Menu

WD pripravuje 5 mm hrubé disky

  • Napísal(a) 
  • Čítať 1957 krát
  • Tlač
  • E-mail

Príchod ultrabookov s tenkými telami pripravil výrobcom novú výzvu. Dovtedy používané komponenty so svojimi štandardizovanými rozmermi boli príliš veľké, a keď musel zhodiť gramy notebook, museli tak spraviť aj jeho vnútorné komponenty. Po 9,5 a 7 mm hrubých 2,5“ diskoch sa dočkáme aj 5 mm verzií.

Spoločnosť WD ohlásila, že má pevný disk s 5 mm profilom a hybridnou technológiou. Jednému z najväčších firiem zaoberajúcich sa výrobou HDD sa tak podarilo zhotoviť disk dostatočne tenký na to, aby sa vmestil do moderných ultrabookov a zároveň poskytol rozumný pomer medzi ponúknutou kapacitou a diskovým priestorom.

Prvá vlna zoštíhlenia prebehla začiatkom tohto roka, kedy sa do tenkých ultrabookov dostali na miesto SSD aj klasické pevné disky. Zatiaľ čo klasické pevné disky 2,5“ formátu majú hrúbku 9,5 mm, ultrabooky používajú 7 mm profil a teraz sa budú môcť spoľahnúť aj na 5 mm hrubé disky.

Hybridný disk v sebe kombinuje vlastnosti SSD diskov s kapacitou klasických HDD a to pri zachovaní dobrej ceny za GB. WD využíva koncept Tiered Storage, pri ktorom sú dáta podľa charakteru delené a ukladané buď na SSD čipy alebo na klasické rotujúce platne. Dáta, ku ktorým systém pristupuje najčastejšie (systémové súbory, komponenty OS) sú prednostne ukladané na SSD čipy používajúce MLC technológiu, dáta a súbory určené prevažne na čítanie sú ukladané na HDD časti disku. Výhodou je i integrácia do jedného puzdra, vďaka čomu nie je potrebné použiť dva osobitné disky, SSD a HDD.

Dostupnosť a cena diskov zatiaľ nie je známa, ich kapacita by sa však mala pohybovať po hranicu 500 GB.

Zdroj: TS WD

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013