Menu

Xperia Z1 dostala aktualizáciu na KitKat

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3370 krát
  • Tlač
  • E-mail

O aktualizácii modelového radu Xperia Z sa hovorí už niekoľko mesiacov, no dočkali sme sa až teraz. KitKat dostanú prostredníctvom OTA aktualizácie najprv smartfóny Z1, v najbližších týždňoch by sa mala objaviť aj pre tablety.

Ako prvá sa aktuálneho Androidu dočkala trojica smartfónov; Xperia Z1, Xperia Z1 CompactXperia Z Ultra. Aktualizácia má označenie 14.3.A.0.681 a k dispozícii je už v týchto dňoch, u nás máme zatiaľ overený KitKat len na Xperii Z1.

 

Oproti pôvodnému Androidu vo verzii 4.3 sa toho na prvý pohľad veľa nezmenilo, Sony v prípade vlastnej grafickej nadstavby TimeScape neexperimentuje a zmeny tak nastali najmä v menu samotného systému.

  

 

Asi najväčšími viditeľnými zmenami sú ikonky v stavovom riadku, a plochší dizajn s transparentnými prvkami. Trojica funkčných tlačidiel a stavový riadok tak prišli o tmavý pásik, na ktorom boli v 4.3 umiestnené. Rozloženie ikon v matici hlavného menu ani vysúvacia ponuka z ľavej strany sa nezmenili. Obrazovka zamknutia sa dočkala väčších zmien, pôsobí čistejšie a ikona fotoaparátu sa presunula na spodný okraj. Nové sú aj animácie po odomknutí obrazovky.

 

 

Zmenila sa aj ponuka hornej lišty, ktorá má po potiahnutí smerom nadol celkom iné rozloženie prvkov. Notifikačné menu je teraz rozdelené na dve časti, a napríklad pre vypnutie BT je treba urobiť jeden dotyk navyše. Druhá časť menu sa dá zobraziť aj potiahnutím smerom dole dvoma prstami, na to sú však potrebné dve ruky. Trochu neštandardne s celkovým transparentným dizajnom systému pôsobí aj nepriehľadné čierne pozadie. Pribudlo aj viac miniaplikácii, s možnosťou editácie rýchleho menu s najobľúbenejšími z nich.

  

Zmenil sa aj kalendár, ktorý teraz zobrazuje aj aktuálne počasie. Dohodnúť si schôdzku v parku alebo radšej v bare? Po kliknutí na ikonku počasia vás kalendár presmeruje na stránku aplikácie AccuWeather, kde sú zobrazené bližšie informácie.

 

S transparentným spodným okrajom vyzerá čistejšie aj prostredie fotoaparátu, kde je teraz viac plochy displeja venovanej zachytávanej scéne. Do ponuky rozlíšení pribudla v manuálnom režime možnosť zhotovenia širokouhlých snímok s rozlíšením 15.5 MPix a pomerom strán 16:9 (5248×2952). V režime Superior Auto sa teraz dá fotiť aj s pomerom strán 4:3. Režim rozšírenej reality je po novom dostupný aj pri zhotovení videa, nie len statických snímok.

 

Ďalšou z noviniek je menu ICE. In Case of Emergency môže v prípade nehody či straty vedomia majiteľa telefónu ušetriť veľa cenných sekúnd. ICE kontakty sa zobrazujú v telefónnom zozname navrchu, v menu je možné doplniť aj dôležité informácie o chronických ochoreniach či alergiách. Zobrazenie ICE kontaktov je možné zapnúť aj pre zamknutú obrazovku, takže im bude možné zavolať aj bez nutnosti odomknutia telefónu.

 

Presnosť lokalizačnej služby je možné nastaviť v troch úrovniach, s dopadom na spotrebu a celkovú výdrž akumulátora. KitKat pridáva aj podporu bezdrôtovej tlače, či už na tlačiarňach s Wi-Fi rozhraním, alebo klasických tlačiarňach pridaných do cloudovej služby Google Print.

  

Rozšírené funkcie ponúka aj menu prenosu dát a párovania telefónu s ostatnými zariadeniami. One touch setup (nastavenie jedným dotykom) umožňuje dvom zariadeniam s OS 4.4.2 a vyšším zdieľať vybrané funkcie. Týmto spôsobom sa dajú jednoducho zrkadliť obrazovky, zdieľať pripojenie k internetu alebo zdieľať hudbu a video cez Wi-Fi.

 

Dočkala sa aj vaša Xperia aktualizácie na KitKat, alebo stále čakáte? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013