Menu

Ako ochránite životné prostredie používaním LED žiaroviek

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1385 krát
  • Tlač
  • E-mail

Mnoho ľudí vo svojich domácnostiach podporuje ekologické procesy ako je recyklácia či minimalizovanie prebytočného odpadu. Spoločnosti teda čím ďalej tým viac záleží na tom, aby po nej zostávala čo najmenšia uhlíková stopa.

Avšak vzhľadom k stavu planéty to vyzerá tak, že toto všetko je stále málo a mali by sme toho pre ňu robiť oveľa viac. K ochrane životného prostredia preto môže slúžiť i používanie LED osvetlenia, ktoré so sebou prináša množstvo environmentálnych výhod. Aké presne to sú?

1. Nevytvárajú prebytočné teplo

LED žiarovky majú podľa výskumov až o 80 % väčšiu účinnosť ako tradičné osvetlenie. Až 95% energie sa v LED žiarovke premení na svetlo a iba zbytok na teplo, pričom pri klasických žiarovkách je to práve naopak. Preto je využívanie LED osvetlenia nielen efektívnejšie, ale aj šetrnejšie k planéte.

2. Menšia spotreba elektrickej energie

LED svetlá spotrebujú menej elektrickej energie ako bežné svietidlá, a tak vám stačí žiarovka s menším počtom wattov na to, aby ste dosiahli dostatočné osvetlenie. Zatiaľ čo úsporné žiarovky ušetria zhruba 80 % elektrickej energie, LED žiarovky dokonca až 90 %.

Menšou spotrebou elektrickej energie sa znižuje tiež jej celková výroba, a tým aj vznik skleníkových plynov.

3. Žiadne toxické prvky

LED svetlá neobsahujú toxické prvky, a tak sa pri ich likvidácii nekontaminuje životné prostredie. Preto je ich využívanie k životnému prostrediu maximálne šetrné.

4. Dlhšia životnosť

Dlhšia životnosť sa rovná nižším emisiám uhlíka. LED žiarovky vydržia 6x dlhšie ako bežné žiarovky. Tým sa znižuje potreba častej výmeny, čo má za následok menšie množstvo výroby, menej spotrebovaných zdrojov na výrobu a tiež znížené množstvo použitých obalových materiálov a prepravy.

Efektívne a lacné svietenie je snom každého, kto chce ušetriť. Avšak peňaženka nie je to jediné, čo sa dá využívaním LED svetiel šetriť. Hoci si to málokto uvedomuje, aj používaním správnych druhov žiaroviek dokážete životné prostredie chrániť. Tak čo, idete s nami do toho?

Zdroj obrázku: {Aleksey Boyko} / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013