Menu

MSI GE62 Apache Pro je herný notebook snov

Herné notebooky už dávno nie sú to, čo bývali. Z veľkých, ťažkých a fučiacich zariadení sa stali štýlové notebooky, ktoré môžete pohodlne prenášať hoci aj každý deň.

Ak si dnes chcete kúpiť herný notebook, máte na výber z ponuky len pár skutočne dobrých výrobcov. Náročnému hráčovi sa už poriadne venuje len Asus, Alienware a jeden extrémne drahý notebook má Razer. Nakoniec sme si nechali spoločnosť MSI, ktorá za posledné dva roky dokázala vstať z popola a dnes má v ponuke množstvo, ktoré sú ukážkou toho, ako má vyzerať poriadny herný notebook. 

Konečne niekto pochopil, že ak chce za svoje produkty pýtať nie malú sumu, musí na oplátku poskytnúť aj niečo viac, ako len výkonný procesor, grafiku a štýlové logo. Čo by ste povedali na kvalitnú podsvietenú klávesnicu od Steelseries, špičkovú sieťovú kartu Killer a prepracovaný systém chladenia, nad ktorým máte viac ako len bežnú kontrolu?

 

Dizajn je na jednotku

Nebudeme chodiť dlho okolo horúcej kaše - herné notebooky boli len málokedy pekné, ich spoločným znakom bol nevkusný dizajn, veľké rozmery a vysoká hmotnosť. MSI GE62 Apache Pro je ukážkou toho, ktorým smerom sa tento segment za posledné obdobie pohol. Hmotnosť spadla na slušnú hodnotu 2,4 kila, výška je len 2,7 centimetra a čo je najlepšie, na batériu vydrží aj dlhšie ako len dve hodiny.

Dizajn notebooku sa veľmi podaril, MSI je v tomto smere na dobrej ceste už niekoľko generácií notebookov a nový GE62 jednoducho vyzerá veľmi pekne. Použité sú tu kvalitné materiály, pri ktorých chválime dobrú pevnosť, príjemný povrch a odolnosť. Tú oceníte hlavne pri častejšom prenášaní, kedy by len bežné plasty nemuseli vydržať. V MSI ale nesiahli po bežnom hliníku, vytvorili špeciálnu zliatinu s lepšími vlastnosťami a menšou hmotnosťou.

ge62-03

 

Prvé zoznámenie sa je preto veľmi príjemné. Notebook je pekný, tenká červená línia na jeho prednej časti dotvára pocit vysokého výkonu. Áno, je to drobnosť, ale veľmi pekná. Po zapnutí sa navyše rozsvieti klávesnica, pri ktorej si môžete nastaviť farbu podsvietenia vo viacerých zónach. Môže nielen svietiť, ale aj dýchať, pulzovať, možností je neúrekom. Samotná klávesnica je veľmi kvalitná, vyrobila ju známa spoločnosť Steelseries dobre sa na nej nielen hrá, ale aj pracuje. Touchpad je nadštandardne veľký, no pre hranie hier sa bez dobrej myši aj tak nezaobídete.

ge62-01

 

Tichý a chladný

Pri každom hernom notebooku nás zaujíma, ako si dokáže poradiť s niekoľkohodinovým hraním, hlavne čo sa hlučnosti a prehrievania týka. Spustili sme si teda Bioshock Infinite a sledovali, čo sa bude diať. Na naše prekvapenie bol notebook tichý po celý čas hrania a na klávesnici a opierkach rúk sme nepociťovali žiadne zvýšené prehrievanie sa. Chladenie si teda zaslúži pochvalu, nerušilo nás ani počas nočného hrania.Výrobca označuje systém chladenia ako Cooler Boost 3, pričom je založený na dvoch nezávislých chladiacich systémoch, odoberajúcich teplo z hlavných komponentov. 

Keďže sú ventilátory dva, nemusia byť tak veľké a hlučné. Pri bežnej práci je notebook hlučný minimálne, v kancelárii sme ventilátory ani nezaznamenali, podobné to bolo aj pri večernom písaní. Po spustení hry sa hlučnosť zvýšila, no stále nedosiahla na hodnoty starších herných notebookov. Nové čipy sú na tom energeticky výrazne lepšie a neprodukujú toľko zostatkového tepla. 

keyboard

 

Zaujímavá je aj funkcia SHIFT, ktorá ovláda celý systém výkonu a chladenia. Pri reálnom používaní si tak môžete vybrať medzi tromi hlavnými módmi - Sport, Comfort a Green. Zmeníte ich buď v špeciálnej aplikácii Dragon Gaming Center, alebo jednoducho klávesovou skratkou FN + F7. Tieto režimy sa líšia vo výkone a teplote celého notebooku. Pri režime Sport idú všetky komponenty na maximum, pričom je tomu prispôsobené aj chladenie.

Je mierne hlučnejšie, keďže musí zvládnuť komponenty aj pri niekoľko hodinovom hraní. Režim Comfort upravuje frekvenciu grafického čipu tak, aby teplota nepresiahla 89 stupňov. Vplyv na výkon nie je veľmi vysoký, no hlučnosť chladenia ide dolu. Posledný mód Green vypína funkciu Intel Turbo Boost a ďalej znižuje frekvencie pre grafický čip tak, aby teploty procesora a grafiky neprekročili hodnotu 85 stupňov.

ge62-02

 

Čo presne je vo vnútri?

Už sme sa venovali hlučnosti, tak je najvyšší čas na to, aby sme sa pozreli do vnútra notebooku. Základom je procesor Intel Core i7-4710HQ, pričom v obchodoch narazíte na jeho výkonnejšiu verziu Core i7-4720HQ. Nami testovaný model je štvorjadrový, vybavený technológiou Hyper Threading pre súčasné spracovanie až ôsmych vlákien. Jeho základná frekvencia je 2,5 GHz, no v prípade potreby ju dokáže zvýšiť až na 3,5 GHz. Vysoký hrubý výkon si ale vyberá daň v podobe vyššej spotreby, TDP je uvádzané s hodnotou až 47 wattov. 

Oveľa zaujímavejší je grafický čip Nvidia GeForce GTX 970M, ktorý vychádza z Maxwell architektúry. Vyrobený je 28 nanometrovou technológiou, pričom uvedený bol len na konci minulého roku. Čip je vybavený 1280 výpočtovými jednotkami, má 80 texturovacích a 48 ROP jednotiek. Pamäťová zbernica je široká 192-bit, čo oceníte hlavne pri náročných hrách typu Metro: Last Light. Pri porovnaní s predchádzajúcou generáciou je GeForce GTX 970M o niečo výkonnejšia, ako GeForce GTX 880M. To znamená, že je na svete len málo hier, ktoré by na tomto notebooku neboli hratelné aj pri nastavení maximálnych detailov.

bboost

 

Zvyšok výbavy nie je vôbec zlý a môžete tu naraziť na niekoľko zaujímavostí. Operačná pamäť má kapacitu 16 gigabajtov, čo je nadštandard, ktorý vám vydrží minimálne najbližšie dva roky. Disky sú v notebooku celkovo tri - jeden klasický s kapacitou 1 terabajt využijete hlavne na dáta a hry, ďalšie dva 128 gigabajtové sú typu SSD M.2 a vďaka zapojenia v RAID dosahujú veľmi vysokých prenosových rýchlostí. Pri čítaní dokonca prekonali hranicu jedného gigabajtu za sekundu, čo je naozaj špičkový výkon. 

Pre hráčov online hier je pripravená sieťová karta Killer E2200, ktorá dokáže analyzovať odosielané a prijímané dáta, pričom uprednostňuje tie herné. Značka Killer sa nachádza aj pri bezdrôtovom adaptéri, takže pri hraní nemusíte byť odkázaní len na obmedzujúci kábel. Poslednou zastávkou je zvuk, konkrétne reproduktory od spoločnosti Dynaudio s funkciou Audio Boost a softvérovou nadstavbou Sound Blaster Cinema. Subjektívne je zvuková stránka zvládnutá veľmi slušne, no kúpe kvalitných herných slúchadiel sa aj tak nevyhnete.

hwinfo2

 

Až na tú cenu

Je 1760 eur veľa alebo nie? Rovnako výkonný herný počítač by vás samozrejme stál výrazne menej, no nie je cieľom tejto recenzie porovnávať tieto dva rozdielne produkty. Herný notebook má svoje výhody a nevýhody a za miniaturizáciu a mobilitu sa jednoducho platí. S ohľadom na zvyšnú ponuku herných notebookov je cena adekvátna výkonu a výbave. Samozrejme môžete kúpiť výkonnejší notebook aj lacnejšie, no pripravíte sa o výkonné disky, profi hernú sieťovú kartu, či účinné a tiché chladenie.

MSI GE62 Apache Pro je skvelý herný notebook, ktorý si poradí s každou jednou súčasnou hrou aj vo Full HD rozlíšení a s aktívnym vyhladzovaním hrán. Problém mu dokonca nerobila ani hra Metro: Last Light, pri ktorej si vyláme zuby väčšina súčasných herných notebookov. Z nášho pohľadu určite odporúčame, teda ak nemáte hlboko do vrecka a môžete si dovoliť kúpiť notebook za skoro 1700 eur. 

hodnotenie

gold small

 

Parametre

Intel Core i7-4710HQ
GeForce GTX 970M
16 GB DDR3
2x 128 GB SSD + 1 TB HDD
15,6” 1920x1080
USB 2.0, 3x USB 3.0, HDMI, miniDP
383 x 260 x 27 mm
2,4 kg
Windows 8.1

 

Výsledky testov

  MSI GE62
Cinebench R10  
1 CPU 6541
xCPU 25139
CrystalDiskMark  
Čítanie MB/s 1064
Zápis MB/s 874,8
   
Bioshock Infinite  
768p 4xAA 102,6
1080p 4xAA 71,5
Batman: AO  
768p 4xAA 134
1080p 4xAA 80
Max Payne 3  
768p 4xAA 93,6
1080p 4xAA 55,5
Metro: Last Light  
768p 4xAA 52,6
1080p 4xAA 31,3
Call of Duty: Ghosts  
768p 4xAA 99,8
1080p 4xAA 63,7


  

Graf ceny produktu MSI GE62 2QE-044CZ poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013