Menu

Ceny pevných diskov stúpajú prudko nahor

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2565 krát
  • Tlač
  • E-mail

Ak ste plánovali kúpu nového pevného disku, prepásli ste svoju príležitosť. Ceny pevných diskov za posledný týždeň stúpli prudko hore, príčinou sú povodne v Thajsku.

Katastrofálne povodne, ktoré zasiahli výrobné továrne spoločnosti Western Digital majú za následok obmedzenia vo výrobe, zastavenie dodávok a prudké zvýšenie cien už naskladnených diskov. Až 60% produkcie WD je sústredených v Thajsku, niektoré z tovární boli zničené a spoločnosť musí zainvestovať do nových výrobných kapacít. Očakávaný je tak pokles dodaných pevných diskov o 22 – 26 miliónov kusov, čo predstavuje tržby vo výške viac ako jednej miliardy amerických dolárov.

Ak ste sa tešili na lacný pevný disk, budete veľmi sklamaný. Ceny už išli hore a vzhľadom na to, že obnovenie výroby sa očakáva až na budúci rok, určite ešte porastú. Ak disk potrebujete akútne, mali by ste sa poponáhľať, inak odporúčame počkať do budúceho roku. Je škoda že takáto udalosť postihla trh práve v čase, keď prichádzali na trh aj lacnejšie S-ATA 6 Gb/s disky a predovšetkým veľmi dobrú dostupnosť mali disky s kapacitou 2 TB a viac.

Aktuálna situácia však nie je problémom len pre WD, aj Toshiba mala sústredenú v Thajsku takmer polovicu výroby. Nehovoriac už o výrobcoch čiastkových komponentov, ktorý boli dodávateľmi aj pre iné spoločnosti. Spomeňme napríklad Nidec, ktorý vyrába 70% motorov, ktoré používa WD, Seagate, Samsung, Hitachi i Toshiba.

Bang_Pa_flooding_535

*priemyselný park Bang Pa je po záplavách, ktoré zasiahli Thajsko celý pod vodou. V tomto parku sídlia výrobné kapacity spoločnosti Western Digital.

Princíp trhu je však presne daný a len ťažko nájdete predajcu, ktorý bude skladové zásoby predávať za nákupnú cenu. Práve pri zásobách marže porástli a predajcovia sa tak budú aspoň čiastočne snažiť vykryť stratu, ktorú spôsobí výpadok tohto artikla na trhu. Z rovnakého dôvodu nemôžeme očakávať ani podobné ceny v mesiacoch krátko po obnovení výroby na štandardné objemy.

Len pre predstavu, spomedzi obľúbených modelov zdražel 2,5“ WD Scorpio Black 750 GB o 70-80%, Caviar Green 2 TB o takmer 50%, 1TB WD Caviar Black S-ATA 6 Gb/s o viac ako 50%, alebo napríklad nedávno testovaný 3 TB AV GP o 77 % (z pôvodných 140 na 250 €). Ak sa vám podarí nájsť pevné disky za pôvodné ceny, neváhajte ani sekundu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013