NFC tagu.

 energy sistem phone pro qi test 3G rychlost

Systém a softvér

Predinštalovaný Android vo verzii 4.4.2 je upravený len minimálne, zopár vizuálnych detailov a zmenené ikony, no základný dizajn systém nezaprie.  Rozloženie základných prvkov je klasické, s domácimi obrazovkami a maticovým menu s ikonami v piatich riadkoch a štyroch stĺpcoch. Čo však chválime je minimum predinštalovaných aplikácií a teda aj balastu, ktorí výrobcovia tak radi do svojich telefónov pridávajú. Ich výber je tak čisto na preferencii používateľa a telefónu sa potešíte aj ak chcete systém výrazne modifikovať použitím rôznych widgetov, launcherov a custom modov tretích strán.

energy sistem phone pro qi test horna lista

Práca so smartfónom, čítanie webových stránok a používanie aplikácií je vďaka jemnému displeju s vysokým rozlíšením veľmi príjemné a pohodlné. Ovládanie je v poriadku, zariadenie sa dobre drží v ruke zvyknúť si treba akurát na už spomínané vyššie umiestnenie odomykacieho tlačidla.

Pri telefonovaní či písaní SMS správ máte na výber, z ktorej karty chcete danú činnosť uskutočniť, prípadne si zvoliť predvolenú kartu. Z dvojice kariet vie byť pripojená v sieti tretej generácie jedna, takže rýchly internet od dvoch operátorov súčasne si neužijete. Oba sloty sú však rovnocenné a pre prepnutie "dátovej" karty nie je treba SIM fyzicky vybrať a v slotoch vymeniť. Jednu kartu tak môžete mať stabilne nastavenú pre rýchle dátové pripojenie, zatiaľ čo z druhej budete len telefonovať a v prípade potreby, napríklad pri lepšom pokrytí jedným z operátorov si karty "prehodíte" naopak. Kvalita hovoru bola na oboch stranách bezproblémová.

 

Dobre vybavený, lacný, no má svoje muchy

Ak sa nebojíte menej známych značiek, nebojte sa ani Energy Sistem. Za svoje peniaze, a nebude ich veľa, dostanete slušne vybavený a veľmi kvalitne spracovaný dualSIM smartfón. Ten navyše ponúka dostatok výkonu pre experimentovanie s aplikáciami a modifikáciu systému. Unikátnym prvkom v prípade smartfónu s Androidom a v tejto cenovej hladine je podpora bezdrôtového nabíjania bez puzdra alebo doplnkového príslušenstva, a aj to môže byť tou drobnosťou, ktorá nakloní pri rozhodovaní medzi dvoma podobne vybavenými smartfónmi misku váh na stranu Phone Pro Qi.

energy sistem pone pro qi test award

Samozrejme, žiadny telefón nemôže byť dokonalý aj Phone Pro Qi má svoje muchy. Najviac nám asi vadilo chýbajúce LTE a pomalé dátové prenosy, nízka kapacita akumulátora a občas nesprávne fungujúce NFC. Tak či onak, Energy Sistem Phone Pro Qi ponúka vynikajúci pomer medzi cenou a hodnotou, ktorú prináša. Pri výbere telefónu do 300 EUR by sme ho určite zaradili medzi kandidátov, ktorých by ste nemali obísť.

Energy Sistem Phone Pro Qi
CENA: 279 €
+-
Podpora QiPomalé dátové prenosy
Pomer cena/výkonAkumulátor
Dobrá výbava
32 GB úložisko
Kvalita prevedenia90
Príslušenstvo a výbava87
Výdrž a mobilita77
Displej91
Cena/výkon95
HODNOTENIE: 88/100
Skvele vybavený smartfón, ktorý ako jeden z mála na trhu ponúka priamu podporu bezdrôtového Qi štandardu. Navyše nie je priveľmi drahý, zvyknúť si však budete musieť na pomalšie dátové prenosy a nižšiu výdrž na jedno nabitie.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

energy sistem logo 

Graf ceny produktu ENERGY Phone Pro Qi Dual poskytuje server Heureka.sk

 

OS
Čipset
CPU
GPU
RAM
Úložisko
Displej
Fotoaparát
Konektivita
Výbava
Akumulátor
Rozmery
Android 4.4.2
MediaTek MT6592
8× Cortex A7 @1,66 GHz
Mali 450 @700 MHz
2 GB DDR3 @666 MHz
32 GB bez možnosti rozšírenia
5" OGS IPS, FHD, Dragontrail
Hlavný 13 MPix, autofokus, dvojitý LED blesk / 5 MPix predný, 88° uhol záberu, LED blesk
WiFi 802.11 b/g/n, GSM 850/900/1800/1900 MHz + WCDMA 900/2100 MHz, Bluetooth 4.0
NFC, Qi, FM Rádio, Dual SIM, USB OTG
2300 mAh
143,5 × 69 × 9,7 mm, 150 gramov
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013