Menu

Tri dôvody, prečo je nový iPhone revolučný

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2809 krát
  • Tlač
  • E-mail

Vyzerá rovnako ako jeho predchodca, no vo vnútri má niekoľko významných noviniek, pre ktoré sa oplatí venovať pozornosť.

Aj keď si nové smartfóny od Apple nevyslúžili práve pochvalné reakcie, majú v sebe niekoľko zaujímavých noviniek, ktoré by ste nemali podceňovať.


 

Snímač odtlačkov

Zabudnite na všetky konšpiračné teórie, podľa ktorých je nový iPhone nástrojom pre americkú NSA. Biometrický senzor je súčasťou biznis notebookov už dlhé roky, pričom ide o modely od amerických a čínskych výrobcov.  Navyše iPhone nie je prvým smartfónom s integrovaným snímačom pre odtlačky prstov. Predbehla ho už v roku 2011 Motorola Atrix, no až nový iPhone má šancu túto technológiu využiť užitočným a jednoduchým spôsobom.

Všetky dáta sú šifrované a uložené priamo v čipe, neputujú teda do žiadneho Cloudu. To je v spojení so striktnou kontrolou každej novej aplikácie zárukou, že sa k týmto údajom nedá jednoducho dostať. Prístup k snímaču a údajom majú len aplikácie od Apple, zvyšní vývojári ho zatiaľ nevyužijú. Apple im ho určite sprístupní, no zatiaľ nevedno kedy a za akých podmienok.

Riziko z možného ukradnutia informácií je ale výrazne menšie v porovnaní s výhodami, ktoré snímač prináša pri každodennom používaní. Snímač navyše nie je jednoduché oklamať, keďže nevyužíva svetelný, ale kapacitný sytém s rozlíšením 500 dpi. PIN pre odomknutie zariadenia, heslo pre váš iTunes účet, či prihlasovanie do rôznych služieb už nebude zdlhavé kvôli nutnosti zadávania rôznych hesiel. Plnohodnotné využitie ale príde až s aplikáciami tretích strán.

iphone-snimac-odtlackov

 

64-bitový procesor

Neušlo sa mu veľa pozornosti na tlačovej konferencii, no význam tejto novinky je skutočne veľký na to, aby ostal nepovšimutý. Apple je v tomto prípade naozaj prvou firmou, ktorá bude predávať smartfóny so 64-bit procesorom.

Necelé dva dni po konferencii sa ozval Samsung, Intel a aj ARM, ktorí zhodne plánujú uviesť obdobné riešenia. Je teda len otázkou mesiacov, kedy Android smartfóny dobehnú iPhone. Problémom tu bude pridanie 64-bit podpory do aplikácií. Kým v prípade iOS stačí aplikáciu len znova skompilovať, tak u Androidu sa vyžaduje výrazne viac úkonov a hlavne ešte nie je dostupné vývojové prostredie pre tvorbu natívnych 64-bit Android aplikácií.

64-bitový procesor ale neznamená, že váš nový iPhone bude automaticky niekoľkonásobne rýchlejší. Aplikácia ho musí podporovať a v závislosti od jej funkcionality získa na výkone a efektívnosti. Spolu s výkonom je tu aj možnosť použitia väčšej kapacity operačnej pamäte. Aktuálne najlepšie smartfóny majú jej kapacitu od dvoch do troch gigabajtov. Limit aktuálnych 32-bitových procesorov by tu mal nastať najskôr za dva až tri roky. Vtedy sa tieto procesory budú používať už len v lacných zariadeniach.

apple-a7

 

Rýchle video a dvojitý blesk

Video v HD rozlíšení pri 120 obrázkoch za sekundu je niečo, čo ani dnes nenájdeme pri prémiových fotoaparátoch strednej a vyššej strednej triedy. Aj keď niektoré modely majú mód záznamu videa pri vysokom počte snímok za sekundu, tak sú limitované nízkym rozlíšením, vhodným maximálne pre pozretie priamo v mobile.

Samotný snímač prešiel dôležitou zmenou, pri ktorej sa zväčšila plocha čipu pri zachovaní rozlíšenia. To znamená vyššiu kvalitu fotografií a menší obsah nepríjemného šumu. iPhone je už dlhodobo smartfónom, s ktorým sa porovnávajú fotografie konkurencie. Samozrejme nie je dokonalý ani pri najnovšom modeli, no stále sa mu vyrovná len pár prémiový Android smartfónov a tie najdrahšie Lumie od Nokie.

Od modelu 4S sa v iPhone vždy nachádza vlastný ISP, čo je procesor určený na spracovanie a automatickú úpravu fotografií. Kym doteraz to bol samostatný čip, iPhone 5S ho má integrovaný priamo v procesore A7. Umožňuje mu to využitie nových špecifických funkcií bez priameho zásahu používateľa. Pri každej fotografii napríklad vyhotoví sériu snímok a vyberie z nich tú najostrejšiu.

Duálny LED blesk môže na prvý pohľad vyzerať ako totálna blbosť, no oceníte to hneď pri prvej interiérovej snímke. S dvojicou farebne odlišných bleskov sa dokáže prispôsobiť konkrétnemu typu osvetlenia výrazne presnejšie ako len úpravou vyváženia bielej farby. Systém blesku dokáže generovať až tisíc roznych kombinácií. 

iphone-5s-video

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013