Menu

WD rozširuje My Cloud o štvordiskové úložisko

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3298 krát
  • Tlač
  • E-mail

Western Digital sa už pred časom pustil do domácich cloudových riešení, zatiaľ však išlo o jednoduchšie typy úložísk. Novinkou v modelovom rade My Cloud je štvordisková NAS EX4 s maximálnou kapacitou až 16 TB.

Rastúci záujem o domáce zdieľané úložisko, dostupné z mobilných zariadení, odkiaľkoľvek a pritom bezpečné otvára nové možnosti na trhu, a núti výrobcov reagovať na dopyt zákazníkov. Svoje cloudové riešenie ponúka aj výrobca pevných diskov Western Digital, najnovším prírastkom v ponuke je model My Cloud EX4. Štvordisková NAS vytvára výkonný a spoľahlivý domáci cloud, použiteľný aj vo firemnom nasadení, kde môže slúžiť ako zálohovací, či zdieľaný pracovný priestor pre skupiny zamestnancov.

My Cloud EX4 využíva domáce disky WD Red, ktoré boli špeciálne navrhnuté pre NAS systémy nasadené v malých firmách a domácnostiach. Ich prednosťou je vysoká spoľahlivosť, EX4 je štandardne konfigurovaný v RAID 5 poli, ktoré poskytuje ďalšiu úroveň ochrany pred stratou dát. RAID 5 v štvordiskovej konfigurácii vyčleňuje tri štvrtiny dostupného diskového priestoru pre ukladanie dát, a tak predstavuje vhodný kompromis medzi využitím diskov a ochranou dát pri poškodení poľa. Ak jeden z diskov havaruje, stačí ho vymeniť za nový a NAS automaticky pole obnoví do pôvodného stavu na základe dát na zvyšných funkčných diskoch.

 

Novinka umožňuje disky konfigurovať aj do RAID 0, 1, 10, či použiť JBOD. My Cloud EX4 bude k dispozícii s celkovou kapacitou 8 TB (4× 2 TB), 12 TB (4× 3 TB) a 16 TB (4x 4 TB), ale aj ako samostatné zariadenie bez nainštalovaných diskov. Technológia Easy-Slide-Drive umožňuje jednoducho vymieňať pevné disky bez náradia, kapacitu úložiska je možné ďalej rozšíriť externým diskom pripojeným v USB 3.0 porte.

Úložisko My Cloud EX4 dokáže zálohovať samé seba na ďalšie My Cloud EX4, alebo na cloudové služby ako napríklad Amazon S3 alebo ElephantDrive. Nepretržitú ochranu a dostupnosť zabezpečuje aj zdvojené napájanie a ethernetové porty.

Zariadenie môže slúžiť aj ako centrum domácej zábavy, vďaka podpore DLNA a UPnP ho budú vedieť na streamovanie používať televízory, hi-fi súpravy, multimediálne prehrávače či domáce kiná. S mobilnými aplikáciami je možné pristupovať do cloudu aj z tabletov a smartfónov, a prezerať si tak napríklad archív fotografií odkiaľkoľvek. Podporované sú aj cloudové služby tretích strán, ako Dropbox, SkyDrive či GoogleDrive.

My Cloud EX4 zastane aj funkcie malého servera, je možné na ňom rozbehnúť stránku na Joomle, phpBB databázu, či využívať ho ako FTP server.

Doporučená koncová cena EUR 379,- u verzie bez diskov, EUR 799,- pre 8 TB, EUR 949,- pre 12 TB a EUR 1999,- pre 16 TB.

Zdroj: TS Western Digital

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013