Menu

DAC prevodníky: Doplnok ku každému novému zariadeniu

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1997 krát
  • Tlač
  • E-mail

Každý z nás má doma zariadenie, ktoré mu prirástlo k srdcu. Nechceme sa ho vzdať, a potom sa dostaneme do situácie, keď by sme vážne chceli prepojiť našu Hi-Fi sústavu s televíziou. Inokedy sa ho nechceme vzdať, lebo poskytuje najlepšiu možnosť. Nachádzame však jeden podstatný problém. Televízia bez analógového výstupu si pravdepodobne s týmto prepojením rozumieť nebude. Nevešajte hlavu.

Je možné nájsť i jednoduché riešenia, ktoré fungujú efektívne a sú overené. Reč je o digitálno-analógovom prevodníku, ktorý oveľa častejšie poznáme pod skratkou DAC. Ich cena sa môže pohybovať od niekoľkých desiatok eur až do vyšších súm. Všetko záleží na tom, koľko do nich plánujete investovať a čo vlastne plánujete prepojiť.

Široké pole pôsobnosti predurčuje DAC na veľké veci

Začneme základným použitím, kvôli ktorému volí DAC väčšina užívateľov. DAC k televízoru sa najčastejšie napája priamo USB. Je jednoducho prenosný, ale jeho nevýhodou je nedostatočná kvalita zvuku. Na jeho obranu – jeho hlavným cieľom je získať analógový signál z digitálneho, čo spĺňa a kvalita zvuku je v tomto prípade až na druhom mieste.

Ak hľadáte kompaktné zariadenie k počítaču, ste opäť na správnej adrese. DAC prevodníky je možné použiť aj pri počítači, tu už zariadenia obsahujú i slúchadlový zosilňovač, ktorý umožňuje priame pripojenie audiofilských slúchadiel. DAC k Hi-Fi sústave sa odlišuje neprítomnosťou zosilňovača a často i absenciou USB portu. Je to z toho dôvodu, že Hi-Fi komponenty vysielajú digitálny signál cez koaxiálny alebo optický výstup.

Možnosť pripojiť aj k inteligentným telefónom

Viete o tom, že DAC môžete pripojiť aj k telefónu? Na tento účel slúžia mimoriadne kompaktné prevodníky, ktoré sú vybavené napájaním zo vstavaného akumulátora a navyše disponujú i hlavovým zosilňovačom. Kedy je možné ich využiť? Svoje uplatnenie objavia najmä vtedy, keď plánujete používať audiofilské slúchadlá a DAC mobilného telefónu.

Existujú ešte ďalšie parametre, ktoré je pred kúpou potrebné zvážiť. Faktom však zostáva, že DAC sú skutočne šikovné zariadenia, s ktorými si zvuk a obľúbenú hudbu naozaj vychutnáte.

Zdroj obrázka: APN Photography / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013