Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Testovali sme exkluzívny prevodník Linnenberg Vivace

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 7835 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

V niekoľkých predchádzajúcich testoch sme vám predstavili slúchadlové zosilňovače a D-A prevodníky s výborným pomerom cena/výkon. Ako Audintst HUD-mx2, tak aj Yulong U100 (a množstvo ďalších v tejto kategórii, ktoré sú v súčasnosti na trhu) ponúkajú oproti lacnejším základným „zvukovkám” zlepšenie hudobného prednesu (primárne v spojení s kvalitnými slúchadlami), pohodlie externého ovládania a prípadne ďalšie špecifické funkcie, pritom však ostanú galantné k vašej peňaženke.

Čo však, ak chceme ísť ďalej za lepším zvukom? Hi-fi segment nemá hraníc - minimálne cenami. No oplatí sa to? Prevodník ako prevodník...či nie? Ťažká otázka, ktorej odpoveď sme sa pokúsili nájsť.

Testovaný Vivace DAC je najvyšší model D-A prevodníku od firmy Linnenberg. Táto u nás pomerne neznáma spoločnosť sa špecializuje na slúchadlové zosilňovače a digitálno-analógové konvertory ktoré priamo v nemecku aj vyrába. Bez slúchadlového zosilňovača, je väčší než HUD-mx2 a U100 dokopy a zaplatíte zaň bezmála desaťnásobok (cca 1700€). Toľko hrubý náčrt,  poďme sa pozrieť bližšie.

 

Vzhľad a konštrukcia

Prvé, čo si po vybalení z poctivého antishock balenia povšimnete je pomerne DIY dizajn. Rozhodne to vyzerá menej “luxusne” než človek, akosi automaticky, očakáva pri tejto cenovke. Taký Audinst HUD-mx2 pôsobí subjektívne ako hráč z tej istej ligy. Podobný DIY efekt potýka množstvo menších výrobcov a to aj pri omnoho drahších produktoch. Je to istá daň za to že Vivace nie je “Made in China” ale “Handmade in Germany”.

Spracovanie vonkajška aj vnútorností zodpovedá nemeckej precíznosti. Hliníková skrinka, pričom predný panel je v našom prípade lesklý biely (výrobca ponúka množstvo farebných variant) a zvyšok skrinky matný hliník.

Napriek tomu, že dizajn nemôže konkurovať estetickej “Apple” dokonalosti, celkový dojem je veľmi dobrý. Nečíha z toho amaterizmus, len trochu domáckosti a techno retra zároveň. Biely lesk, ostré hrany, gravírované popisky a prepínače ako na starých meracích prístrojoch či v kokpitoch lietadiel- veteránov. Strohý a funkčný. Pri našom teste sme Linnenberg Vivace používali v prepojení so slúchadlovým zosilňovačom Violectric V200. Opäť “nemec” a opäť trochu DIY dizajn. Spojenie je to ale veľmi slušivé; sympatické čierno-biele kombo.

linnenberg vivace dac pcnews*.Linnenberg Vivace a slúchadlový zosilňovač Violectric V200

K Vivace dostanete prehľadný manuál s návodom ako nastaviť najpoužívanejšie prehrávače a na web stránke Linneberg je k dispozicii ovládač pre Windows (OS-X ovládač nepotrebujú). Tento fungoval počas nášho testovania stabilne a bezproblémovo.

linnenberg usb driver

 

Funkcie

Srdcom, alebo možno skôr mozgom VIVACE je čip ESS Sabre DAC ES9018. V súčasnosti jeden z najlepších prevodníkov použitý napríklad aj v rešpektovanom Resonessence lab Invicta Mirus (5000$), alebo Auralic VEGA (3500$).

Vivace podporuje PCM samplovacie frekvencie do 384kHz/24 bit (192 kHz pre S/PDIF), DSD 64, DSD 128 a DXD formát, čiže prehrá prakticky všetky hi-fi aj bežné formáty. Ivo Linnenberg na otázku prečo zvolil práve ES9018 odpovedal:
V priebehu rokov som pracoval z rôznymi DAC čipmi od Crystal Logic (Cirrus), Burr Brown (Texas Instruments), Analog Devices až po Philips. Keď sa objavil ES9018S, všestrannosť ktorú ponúkal, pritiahla moju pozornosť. Pri perfektnom nakonfigurovaní je to výnimočné elektronické zariadenie. Vzhľadom k tomu že veľkí hráči na trhu s polovodičmi, ktorých som spomenul, stratili záujem o segment špičkového audia, neostáva veľa konkurencie.

2 2 linnenberg vivace dac pcnews

*.sendvičová konštrukcia pre dosiahnutie najkratších ciest signálu

Okrem špičkového čipu nechýbajú ďalšie technické vychytávky ako napríklad femto master clock, I/V konverzia s nulovou spätnou väzbou, galvanické oddelenie prijímacej sekcie od zvyšku elektroniky či asynchrónne USB.

2 3 linnenberg vivace dac pcnews

*.potenciometer pre ovládanie hlasitosti, 8bit pomocné CPU a napäťové regulátory Linear Technology

4 linnenberg vivace dac pcnews DSC8740

*.ovládacie prvky predného panelu

Prepínač vstupov (USB, COAX1, COAX2), signalizačné diódy indikujúce používaný digitálny vstup, a indikácia prehrávaného DSD či DXD formátu. Fixed sa rozsvieti keď je ovládač hlasitosti na maxime a poskytuje “najlepší” signál (pri digitálnom ovládaní hlasitosti dochádza od istej úrovne znižovania k strate informácie, preto niektorí výrobcovia uprednostňujú analógové ovládanie, ktoré má však tiež svoje obmedzenia - napríklad nerovnaká intenzita pravého a ľavého kanálu pri nižších hlasitostiach tzv. channel imbalance).

Samotný regulátor hlasitosti, netradičného tvaru, je osadený v strede panelu. Ovládač pracuje v digitálnej doméne a jeho beh je “ultrajemný” – (mali sme pocit, že stačí silnejšie fúknuť a pootočí sa). Pohyboval sa úplne hladko, takmer bez akéhokoľvek odporu, čo je pomerne nezvyčajný pocit, ktorý nám trochu prekážal, ale po čase sme si naň zvykli. Vpravo je signalizácia zapnutého stavu. Posledným prvkom je zapnutie/vypnutie prístroja, efektné, no s kratšou ovládacou páčkou, trochu nepohodlnou pre väčšie ruky.

5 linnenberg vivace dac pcnews DSC8616 7

*.zadný panel

Konektor napájania 15V (testovaný Vivace používa napájací adaptér firmy Egston, predáva sa však aj v konfigurácii s lineárnym zdrojom), 2× Coax digitálny vstup, stereo výstupy XLR (male) a RCA, nakoniec USB konektor pre pripojenie k počítaču, či inému zdroju digitálneho signálu.

Pre dosiahnutie najlepšieho zvuku výrobca odporúča pred samotným počúvaním ponechať prístroj aspoň pol hodinu zapnutý aby sa stabilizovala teplota kritických súčiastok.

 

Zvuk

Server tomshardware minulý rok zverejnil zaujímavý test, v ktorom porovnávali prevodníky v rozmedzí 2 až 2000 dolárov. Dva doláre za Realtek ALC889 integrovaný na modernej počítačovej základnej doske a 2000 dolárov za uznávaný Benchmark DAC2 HDC, medzi tým zvuková karta Asus Xonar Essence STX a známe kombo O2+ODAC.

Dospeli k výsledku, že za všetko nad 2 doláre síce dostanete viac funkcií, no nie kvalitnejší zvuk. Inými slovami, najlacnejší Realtek ALC889 znel rovnako dobre ako tisíckrát (1000× !!!) drahší Benchmark DAC2HDC...(na hifi fórach za podobne kacírske názory dostanete minimálne doživotný ban a prekľajú vám napájací kábel na dve generácie).

Napriek tomu, že sa s takýmto výsledkom celkom nestotožňujeme, je naša skúsenosť z testov podobná. Odzvonilo časom keď lacné zvukové karty/prevodníky/zosilovače boli zašumené, s výrazným skreslením a nájsť medzi zariadeniami, ktoré prišli na trh v posledných 3-5 rokoch vyslovene zle hrajúce (v technickom slova zmysle) je skôr výnimočné. Do 300 eur zoženiete mašinky za aké by ste pred 10-15 rokmi pravdepodobne zaplatili tisíce.

6 linnenberg vivace dac pcnews DSC8730

Ako teda VIVACE hrá? 10x lepšie než HUD-mx2? Áno aj nie... Priamym porovnávaním zistíte, že súčasné “budget” produkty ponúkajú naozaj skvelý pomer ceny a výkonu. Náhodný okoloidúci by rozdiel pri prvom zbežnom počúvaní asi nenašiel a nenašli sme ho ani my. No pri pozornom posluchu sa začnú diať veci.

Počuli sme viac jemného detailu vo výškach aj basoch, priestoru a “organickosti”. Perkusie v Almost Like the Blues od Leonarda Cohena nezneli ako capkanie po bubienkoch, mali veľmi realistickú textúru s citeľným zakončením. Skladba Knock Drop od Katarzie, ktorá navodzuje atmosféru upršaného večera v prázdnom veľkom dome, kde každá kvapka zanecháva ozvenu, mala veľmi dobre definovaný práve tento priestor a echá.

Zaujímavé bolo, že pri následnom porovnaní mal tieto detaily aj HUD-mx2 boli však “prekryté” a vnímať ich si vyžadovalo sústredenie, zatiaľ čo Vivace ich prednášal akoby len tak, s gráciou. Výborná separácia nástrojov zjednodušovala počúvanie konkrétneho vybraného inštrumentu, či zvuku, nebolo ho treba “sledovať”.

Prekvapil nás pocit presnosti (timingu), ktorý sa ťažko opisuje a bol na hranici vedomého vnímania (a teda značne subjektívny), no napriek tomu prítomný – akoby hudobníci hrali suverénnejšie a presnejšie.

Vivace sme testovali s Violectric V200 slúchadlovým zosilňovačom a Sennheiser HD600 slúchadlami. Táto zostava má často tendenciu znieť mierne sucho (napríklad s prevodníkom, ktorý má V200 zabudovaný) no Vivace dodal potrebnú iskru a život.

Otestovali sme aj prehrávanie súborov v exotickom DSD a DXD formáte. Vydavateľstvo 2L má na svojom webe niekoľko skladieb na voľné stiahnutie. Netrúfame si komentovať či znejú lepšie alebo horšie ako bežné PCM, o tom si koniec koncov môžete spraviť vlastný názor, no Vivace ich prehrával bez problémov.

Zvukové rozdiely oproti kvalitným lacnejším riešeniam nie sú v stovkách percent, skôr v desiatkach a aj to subjektívne. Nemá význam investovať do podobného zariadenia pokiaľ hudbu počúvate len ako podmaz k inej činnosti. Nie je to myslené nijako elitársky či snobsky, zmysel to má vtedy, keď si viete a chcete na počúvanie nájsť potrebný čas a energiu (a zároveň ste si vedomí toho, že je to aj o kvalite zvyšku celého hudobného reťazca).

V tomto hobby od istej hranice priplácate za subjektívne malé rozdiely objektívne veľké peniaze. To je dôležité vedieť, predídete tak rozčarovaniu z toho, že “to hrá skoro tak isto”. Konvertory s cenou 5, 10 či dokonca 20 tisíc eur nie sú ojedinelé a z tohto pohľadu testovaný kúsok ešte spadá do kategórie dostupných.

7 linnenberg vivace dac pcnews DSC8766

 

Hodnotenie

V úvode sme si položili otázku či sa oplatí investovať do vyššej triedy prevodníkov. Nemôžeme to síce zovšeobecniť no zistili sme, že DAC z tejto kategórie naozaj má čo ponúknuť. Posun oproti výborným lacnejším zariadeniam, ktoré sme testovali v minulosti nie je zďaleka priamo úmerný nárastu v cene, no toto malé zlepšenie je vo všetkých kategóriach hudobného prednesu a tak výsledok dostáva nový rozmer. Pokiaľ je vaša priorita zvuk (alebo hudba) a nemáte hlboko do vrecka, Vivace je s prehľadom to najlepšie, čo sme zatiaľ mali možnosť počuť.

Auf Wiederhören!

gold small

 

Linnenberg Vivace
CENA: 1 700 €
+-
Skvelý zvukMierne domácky dizajn
FunkcieRelatívne vyššia
Kvalita spracovaniacena
Kvalita prevedenia90
Príslušenstvo a výbava85
Možnosti a funkcie98
Zvuk100
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 92/100
Špičkový prevodník v trochu surovejšom prevedení no so skvelým zvukom a za ešte stále rozumnú cenu.

Samplovacie frekvencie
Rozlíšenie PCM
Rozlíšenie DSD
Master clock jitter
Frekvenčná odozva
Skreslenie a šum
Dynamický rozsah
Výstup
Výstupná impedancia
Spotreba energie
Rozmery
44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192, 352.8,384 kHz ; S/PDIF – vstup max 192kHz
32bit
DSD64 (2.8224MHz) and DSD128 (5.6448MHz) cez DoP protokol
82 fs (femto sekúnd)
DC - 24kHz +0.1dB -0.5dB, DC – 70kHz -3dB @192kHz or DSD
<0.008% 10Hz - 20kHz @ 0dB
130dB
2V rms single ended, 4V rms balanced
100 Ohm
9W, < 0.5W vo vypnutom stave
51 x 165 x 226 mm

Testovacie vybavenie:

Sennheiser HD600, UltraSone HFI2400, Violectric V200, Yulong HUD-mx2, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB (SB 1240), O2+ODAC (Head 'n' HiFi)

Leonard Cohen – Popular Problems (flac, 96kHz/24bit)
Max Richter – Recomposed By Max Richter: Vivaldi, The Four Seasons (flac, 96kHz/24bit)
Ben Harper – Fight For Your Mind (cd, 44,1kHz/16bit)
Jaromír Nohavica – Tak Mě Tu Máš (cd, 44,1kHz/16bit)
Katarzia – Generácia Y (flac, 44,1kHz/16bit)
streamovacia služba TIDAL – rôzne albumy (flac 44,1kHz/16bit, mp3, 320kbps)
DSD a DXD súbory k otestovaniu môžete stiahnuť z webu vydavateľstva 2L

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013