Menu

Vyskúšali sme najlepší herný tablet s Androidom, je od Nvidie

Sadne vám do ruky ako uliaty, je najrýchlejší zo všetkých tabletov a kúpite ho už za menej ako tri stovky. Prvý tablet od výrobcu grafických čipov Nvidia nie je žiadnym pokusným králikom, ale je to suverénny herný tablet.

Pamätáme si, ako sme skepticky pozerali na netradičné herné zariadenie Nvidia Shield - hybrid medzi smartfónom a herným ovládačom nevyzeral na prvý pohľad vôbec vábne. No stačilo nám s ním pár minút, aby sme si ho obľúbil. A to isté sa stalo aj v prípade tabletu Shield. Veď v čom už len môže byť zaujímavý ďalší osem palcový tablet? 

Zistenie odpovede na túto otázku nám trvalo približne pol hodinu. Počas nej sme sa na televízore zahrali Trine 2, pripomenuli si ako dobre vyzerá Half-Life 2 a vyskúšali streamované hranie nového Wolfensteina. Pre náročného hráča sú to všetko dôležité veci, ktoré mu iné tablety skutočne neumožnia. 

Najvýkonnejší tablet

Dve slová, ktoré najpresnejšie charakterizujú Nvidia Shield Tablet. Novinka má totiž v sebe čip Nvidia  Tegra K1, ktorého základ vychádza z grafických čipov určených pre herné počítače. Je to zároveň najdôležitejšia časť celého zariadenia, bez ktorej by to bol len ďalší zo zástupu výkonných tabletov, akých tu máme niekoľko desiatok.

Základom čipu Tegra K1 je štvorjadrový procesor, doplnený o jedno podporné, nízkovýkonné jadro.  Operačná pamäť má kapacitu dva gigabajty, čo je síce dostačujúca hodnota, no niektoré prémiové zariadenia majú o jeden gigabajt viac. Výkon je aj napriek tomu aktuálne bezkonkurenčný, pri práci s tabletom sme nezaznamenali žiadny problém a rovnako dobré to bolo aj pri hraní graficky náročných hier.

features

 

V tablete sme našli nainštalovanú exkluzívnu hru Trine 2 a zakúpiť si môžete Half-Life 2 a Portal. Všetky tri hry sú verné kópie svojich PC verzií s rovnakou grafikou. Po pripojení tabletu na monitor nespoznáte rozdiel a ak použijete herný ovládač, budete sa zabávať rovnako dobre, ako keby sa hrali na počítači.

Grafická časť podporuje všetky moderné štandardy ako je OpenGL 4.4, DirectX 12, Google RenderScript, či OpenCL a DirectCompute pre náročné výpočty. Zároveň to je prvý mobilný čip, na ktorom si zahráte hry vytvorené v Unreal Engine 4. Zvyšok hardvérovej výbavy nikoho neprekvapí, je tu Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS a kúpiť si môžete aj LTE verziu. Tá ma navyše dvojnásobnú kapacitu dátového úložiska - 32 gigabajtov a stojí o stovku viac.

shield-2

 

Hry sú zážitkom

K Nvidia tabletu si môžete zakúpiť špeciálny gamepad, za ktorý si firma pýta 60 eur. Ak to s hraním myslíte vážne, určite si ho urobte - dotykové ovládanie a akčná hra, to ide dokopy totiž len výnimočne. Navyše, gamepad je bezdrôtový a tak si môžete tablet prepojiť pomocou HDMI kábla s televízorom a hry budete hrať z pohodlia sedačky. Takže práve sme sa dostali do situácie, kedy univerzálny tablet dokáže z veľkej časti nahradiť klasickú hernú konzolu.

Gamepad podporujú desiatky tých najlepších hier a na rozdiel od iných ovládačov s ním zahráte prakticky akúkoľvek hru. Pre každú hru si totiž môžete vytvoriť vlastný profil, v ktorom si určíte rozmiestnenie tlačidiel a ich funkciu. Navyše zoznam podporovaných hier je denne aktualizovaný a tak je veľmi pravdepodobné, že si s gamepadom čoskoro zahráte prakticky akúkoľvek hru. Profily sú zdieľané aj samotnými používateľmi, ktorí sa môžu venovať aj nie veľmi rozšíreným hrám.

shield-hl2

 

My sme najväčší zážitok mali z exkluzívnej trojice pôvodne počítačových  hier Trine 2, Half-Life 2 a Portal. A je jedno, že sme ich už dávno dohrali na počítači. Zábava je to skvelá aj pri hraní na obrovskej obrazovke televízora, hlavne keď pri tom môžete sedieť v pohodlí svojho gauča. Na tablete sme vyskúšali všetky graficky náročné hry, vrátane Asphalt 8, či Infinite Flight. Každá jedna bola úplne plynulá, tablet nezaváhal ani pri zložitých scénach v Half-Life 2. 

A ak náhodou doma máte rýchly bezdrôtový router a aspoň stredne výkonný herný počítač s podporovanou grafickou kartou od Nvidie, môžete sa počítačové hry zahrať priamo na tablete, prípadne ich z neho zobrazíte na obrazovke televízora. Služba sa volá GameStream a funguje na jednoduchom princípe - hra beží na vašom počítači, no obraz sa zobrazí na tablete, z ktorého ju aj ovládate. Vďaka tomu nemusíte prenášať veľký herný stroj do obývačky, nové hry sa zahráte napríklad aj počas návštevy toalety.

gamepad

 

Výsledky testov

 

Nvidia Shield Tablet

Sony Xperia Z3

AnTuTu score

54228

41435

AnTuTu CPU

4405

3822

AnTuTu GPU

21357

13317

3DMark Unlimited

30901

18251

 

Prekvapivo kvalitný

Pre spoločnosť Nvidia je Shield prvým tabletom a zároveň len druhým spotrebným produktom v poradí. No márne tu budete hľadať školácke chyby, dizajn a aj samotná výroba je bez najmenšej chyby. Tablet je veľmi pekný, na pocit veľmi príjemný a dobre sa drží v rukách aj vďaka zadnému pogumovanému povrchu. A hoci by bez problémov prežil aj bez ochranného obalu, tak jeho kúpou získate okrem ochrany aj použiteľný stojan pre hranie s gamepadom.

Osem-palcový displej s Full HD rozlíšením je podľa nášho názoru rozumným kompromisom pre hráča, ktorý chce mať svoj tablet stále so sebou. S hmotnosťou skoro 400 gramov ale nie je najľahší a videli sme už aj tenšie tablety. No vieme ako môže dopadnúť honba za čo najtenším dizajnom a radšej si zvykneme na nejaký ten milimeter navyše, ako by sme sa mali o tablet báť aj pri bežnom používaní.

Kvalita displeja je dobrá. To znamená, že budete spokojní s farebným podaním, dobrým kontrastom, pozorovacími uhlami a aj rýchlosťou odozvy. Horšie je len používanie tabletu na priamom slnku, vtedy si hry určite nevychutnáte naplno. Ale s tým má problém väčšina mobilných zariadení a ruku na srdce, vonku sa máme zabávať a nie hrať na tablete hry.

Určite by ste nečakali, že v tele tabletu nájdete schovaný stylus. Hry s ním neovládnete, využitie mu nájde pri tvorbe poznámok, alebo v niekoľkých špeciálnych aplikáciách určených pre grafikov a umelcov. Maľovanie s pastelkami či vodovými farbami vyzerá úplne reálne a možno vo vás prebudí schovaného umeleckého ducha.

shield-1

 

Bez zbytočného softvéru

Páči sa nám, že sa Nvidia za každú cenu nesnažila výrazne upravovať systém Android. Okrem potrebných ovládačov a doplnok pre bezdrôtový gamepad a technológiu GameStream je operačný systém bez viditeľných zmien. A páve aj vďaka minimálnym úpravám nebudete tablet nabíjať každú chvíľu a vydrží presne to, čo výrobca aj sľubuje. Na jedno nabitie sme si pozreli skoro 9 hodín HD videa, hry sú na výkon náročnejšie a preto nečakajte viac ako 5 hodín zábavy.

Pre hráčov dôležitá aplikácia Shield hub je rozcestníkom k hrám, špeciálne upraveným pre možnosti Nvidia grafických čipov. Nvidia sa podpore vývojárov mobilných hier venuje už niekoľko rokov a v oficiálnom Google obchode nájdete niekoľko desiatok titulov podporujúcich Tegra čipy. Tieto verzie hier sú vylepšené o grafiku a niekedy majú aj výrazne lepšie fyzikálne výpočty. Nájdete tu aj zoznam podporovaných hier z vášho počítača, ktoré si prenesiete na obrazovku tabletu

Fotoaparáty nájdete v zariadení dva, zhodne s rozlíšením 5 megapixelov a len priemernou kvalitou obrazu. Tentokrát ale nemá predná kamera vysoké rozlíšenie kvôli foteniu selfie, ráta sa s jej využitím pri on-line hraní, či v službe Twitch. Tu kvalita snímaného obrazu stačí, dokonca je dobrá aj pri trochu horších svetelných podmienkach.

shield-app

 

Tá cena je dobrá

Za cenu 300 eur len ťažko zoženiete tablet s vyšším výkonom. Vlastne ho nezoženiete ani za dvojnásobok ceny, keďže Tegra K1 je aktuálne najvýkonnejší čip pre mobilné zariadenia. Na trhu je zatiaľ len tablet od čínskej firmy Xiaomi, ktorý stojí rovnako, no zaostáva po stránke dizajnu a doplnkovej výbavy. Pri tak dobre nastavenej cene by som nemal problém si ho okamžite kúpiť, optimálne aj s gamepadom a HDMI káblom, nech sa zahrám v obývačke na veľkej telke.

Navyše žiadny tab’et vám ako hráčovi hier neponúkne toľko pridanej hodnoty a špeciálnych služieb. Jediným skutočným konkurentom je iPad mini s Retina displejom. Ten je konkurenciou nie kvôli výkonu, ale kvôli výrazne bohatšiemu obsahu. Android má aj napriek snahe mnohých výrobcov hardvéru chudobnejšiu ponuku prémiových hier.

Nvidia Shield Tablet v našom teste obstál aj ako kompaktný tablet pre bežné použitie. Vyzerá veľmi pekne, je kvalitný a určite sa vám nerozpadne po pár mesiacoch aktívneho používania. Odhliadnuc od priemerného fotoaparátu je jediným mínusom nutnosť dokúpenia herného príslušenstva. Teda ak to s hraním na tablete myslíte vážne, pred gamepadom neutečiete.

hodnotenie

 tip-silver

 

Parametre

Nvidia Tegra K1, 4-jadrový čip, 2,2 GHz
2 GB pamäť
16 / 32 GB úložisko
8” IPS Full HD displej
Wi-Fi, BT 4.0, GPS, LTE (pre 32 GB verziu)
microUSB, miniHDMI
2x 5 MPx kamera
Rozmery 221x126x9,2 mm
Hmotnosť 390 g
Batéria 6700 mAh
Android 4.4

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013