Menu

Nový ultrabook od Samsungu láka na veľký displej

Je ľahký, výkonný, odolný a má displej s vysokým rozlíšením. Podľa Samsungu patrí do prémiovej kategórie, kde nie je cenovka 1200 eur ničím výnimočná.

Koncept výkonného notebooku s kompaktnými rozmermi nie je nový, ale až so záujmom a peniazmi Intelu sa na trhu objavili modely s hrúbkou tela pod dva centimetre. Tie sa aj napriek svojim rozmerom neboja súperiť s výkonnými notebookmi, či bežnými počítačmi.

Samsung tu svoju novinku profiluje ako prémiový ultrabook s výškou len 15 milimetrov. Zákazníka láka ma vysoký výkon, veľmi dobrý displej s vysokým rozlíšením a na výdrž, pri ktorej na jedno nabitie vydrží pracovať vyše 10 hodín.

Je väčší ako konkurencia

Väčšina ultrabookov je vybavená displejom s uhlopriečkou 13,3 palca, niektorí výrobcovia ponúkajú aj menšie a mierne väčšie uhlopriečky až do 15,6 palca. Testovaný Samsung vybavil výrobca displejom s netradičnou uhlopriečkou, rovných 15 palcov. Aj napriek tomu nepresahuje hmotnosť hranicu 1,6 kilogramu a ultrabook je vhodný aj na časté prenášanie, či ako náhrada za kancelársky a domáci počítač.

Po konštrukčnej stránke je zariadenie dobre zvládnuté. Kombinácia hliníku a strieborných plastov je nielen pekná, ale zabezpečuje aj potrebnú pevnosť. Jedinou slabinou je veko displeja, ktoré sa prehýba už pri priemernom tlaku. Počas bežného nosenia by sa ultrabooku nemalo nič stať a vďaka použitým materiálom by mal prežiť aj menej šetrné zaobchádzanie.

Dizajn je odlišný od konkurencie a drží sa zaoblených línií. Kvôli malým rozmerom sa na bočné strany nedali umiestniť všetky klasické konektory. Čítačka pamäťových kariet a USB konektory problém nepredstavujú, pre D-SUB a LAN je nutné použiť redukcie. HDMI výstup je prítomný len vo svojej Micro verzii. Pre prepojenie s televízorom si budete musieť dokúpiť buď redukciu, alebo špeciálny HDMI kábel.

sam1

Našli sme dokonalý touchpad

Je veľký, má povrch zabezpečujúci jemný sklz prsta a v sebe integrovanú dvojicu tlačidiel. Svojou konštrukciou a funkciami sa podobá na touchpad z MacBookov od Apple, čo nie je výčitka, ale pochvala. Touchpady sú výrobcami často podceňované a práca bez myši je na väčšine notebookov utrpením. Podpora viacdotykových gest je samozrejmá, nadpriemerná je presnosť reakcií a plynulosť pohybu.

Klávesnica používa systém oddelených kláves. Kvôli rozmerom ultrabooku sú nízke, s malým zdvihom. Na tejto klávesnici sa preto píše inak v porovnaní s klasickými notebookmi, my sme si zvykali približne dva dni, bežný užívateľ, ktorý nepotrebuje denne písať tisícky znakov prechod na iný typ klávesnice ani nepostrehne.

Horný rad funkčných kláves využil výrobca pre rozšírené nastavenie. Umožňujú jednoduchú zmenu intenzity podsvietenia, hlasitosti, či bezdrôtových sietí. Podsvietená klávesnica spríjemňuje prácu v noci. Prijali by sme ale vyššiu intenzitu podsvietenia, nakoľko ani maximálne nastavenie neponúka očakávaný komfort pri nočnej práci.

sam3

Procesory od Intelu

Základom väčšiny nových ultrabookov je nízkonapäťový procesor rodiny Core i5 alebo Core i7 a aspoň štyri gigabajty operačnej pamäte. Samsung si tu zvolil výkonnostne strednú cestu s dvojjadrovým modelom najnovšej generácie Ivy Bridge - Core i5-3317U. Pri svojej maximálnej pracovnej frekvencii 2,6 GHz je jeho výkon dostatočný aj na náročnejšiu prácu, prehrávanie HD videa, alebo hranie menej náročných hier.

Procesor má dva fyzické jadrá, vďaka technológii HyperThreading ale dokáže spracovať súčasne až štyri vlákna. Frekvencia jadier sa dynamicky mení podľa potreby a jej maximum sa pohybuje od 1,7 až po 2,6 GHz. Cache pamäť má kapacitu 3 megabajty, TDP je na 17 wattoch a použitá tu bola 22 nanometrová výrobná technológia.

Aj keď Intel integroval do procesoru svoj najnovší čip HD Graphics 4000, tak na novšie hry to nestačí. Väčšinu starších alebo menej náročných titulov ultrabook zvládne, nami testovaný Resident Evil 5 bol plynulý len v nižšom rozlíšení. Hry si teda zahráte len staršie, prípadne s výrazne orezanou grafikou. Ultrabooky ale nie sú primárne určené na hranie najnovších hier a preto sme skôr ocenili možnosti grafickej karty pri práci s multimédiami. Tu si poradí s Full HD videom na jednotku.

Displej má vysoké rozlíšenie 1600×900 bodov s dobrými pozorovacími uhlami a matným povrchom. Podanie farieb je sýtejšie, čo s ohľadom zamerania sa na bežného zákazníka nevadí. Vysoké rozlíšenie sa nám páči a sme radi, že Samsung nepoužil displej s klasickým HD rozlíšením. 1600×900 bodov oceníte nielen pri práci v tabuľkovom editore, ale aj pri prezeraní webu, či pozeraní FullHD filmov.

Aj napriek slušnému hrubému výkonu je pri bežnej práci Samsung v kancelárskom balíku tichý, ventilátor sa rýchlejšie roztočí len pri hraní hier alebo práci vo výkonnostne náročných programoch. Chladenie preto nepôsobí rušivo ani pri nočnej práci.

cpuz

Naštartuje za pár sekúnd

Samsung osadil svoj ultrabook diskom je typu SSD. Jeho kapacita 128 gigabajtov nebude postačovať zberačom HD filmov a hudby. Rozšírenie kapacity je možné len s pomocou externého disku. S rýchlosťou čítania prevyšujúcou hranicu 450 megabajtov za sekundu má podľa výrobcu umožniť štart systému z vypnutého stavu za 9,1 sekundy pri systéme Windows 7 a o približne 3 sekundy menej pri systéme Windows 8.

Po inštalácii všetkých aktualizácií a niekoľkých testovacích programov sme namerali dobu štartu 12 sekúnd v prípade systému Windows 7, novučký Windows 8 to zvládol za necelých 8 sekúnd. V reálnej prevádzke sa po pár mesiacoch pravdepodobne štart ešte o niečo predĺži. Rýchlosť štartu je určite výhodou, ktorú pri väčšine konkurencie nenájdete.

Na batériu až 13 hodín

Notebook vydrží pri nenáročnej kancelárskej práci a vypnutej bezdrôtovej sieti skoro 13 hodín na jedno nabitie. Bežná práca s prehliadaním internetu vybije batériu za približne 9 hodín, hranie hier si z jej výdrže ukrojí ešte výrazne viac. Celkovo je výdrž notebooku na jedno nabitie vynikajúca a umožňuje prácu mimo kancelárie prakticky počas celého pracovného dňa.

Batéria má kapacitu 62 Wh, je integrovaná v tele zariadenia a vymení ju jedine autorizovaný servis. Doplnkovú batériu možné kúpiť nie je. Samsung sa už dlhú chvíľu pýši dlhou životnosťou batérií a pokiaľ propagačné materiály neklamú, batéria by mala s vami prežiť niekoľko rokov bez väčších problémov.

Spotreba notebooku sa pri nenáročnom používaní pohybuje mierne nad hranicou 20 wattov, výpočtovo náročné programy a hry spotrebujú raz toľko. Stále je to ale výrazne menej, ako pri svojej práci spotrebuje bežný počítač s LCD monitorom.

left

right

Rozbíjame prasiatka

Testovaná novinka od Samsungu je síce rozmerovo väčšia ako väčšina ultrabookov, vďaka nízkej hmotnosti nedosahujúcej ani 1,6 kilogramu je ale vhodná aj na denné prenášanie. S 15 palcovým displejom a vysokým rozlíšením poskytuje dobrú ergonómiu práce.

Za nami testovanú konfiguráciu si Samsung pýta 1240 eur. Aj keď ponúka dobre spracovaný a výkonný prémiový ultrabook, cenu by sme si predstavovali o pár stoviek nižšiu a určite by stálo za zváženie rozšírenie operačnej pamäte aspoň na 8 gigabajtov. Pri pohľade na aktuálnu ponuku ultrabookov je Samsung 900X4D jedným z najlepších a dizajnovo najpodarenejších riešení.

Aktuálnu cenu a dostupnosť notebooku Samsung 900X4D v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

tabulka

tip-silver

Technická špecifikácia

Procesor: Intel Core i5-3317U (1,7 až 2,6 GHz, 3 MB L3)
Čipset: Intel HM75
Grafický adaptér: Intel HD 4000
Displej: 15” 1600×900, LED, matný
Pamäť: 1× 4 GB DDR3 1600 MHz
Pevný disk: 128 GB SSD
Wi-Fi, BT 4.0, 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, mHDMI, CardReader 6in1, WebCam
Batéria: 62 Wh
Rozmery: 35,7×23,7×1,5 cm
Hmotnosť: 1,58 kg
Operačný systém: Windows 8 Pro 64-bit (testovaná bola verzia so systémom Windows 7)
 
Web: www.samsung.sk
Doporučená cena: 1240 €

Výsledky testov:

vysledky1

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013