Menu

Vyskúšali sme najlepší herný notebook na svete

Je výkonnejší ako väčšina herných počítačov, no má menšiu spotrebu a na stole vám zaberie výrazne menej miesta ako klasická počítačová skriňa. Eurocom X7 je snom každého poriadneho hráča.

Čo si predstavíte pod pojmom poriadny herný notebook? Pre väčšinu bežných výrobcov notebookov je to akýkoľvek notebook s procesorom Intel Core i5 a grafickým čipom Nvidia GeForce 840M. V tom lepšom prípade sa buchnú po vrecku a použijú ničo ako GeForce GTX 860M, čo je slušný grafický čip strednej triedy. Túto konfiguráciu už môžeme považovať za dobrý základ pre hráča, ktorý sa dokáže uskromniť s nastavením detailov.

Druhú kategóriu tvoria herné notebooky, pri ktorých sa výrobca nepozerá na cenu a poskladá notebook s brutálnym výkonom. Sem patrí aj nami testovaný notebook Eurocom X7 od českej spoločnosti Goldmax. No ešte pred tým, ako sa rozbehnete na web si ho hneď kúpiť, pozrite sa dobre na cenovku. Stojí 2760 eur, za ktoré ponúkne výkon lepší ako pri väčšine herných počítačov. 

Mohutný a ťažký

Taký je poriadny herný notebook, ktorý vo svojich útrobách skrýva netradične výkonný hardvér. Musíme ale priznať, že zároveň nie je vôbec pekný a namiesto dynamického dizajnu pripomína klasickú tmavú škatuľu. Určité oživenie síce prináša zadná časť s dvoma červenými rohmi vzhľadom pripomínajúcimi zadné svetlá športového auta, no je to jediná zaujímavá časť tela notebooku.

Celá konštrukcia je plastová. To je na jednej strane škoda, no ak si predstavíme to množstvo potrebného kovu, dopadla by celková hmotnosť veľmi zle. Pevnosť konštrukcie je dobrá, to znamená, že notebook sa vám ani pri častom používaní nerozpadne. Horšie to je s častým prenášaním, ktoré určite nedoporučujeme bez poriadnej tašky.

Časť z hmotnosti zaberá aj batéria, od ktorej ale nečakáme žiadne zázraky. Tento notebook nie je určený na hranie sa na cestách, zahviezdite s nim skôr na lan párty a najlepšie mu je v teple domova. Dôležitejšie ako obrovská batéria je slušné chladenie, ktoré zaručí dobré odvetranie komponentov a tichú prevádzku aj pri hraní graficky náročných hier. Eurocom X7 sme navyše nemali v základnej konfigurácii, ale v špeciálnej s veľmi výkonným procesorom a dvojicou grafických čipov.

eurocom-x7-2

 

Čo je vo vnútri?

Naša konfigurácia bola jedna z najlepších, so základom v procesore Intel Core i7-4810MQ (rodina Haswell). A to nie je žiadna odľahčená ultramobilná verzia, ale plnohodnotný procesor určený pre tie najvýkonnejšie notebooky. Je vyrobený 22 nanometrovou technológiou, má 47 wattové TDP a obsahuje štyri jadrá. Vďaka technológii HyperThreading vie spracovať súčasne až osem vlákien.

Operačná pamäť má 16 gigabajtov, čo je aj pri herných notebookoch nadštandard. Aktuálne nenájdete hru, ktorej by to bolo málo a preto sa jej rozšíreniu nebudete musieť venovať najbližšie dva roky. Disky sú v notebooku dva, rýchle SSD s kapacitou 240 gigabajtov a dátový, 500 gigabajtový disk s rýchlosťou 7200 RPM. Základ je teda viac než len dobrý. 

Grafické karty tu nájdete rovno dve, vyrobila ich Nvidia a majú značenie GeForce GTX 970M. Ich jadro vychádza z najnovšej Maxwell architektúry, ktorá vyniká vysokou účinnosťou. Každé z jadier má 1280 stream procesorov a 192-bit širokú pamäťovú zbernicu. Pre porovnanie, klasická počítačová GeForce GTX 970 má 1664 stream procesorov a 256-bit zbernicu. Rozdiely tu teda sú, no nie priepastné, ako bývalo pri mobilných grafikách zvykom. 

Mobilná verzia čipu GTX 970 vyniká v kapacite pamäti - 6 gigabajtov je krásna hodnota, ktorú ale reálne nevyužijete. Aj pri graficky náročných hrách je teda limitom výkon čipu a pamäťovej zbernice, nie jej kapacita. No ako môžete vidieť na konci článku z grafov, výkon celého notebooku je vynikajúci a prekoná aj väčšinu herných počítačov. A aby sme boli presní, tento notebook ešte nie je vo svojej najlepšej voľbe, keďže si môžete priplatiť aj za výkonnejšie grafiky Nvidia GeForce GTX 980M.

cpu-gpu 

 

Hlučný v rámci limitov

Nie, pri tomto notebooku sme nečakali, že bude extrémne tichý. Výkonný hardvér vytvára teplo, ktoré musí byť efektívne odvedené preč. Notebook sme preto rozobrali a pozreli sa na to, ako vyzerá zvnútra. Našli sme tam tri pomerne masívne chladiče, ktoré zberali teplo z hlavných komponentov pomocou medených Heat-pipe trubíc.

Celý systém chladenia je dosť objemný a je hlavným dôvodom, prečo je Eurocom X7 tak veľký notebook. Stačí si zrátať, koľko TDP má dokopy procesor s oboma grafickými čipmi. S tým by mal problém aj skutočne masívny chladič klasickej grafickej karty, ti je navyše všetko zavreté v malom priestore. V reálnej prevádzke budete notebook počuť. Našťastie je hlučnosť nízka, nás pri bežnom používaní určite neobmedzovala. 

No akonáhle spustíte graficky náročnú hru, ventilátory sa roztočia. Cez deň sa to prežiť dá, nočné hranie vyžaduje slušné slúchadlá, ktoré hluk stlmia. Osobne sme ochotní akceptovať trochu vyššiu hladinu zvuku, keďže si chladiče robia svoju robotu dobre a horná časť notebooku (klávesnica a jej okolie) nie je horúca. 

eurocom-x7-5

 

Cena je extrémna

Čo si dnes kúpite za 2760 eur? Slušné ojazdené auto, štyri najnovšie smartfóny od Apple, alebo poriadny herný notebook od Goldmaxu. O tom, či tento notebook patrí do kategórie výhodnej kúpy je zbytočné diskutovať. Je to drahý kúsok, ktorý osloví náročného hráča počítačových hier s neobmedzeným rozpočtom a chuťou nahradiť svoj starý veľký desktop niečím kompaktnejším.

Výkon je jednoducho skvelý, nami testovaná konfigurácia nemá slabé miesto. Či už to bol procesor, operačná pamäť, disky, alebo grafické karty, všetko je bez výhrad a funguje na jednotku. Žiadna z testovaných hier nebola pomalá ani vo Full HD rozlíšení s aktivovaným vyhladzovaním hrán. Testy sme prebehli aj pri jednej vypnutej karte, aby sme zistili funkčnosť SLI prepojenia. Škálovanie je ukážkové a v mnohých prípadoch sa približuje k hodnote 100 percent.

Kupujeme či nie? Ak máme zvyšné peniaze a málo miesta na stole, tak určite áno. Pre náročného hráča je tento notebook mokrým snom, z ktorého sa bude tešiť dlhé mesiace a najbližší rok, dva sa nemusí starať o žiadny upgrade. Eurocom X7 má aj slušnú výbavu v podobe doplnkových komponentov - či už sú to kvalitné reproduktory Onkyo, podsvietená klávesnica, alebo TPM čip.

hodnotenie

tip-silver

 

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti Goldmax.cz

goldmax

 

Graf ceny produktu Eurocom X7 poskytuje server Heureka.sk

Parametre

17.3” LED  1920 x 1080 (matný)
Intel Core i7-4810MQ 2.80 – 3.80GHz
16 GB RAM 1600 MHz 
2x SLI Nvidia Geforce GTX 970M 6GB GDDR5
240GB SSD Crucial M500
500GB HDD 7200RPM
Multi DVD-RW 8x optická mechanika
WiFi AC + BT 4.0, Thunderbolt port
Podsvietená klávesnica, Onkyo Repro
Bezp. čip TPM 1.2, WebCam 5.0/1.0 Mpix
Čítačka odtlačkov a pamäťovej karty
Windows 8.1 64-bit

 

Výsledky testov

Všetky hry sme testovali pri nastavení najvyšších detilov v rozlíšení 1920x1080 bodov a s aktívnym vyhladzovaním hrán. Pre hry Call of Duty: Ghosts a Max Pay 3 sme použili na meranie výkonu utilitu Fraps, vo zvyšku sme využili vstavané nástroje. Hodnoty sú udávané v fps (počet snímok za sekundu). 

batman

bioshock

cod

max

metro

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013