Menu

Sony uvádza nové modely fotoaparátov Cyber-shot

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3108 krát
  • Tlač
  • E-mail

Medzi dobre etablované Cyber-shot fotoaparáty v týchto mesiacoch pribudnú nové modely, ktoré posunú úroveň kompaktov znovu o čosi ďalej. Sony bude v roku 2012 stavať na zábavných funkciách, malých rozmeroch a panoráme.

Nové modely postavené na procesore BIONZ a snímači Exmor R prinesú pokročilé funkcie aj do nižších tried. Viac by ste mali vyfotiť aj pri horších svetelných podmienkach, pričom o všetko ostatné sa postará elektronika. Nové Cyber-shoty používajú v rámci automatického režimu Superior Auto technológiu Extra High Sensitivity, ktorá vďaka maximálnej citlivosti ISO 12800 umožní zhotoviť snímky aj na málo osvetlených miestach. Využíva sa tu Pixel Binning, spájanie pixelov rovnakej farby (neutralizovanie obrazového šumu, Superimposing (kombinácia 6 fotografií v rade do jedinej fotografie) a napokon By-Pixel Super Resolution (technológia násobenia pixlov; procesor vyhodnotí hrubý výstup zo snímača, porovná ho s typickými vzormi uloženými v lokálnej databáze a vyberie taký vzor, ktorý čo najlepšie neutralizuje obrazový šum).

handheld_twilight_thumb

*.HX200V, 1/8, ISO 5000, F4.00 - snímka zhotovená pomocou režimu Handheld Twilight, kedy fotoaparát spája šesť obrázkov do jedného finálneho. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

Oproti minulému roku sa skrátila aj doba spracovania a postprocessingu, a ako sme mali možnosť na predstavení kompaktov vyskúšať, je to naozaj tak. Skrátil sa aj čas zaostrovania, aj keď táto hodnota závisí od množstva faktorov, podľa Sony by nemalo ostrenie ani pri slabšom osvetlení trvať viac ako dve desatiny sekundy. Pri bežnom dennom svetle je to ešte o sedem stotín menej. Vyskúšali sme aj režim Superior Auto,  ktorý automaticky volí nastavenie expozície a stratégiu snímania a konečnej úpravy snímky. Výsledky boli veľmi slušné, a hoci tento režim nie je samospasiteľný, záujemcov z radu bežných spotrebiteľov určite v mnohých situáciách zachráni.

mimiautre_mode_thumb

*.HX200V, 1/160, ISO 1600, F5.60 - snímka zhotovená pomocou režimu Miniature na najdlhšom konci objektívu. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

Ak sme už pri scénických režimoch, spomeňme mód kreatívneho fotografovania, kde výsledné úpravy tónu farieb a expozície vidíte priamo na displeji fotoaparátu v reálnom čase. Dobre fungujú portrétové režimy s posunutou hĺbkou ostrosti, HDR a režimy pre zlé svetelné podmienky. Najviac však zaujmú niektoré špecifické obrazové efekty, azda najviac efekt Miniature (tilt shift); výsledná fotografia reálneho sveta pripomína fotografiu malej modelovej diorámy. Nemenej zaujímavá je i Toy Camera, efekt, ktorý zmení farebnosť, ostrosť a okraje fotografie do celkom vydareného výsledku.

ToyCamera_thumb

*.HX200V, 1/400, ISO 1600, F4.50 - snímka zhotovená pomocou režimu Toy Camera, aj pri slabšom svetle je výsledný efekt vcelku zaujímavý. (klik pre zobrazenie v plnej veľkosti)

Zvoliť môžete aj čiastočnú farebnosť fotografie, kde bude zachytená napríklad len červená farba, režim Soft High-key, Pop Colour alebo vytvoriť ilustrácie a akvarelové obrázky. A to aj pomocou HDR. Ani v tohtoročných Cybershotoch nechýba Sweep Panorama, pri ktorej stačí stlačiť spúšť, prejsť po horizonte a fotoaparát automaticky zo série snímok zhotoví panoramatický záber. A to vo veľmi krátkom čase.

Veľa efektov, ktoré sú bežne dostupné v editačných softvéroch tak môžete aplikovať okamžite, a hneď po zhotovení fotografie vidíte výsledok. Profesionálov vstavané efekty asi veľmi neohúria, no amatérskym fotografom, pre ktorých sú kompakty určené prinesie viac zábavy a efektnejší výsledok fotografovania.

Sony DSC-HX20V

Azda najzaujímavejšou novinkou bol ultrazoom v kompaktnom tele. Použitie nového typu asférického objektívu sa podarilo vtesnať do fotoaparátu veľkosti bežného kompaktu 20 násobný optický zoom. Použitý CMOS Exmor R disponuje 18,2 megapixlami a spoločne s BIONZ procesorom umožní nahrávať Full HD video v 50p. Veľmi dobrá je stabilizácia obrazu, a aj pri maximálnom zväčšení dokáže zaznamenať použiteľné Full HD video bez nežiaducich otrasov. Ak sa chcete dostať ešte ďalej, pripravený je dvojnásobný digitálny zoom, ktorý posúva celkové zväčšenie až na 40 násobok. Poteší vstavaný GPS modul a digitálny kompas.

Sony-Cyber-shot-DSC-HX20V.jpg

HX20V bude na našom trhu dostupný v apríli, a to za odporúčanú cenu 399,99 eur, o 50 eur lacnejší bude model HX10V, ktorému bude chýbať digitálny hladinomer, niekoľko režimov videa, TrueBlack displej a ktorého zoom bude len 16-násobný.

Sony DSC-HX200V

Ak bažíte po ultrazoome, tešte sa na HX200-vku, ktorá ponúka dvojnásobný digitálny a až 30 násobný optický zoom, vďaka čomu dostávate do ruky naozaj slušný ďalekohľad. Zoom pritom možno ovládať aj prstencom na vonkajšom puzdre objektívu. Displej s uhlopriečkou 7,5 cm je vyklápací a má veľmi dobrú obrazovú kvalitu, pre skalných je prichystaný elektronický hľadáčik.

Sony-Cyber-shot-DSC-HX200V

Z hľadiska funkčnosti je „dvestovka“ na tom rovnako ako HX20V, podstatným rozdielom je objektív, väčší grip a samozrejme a j rozmery. Cena HX200V sa dostala mierne cez hranicu piatich stoviek na 509,99 eur.

Sony DSC-WX100

Ako najľahší a najmenší kompakt prezentuje Sony svoj nový model WX100. A museli sme uznať, že vtesnať do tela s hrúbkou 17,5 mm objektív s desaťnásobným zoomom vyžaduje istú dávku invencie. 10× ultrazoom vo vrecku nohavíc; nie je to tak dávno čo bola táto predstava rovnako reálna, ako osoba poctivého politika.

Sony-Cyber-shot-DSC-WX100

Displej je oproti vyššie uvedeným modelom o čosi menší, jeho uhlopriečka je 6,7 cm, no 18,2 MPix Exmor R ostal, rovnako ako aj procesor, takže aj s týmto malým kompaktom natočíte Full HD video a zhotovíte napríklad fotografie vyzerajúce ako komix. Aj WX100 sa dostane na trh v apríli, a to za cenu 249,99 eur.

Sony DSC-TX20

Aprílovou novinkou za pomerne slušný balík (359, 99 eur) bude aj model TX20 s ExmorR senzorom s rozlíšením 16,2 MPix a periskopickým objektívom so štvornásobným zoomom. Vreckový fotoaparát je navyše vodotesný do hĺbky piatich metrov, zhotoví panoramatický záber s rozlíšením 43 MPix, 3D snímky a poradí si aj s Full HD videom v 50i.

Sony-Cyber-shot-DSC-TX20

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013