Menu

Výkonný spoločník nielen na prácu

  • Napísal(a)  Eduard Čuba
  • Zverejnené v Notebooky
  • Čítať 2884 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Rozmýšľate nad kúpou notebooku, ktorý vám umožní pohodlnú prácu, no dokáže vyplniť aj dlhé chvíle? Určite by ste mali ohliadnuť po modele ThinkPad Edge E530, ktorý v sebe kombinuje 20 rokov overovanú kvalitu radu ThinkPad s prvkami multimediálneho notebooku, ktorý zvládne i tie najnovšie hry a poskytuje úctyhodnú výdrž batérie.

K dverám sa mi doplazila kartónová škatuľa. Ako som pri tejto modelovej rade predpokladal, nešlo o žiaden módny výstrelok. Po chvíli obdivovania som sa odhodlal z nej vytiahnuť to, na čo som už posledných pár hodín čakal. Notebook zabalený v ochrannej fólii čakal už len na to, kým do neho zasuniem batériu a stlačím okrúhle tlačidlo. Po štarte ma prekvapila nulová hlučnosť notebooku, kým sa procesor zahrial. Potom si už potichu priadol a sem tam ventilátor odpojil.

 

Švajčiarske hodinky, až na pár múch...

Kým sa počítač snažil čo najskôr uspokojiť moje požiadavky s inštaláciu Windows 7, začal som si notebook oťukávať po stránke vzhľadu a konštrukcie.

Vzhľadom sa približuje k dizajnu série ThinkPad. Zakladá na kvalite spracovania a na prijateľnej cene, netrápi sa s dizajnom podliehajúcim najnovším módnym trendom. Edge však nie je čisto pracovný notebook, práve preto nastalo v tradičnom dizajne niekoľko zmien. Prvou zmenou, ktorú spozorujete už pri zavretom notebooku sú zaoblené rohy. Oproti tradičným ThinkPadom pribudla i numerická časť klávesnice.

Dizajnom síce neohúri, no konštrukcia je na jednotku. Výrobca sa neunúval používať kovy, na kvalite to neubralo. Konštrukcia je pevná, nie je problém zdvihnúť notebook za roh. Výnimočne medzi slabé miesta nepatrí ani veko displeja, ktoré sa síce o nejaký ten  skoro milimeter dá stlačiť do vnútra, ale žiadne vlnenie na displeji neregistrujeme. Pánty sú solídne, nesklamalo ani uchytenie DVD mechaniky a batérie.

Ako zobrazovacia jednotka je použitý matný displej rozlíšenia 1376 × 768 pixlov. Pre tých náročnejších Lenovo pripravilo i displeje s rozlíšením 1600×900 pixlov.

03

Klávesnica a touchpad na jednotku

Ako už je pri ThinkPadoch zvykom. Nájdeme tu viacero ovládacích prvkov. Okrem touchpadu, ktorý funguje aj ako clickpad tu nájdeme i trackpoint a bežné notebookové tlačidlá. Všetko si viete nakonfigurovať, či už chcete touchpad používať pomocou tlačidiel, alebo okúsite clickpad spolu s multi-dotykovými gestami. Poteší aj prekvapivo kvalitný snímač odtlačkov prstov.

Výrobca nám niektoré klávesy poskrýval tam, kde by sme ich neočakávali. Týka sa to hlavne tlačidiel PrtSc, PgDn a PgUp. Netrvalo dlho a zvykol som si, toto rozloženie je podľa môjho názoru dokonca lepšie, ako pri bežných PC klávesniciach. Diskutabilné sú klávesy F1-F12 zamenené so špeciálnymi funkciami a Fn prehodené s klávesov Ctrl. Aj tam záleží na pohľade spotrebiteľa, ak by to niekomu príliš prekážalo, všetky tieto problémy sa dajú vyriešiť v BIOSe. Osobne používam špeciálne funkcie častejšie, ako klávesy F1-F12, takže toto rozloženie považujem za vyhovujúce.

Solídny výkon pre prácu aj hry

Lenovo ponúka slušný výkon za dobrú cenu, moja zostava má procesor i5, 8 GB operačnej pamäte a pomocou nVidia Optimus zapojené 2 grafické karty a to Intel HD 4000 a nVidia GT635. O nenáročné činnosti, ako je chod OS sa postará integrovaná grafika, čo predĺži výdrž batérie. Ak príde na hry, o čo najlepší herný zážitok sa posnaží GT635 s 2 GB vlastnej pamäte.

Osadený je procesor založený na najnovšej architektúre od Intelu i5 3210M Ivy Bridge. Technológia hyperthearding sa postará o vyšší výkon pridaním dvoch virtuálnych jadier. Kto by tento výkon nepotreboval a chcel dosiahnuť  vyššiu výdrž batérie, opäť vás pošlem do BIOSu. Takt jadra 2.5 GHz bez problémov zvláda i náročné pracovné aplikácie, či najnovšie hry. 8GB operačnej pamäte taktovanej na 1600MHz zaručuje dostatok priestoru rýchli zápis pre náročné prostredia, ako sú programy na grafické modelovanie, či hry.

Pri hrách sa budeme musieť mierne uskromniť. Od notebooku za 670€ sa nedá očakávať, aby zvládal najnovšie hry pri maximálnych nastaveniach. Škrty to našťastie nebudú veľké. Väčšina hier sa dá rozbehať aspoň na stredných nastaveniach.

02

Široká konektivita

Inžinieri z Lenova nešetrili na portoch, na ľavú stranu nám osadili tri USB 3.0 porty, Kingston lock, HDMI a VGA konektor. Pravá strana je obývaná DVD mechanikou, USB 2.0 podporujúcim nabíjanie pri uspatom, či dokonca vypnutom notebooku, ethernet port a nabíjací konektor. O vstup pre slúchadlá a výstup pre mikrofón sa stará jeden port. Na prednú stranu sa okrem reproduktoru zmestila i multifunkčná čítačka pamäťových kariet.

Nadštandardná batéria

Ako správny pracovný pomocník vás tento notebook podrží aj mimo nabíjačky. Namiesto bežnej 48WH batérie nám výrobca zabalil 68WH batériu. Vďaka tomu notebook vydrží pracovať až 8 hodín pri maximálnom šetrení energie. Teda prehliadanie textu pri minimálnom jase a vypnutom WiFi. Pri práci s textovým dokumentom,  pripojením na WiFi a občasnom použití internetu vás batéria zabezpečí na nejakých 6 hodín, čo sú veľmi slušné čísla.

Chladenie neprimerané výkonu

Batériu sa výrobca snažil šetriť i použitím len jedného ventilátora. Rýchlosť ventilátora sa prispôsobuje aktuálnemu zaťaženiu notebooku. Niektorých to možno bude iritovať, no mne celkom vyhovuje, že ventilátor niekedy vypne. Hlavný problém použitia jedného ventilátora sa ukazuje pri graficky náročných hrách. Musí stíhať chladiť procesor i grafickú kartu. Hlučnosť sa tak podstatne zvýši. Čo je horšie, teplota stúpa až do nepríjemných hodnôt dosahujúcich takmer 80°C. Ak ho plánujete pravidelne preháňať pri náročných hrách, možno by stálo za to pozrieť nejakú tú chladiacu podložku.

Verdikt                    

Edge E530 nie je len plnohodnotný pracovný nástroj, ale i notebook určený na zábavu. Ak vám nezáleží na dizajne, hľadáte nástroj na prácu i zábavu, ktorý niečo vydrží, Edge E530 od Lenova je skvelá voľba. Konkurenciu predbieha nielen v nadštandardnej výdrži, ale aj pri kvalite spracovania, výkone a cene.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013