Menu

Máte radi sci-fi alebo fantasy?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2517 krát
  • Tlač
  • E-mail

Tak, či onak – určite poznáte mená, ako Isaac Asimov, alebo Terry Pratchett. Ste naši čitatelia a preto o tom nepochybujeme. Keď sme ale v minulom roku naďabili na súťaž Cena Fantázie, presvedčili sme sa o tom, že aj u nás sú mená, ktoré hýbu minimálne tou našou literárnou scénou. A myslíme si, že by ste mali vedieť o nich aj vy.

Lucia Droppová, Juraj Červenák – obaja autori sú odchovanci tejto súťaže a napríklad taký Červenák – ten vydáva jednu knižku za druhou. Tento rok sa ale okrem už tradičnej fantasy literatúry a hororu súťažilo aj v špeciálnej kategórii sci-fi. My sa už dnes snažíme, aby nám „duša“ tejto súťaže, Ivan Aľakša, dovolil tieto poviedky uverejniť aj na našej stránke, pretože podľa nás stoja za to.

cefa2011_biblioteka_foto06

 *.prítomní autori – finalisti s moderátorom / porotcom: zľava: Čipkár, Spáda, Bomboš, Vlachynský

A ak by vás zaujímala samotná súťaž, tá vyvrcholila práve túto sobotu na výstave Bibliotéka 2011, na ktorej bola pokrstená aj nová zbierka poviedok, ako aj ocenení tí, čo sa prebojovali až do finále a pomohli tak túto zbierku zostaviť.

cefa2011_biblioteka_foto10

*.výherkyňa Ceny Bibliotéky: zľava: Aľakša, Laurent-Skrabalova, Marek Mésároš (manažér veľtrhu Bibliotéka)

Už v deviatom ročníku literárnej súťaže sa držiteľom sochy Ceny Fantázie stal mladý autor Ivan Čipkár z Košíc za poviedku Mesto na konci času. Na ďalších miestach skončili: Michal Jedinák zo Sedliackej Dubovej, Martin Vlachynský z Piešťan, Jozef Frajkor z Prešova a Michal Spáda zo Žiliny. Mimochodom, celkový víťaz skončil v prvom kole, teda po hodnotení poroty, spolu s Michalom Jedinákom na druhom mieste. Kompletné bodovanie všetkých poviedok v súťaži je zverejnené v knižnom zborníku.

cefa2011_biblioteka_foto16

*.minuloročný výherca Tomáš Straňák (vľavo) odovzdáva Cenu Fantázie 2011 Ivanovi Čipkárovi

Do súťaže bol v tomto roku prijatý rekordný počet 121 poviedok, skoro dvojnásobok oproti predošlému ročníku. V prvom kole hodnotila všetky poviedky päťčlenná porota v zložení: Zuzana Stožická (autorka), Filip Struhárik (publicista, sme.sk), Roman Bomboš (rozhlasový moderátor), Alexander Schneider (publicista) a Ivan Pullman (editor zborníkov Ceny Fantázie). Porota nepoznala autorov poviedok, tí boli zverejnení až s výsledkami prvého kola. V druhom kole už o poradí rozhodovali čitatelia na internete.

Zdroj: TS Cena Fantázie

Foto: Milan Aľakša

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013