Menu

Môj skvelý bambus

  • Napísal(a)  Martin Volčko
  • Zverejnené v Notebooky
  • Čítať 3171 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Môj Bambus. Tak nazývam svoj notebook. Túto prezývku nájdete aj priamo v mojom počítači vo vlastnostiach. A prečo práve Bambus? 

Tí, ktorí sledujú vývoj a trh notebookov možno tento zaujímavý kúsok nezaregistrovali, no tí, ktorým ide aj o dizajn kupovanej veci si ho pravdepodobne všimli. Hovorím o edícii U BambooCollection od Asus-u. Ten môj je konkrétne 14 palcový Asus U43SD a obsahuje zatiaľ uspokojujúci dvojjadrový procesor Intel® Core i5 2.30 GHz SandyBridge, ktorý spolu s grafickou kartou od NVIDIA-e, GeForce GT 520M s 1GB DDR3 VRAM zaťažujem denne a zatiaľ s veľmi dobrými výsledkami. 

Pamäť RAM má veľkosť 4GB. Displej zobrazuje 1366 × 768 px. Rád by som ešte na začiatku podotkol, že nie som žiaden expert ani nadštandardný znalec počítačov a vecí s nimi spojenými. Som bežný mladý používateľ, ktorý vo svojom voľnom čase rád hráva počítačové hry. Nie je to jediná moja záľuba, aj keď pri tejto recenzii bude dôležitá.

Bambus mám bez mála 18 mesiacov a doteraz som mal jediný dôvod, prečo spätne kontaktovať predajcu. Tým dôvodom boli nefungujúce akcie pridelené klávesom F10-F12 po stlačení Fn klávesy. Tým pádom mi nebolo umožnené ovládať hlasitosť manuálne, ale iba cez „Speakers“ v pravom dolnom rohu vo Windows-e. Predajca sa snažil prostredníctvom Skype-u vyriešiť môj problém, a čiastočne sa mu to aj podarilo, resp. ma priviedol na správnu cestu ako tento problém vyriešiť. 

Po dlhšom hľadaní na webe som našiel software ovládajúci tieto tlačidlá a preinštaloval som ho a všetko fungovalo ako predtým, dokonalo. Opis zovňajšku tohto notebooku sa nebude vôbec zhodovať s doterajšími opismi iných notebookov. Použitie bambusu je totiž unikátne. Vrchná strana displeja a lišta pod klávesnicou vynímajúcou sa nad brúseným hliníkom sú zo spomínaného bambusového dreva. Farbu týchto časti by som opísal ako cigarovú. Je to totiž tmavý „dymový“ bambus. 

01

Tento nápad použitia tohto materiálu hodnotím veľmi kladne, nakoľko nie len na pohľad, ale aj na dotyk je tento model príjemný a prírodný. Na vonkajšej strane displeja a pod displejom samotným sa nachádza logo firmy Asus. V pravom hornom rohu je umiestnené tlačidlo On/Off s indikátorom zapnutého notebooku pod tlačidlom. V ľavom hornom rohu je podobné tlačidlo, ktoré po stlačení pri vypnutom počítači spustí „vychýtavku“ od Asus-u, a to Asus Express Gate, čo je veľmi šikovný nástroj na šetrenie tak vzácneho času. 

V skratke tento Express Gate opíšem ako jednoduchý operačný systém, ktorý nie je závislý na pevnom disku a je k dispozícii približne 5 sekúnd po stlačení priradeného tlačidla, čo je veľká výhoda napríklad pri urgentnom vybavení e-mailu alebo podobných záležitostiach. Ale pokračujme v opise tohto zaujímavého stroja. 

Na prednej strane, pod touchpadom sú 4 led-ky. Tri biele a jedna červena indikujúca nabíjanie notebooku, blikajúca červená pri nízkom stave batérie alebo zelená pri nabití batérie. Pod týmito led kontrolkami sú ešte umiestnené napravo a naľavo reproduktory. Telo aj displej lemuje vkusná hliníková lišta. Na ľavej strane Bambusu sú umiestnené spredu dozadu 3,5mm jack, konektor mikrofónu, USB 3.0, USB 2.0, VGA port/Mini D-sub, HDMI a vstup pre nabíjací adaptér. Na pravej strane sa nachádza DVD-R/RW mechanika, čítačka kariet, USB 2.0 a konektor RJ45 LAN. 2.0 Mpx web kamera je umiestnená v strede nad displejom. Bohužiaľ, zatiaľ som ju nevedel využiť keď som ju potreboval. V Bambuse som nenašiel príslušný program na jej obsluhu, samozrejme ak nerátam Skype.

Ak by som mal opísať svoju spokojnosť s váhou a výdržou batérie Bambusu, tak sa môže zdať že preháňam. Napriek tomu že na batériu dáva Asus záruku iba jeden rok, je táto 8-článková batéria jedna z najlepších vecí na Bambuse. Stačí jas znížiť na minimum a nastaviť si úsporný režim v Power4Gear Hybride, kde si môžete nastaviť maximálny výkon procesoru. Takisto technológia ASUS Super Hybrid Engine sa postará optimalizáciu napájania pre každú úlohu.

Výdrž teda dosahuje pri minimálnej záťaži grafiky mnou nameraných 8,5 hodín, namiesto výrobcom uvádzaných 10 hodín. Pri hraní hier výdrž prudko klesá na necelú hodinu a 40 minút. Váha 2,14 kilogramu aj s batériou je k rozmerom notebooku primeraná až nadpriemerná. K displeju toho veľa nenapíšem, možno iba že má skvelý obraz ako aj iné notebooky z tejto cenovej kategórie a napríklad aj snowboardové dokumenty si užijete s otvorenými ústami.

Tento model mi prišiel s Windows 7 Home Premium so servicepack 1. Čo sa týka hard disku, tak má 640GB. Ale reálne využiteľných je 238 + 332GB, čiže spolu 570GB. Samozrejmosťou je Wi-Fi a Bluetooth technológia. Keď sa pozriem na Bambus, tak vidím krásny dizajnový kúsok a tiež dobre namazaný stroj, ktorý mi dúfam bude slúžiť ešte napríklad aj do ukončenia vysokej školy, čo je približne ešte dva a pol roka.

Dúfam že som spomenul všetko a na nič som nezabudol. Každopádne by som svoj Bambus nevymenil ani za koňa. :-D Teda za koňa možno áno, ale toho by som následne predal a kúpil si opäť nejaký notebook z tejto kolekcie a ostatné peniaze si nechal na horšie časy.

Viac z tejto kategórie: « TOSHIBA Satellite A200-23W ASUS »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013