Menu

Duel projektorov pre cestovateľov

Projektor je neodmysliteľnou súčasťou prezentácií a svoje miesto našiel už v mnohých obývačkách. Ak však potrebujete za svojimi klientmi často dochádzať, prenášať okrem notebooku aj brašnu s ťažkým projektorom nie je vždy pohodlné. Najmä ak existujú projektory, ktoré sa dajú k notebooku jednoducho pribaliť.

Projektory už dávno nie sú tie biele vrčiace veci s horúcimi lampami a krátkou životnosťou. Nové technológie a použitie LED zdroja svetla umožnili zmenšiť ich do kompaktných rozmerov a možno už čoskoro sa stanú bežnou výbavou notebookov. Dovtedy sa musíme spoľahnúť na projektory ako samostatné zariadenia, no už aj tu nájdeme doslova vreckové riešenia, bohužiaľ zatiaľ s relatívne malým výkonom.

V rámci duelu sa proti sebe postaví ASUS P1 a DELL m110, dva kompaktné projektory veľkosti hrubšieho puzdra na CD/DVD disky, ktoré spájajú možnosti svietivosti použiteľnej aj za bieleho dňa a malých rozmerov. Oba modely sú postavené na DLP technológií s podsvietením LED diódami, ktoré okrem dlhej životnosti ponúkajú aj nižšiu spotrebu a zahrievanie, a teda aj celková hlučnosť projektora môže byť nižšia.

Pri prvom pohľade na veľkosť optiky oboch testovaných projektorov nastali mierne pochybnosti, keďže úzke šošovky a slabý zdroj svetla, na ktorý sme boli pri LED projektoroch zvyknutí ani zďaleka nedosahovali parametrov klasických projektorov. Na  trhu samozrejme existujú aj menšie, vreckové projektory, ich svietivosť je však oproti testovanej dvojici desaťnásobne menšia a pohybuje sa rádovo v desiatkach ANSI lumen. Veľkosť ponúkaného obrazu je tak pri zachovaní aspoň akceptovateľnej kvality vo veľkosti hárku kancelárskeho papiera, a aj na to potrebujete vhodné svetlené (resp. „nesvetelené“) podmienky.

ASUS P1 a DELL m110 však predstavujú skutočne mobilné riešenia, ktoré bez problémov zobrazia v miestnosti aj pri dennom osvetlení kontrastný a jasný obraz s uhlopriečkou minimálne poldruha metra. Na prezentáciu v malej miestnosti pre pár ľudí to stačiť bude, rovnako ako aj na prezretie videa či filmu v čase voľna. Pravé domáce kino s projektorom patrí celkom inej kategórii zariadení, ale P1 i m110 dokáže vytvoriť menej náročnému fanúšikovi filmu príjemný zážitok na uhlopriečke väčšej ako je tomu v prípade bežných LCD či plazmových televízorov. Pozrime sa ale na oba produkty detailnejšie.

ASUS P1

ASUS sa pustil v rámci svojej predstavy o kompaktnom a výkonnom projektore do továrensky vynikajúco spracovaného riešenia. Jednoduché telo zariadenia prísne kubického tvaru narúša len valcové puzdro objektívu, ktorého horná i spodná časť čiastočne vytŕča. Ostrenie objektívu je manuálne pomocou vrúbkovanej časti s prvkom určujúcim stred rozsahu ohniskových vzdialeností optiky. Ostrenie je veľmi presné a má široký rozsah. Možnosť zväčšovania a zmenšovania veľkosti obraz zoomovaním chýba, podobne ako pri ostatných malých projektoroch. Základným ovládacím prvkom je pätica tuhých tlačidiel s dobrou odozvou, systém menu sa dá pomerne rýchlo pochopiť a pripomína ovládanie ktoré poznáme z monitorov ASUS.

ASUS_P1

Kovové telo je veľmi pevné, optika však nie je nijak chránená, preto je vhodné používať ochranné puzdro, ktoré je súčasťou balenia. Rozmery sú len 125,5×33,5×130 mm pri hmotnosti 415 gramov a ani puzdro na mobilite zariadenia neuberá. Na spodnej strane sa nachádza aj výklopný stojan, ten však pozná len jedinú polohu a preto je lepšie dokúpiť si jednoduchú trojnožku; pripravený je štandardný závit pre statív.

O čosi horšie je to už so vstupmi, do 30-pinového systémového konektora sa umiestňuje krátky kábel, ktorý disponuje D-Sub a kompozitným videovstupom, digitálne vstupy celkom chýbajú. Použiť sa však dajú rozličné redukcie, no aspoň podpora HDMI by bola určite veľkým prínosom. Väčším problémom pribaleného kábla je jeho tuhosť, ktorá je vzhľadom na nízku hmotnosť zariadenia obťažujúca a aj mierne zavadenie do kábla môže spôsobiť posun projektora. Z ďalších portov a konektorov už na kovovom tele projektora nachádzame len otvor pre napájací a pre Kensington zámok. USB host port, čítačku SD kariet či vstavané reproduktory tu budeme hľadať márne.

ASUS_P1side

ASUS P1 je postavený na DLP čipe a ako zdroj svetla využíva LED, vďaka ktorým dosahuje slušnú svietivosť 200 ANSI. Vzhľadom na použitie LED technológie sa dá predpokladať, že takáto svietivosť bude konštantná v priebehu celej životnosti svetelného zdroja, ktorú výrobca stanovil na 30 000 hodín. V praxi, pri používaní dve hodiny denne a 300 dní ročne to predstavuje 50 rokov, takže pravdepodobnosť, že sa LED „vypália“ je menšia ako že sa pokazí niektorý z elektronických komponentov projektora. Veľkou výhodou LED je aj fakt, že nepotrebujú takmer žiadnu dobu pre zahriatie, a projektor je pripravený na použitie zhruba za 5 sekúnd od zapnutia.

Natívne rozlíšenie projektora je 1280×800 bodov pri pomere strán 16:10. Toto rozlíšenie bolo pred zhruba dvoma rokmi doménou bežných notebookov, kým ho nevystriedalo dnešných 1366×768. Problém pri pripojení prostredníctvom VGA kábla nenastal a Windows správne určil WXGA rozlíšenie projektora.

ASUS_P1_top

Kvalita obrazu nás prekvapila, a pri premietaní na biely povrch zo vzdialenosti zhruba dvoch metrov mala podobný rozmer i uhlopriečka a za denného svetla ostal obraz dostatočne jasný a kontrastný. ASUS v prípade kontrastu hovorí o pomere 2000:1 (typicky). Optika P1-tky je pomerne široká a tak dokážete docieliť relatívne veľkú uhlopriečku obrazu aj z krátkej vzdialenosti, pomer je 1,16. To je pri malých projektoroch pomerne dôležité, vzhľadom na to, že často nie je priestor pre hľadanie optimálnej pozície projektora. Míting s prezentáciou v malej miestnosti pri bežných svetelných podmienkach tak určite nebude žiadny problém.

ASUS_P1_3D

Obraz je aj napriek pomerne úzkej optike ostrý a presvetlený aj v rohoch. Pomôže aj automatická zmena keystone, projektor pri naklopení do uhla, pri vyklopení podstavca alebo podložení, kedy svetlo dopadá na premietaný povrch pod uhlom, automaticky eliminuje zbiehavosť zvislých okrajov obrazu. Nevýhodou je, že po jej aktivácii dochádza k miernemu zmenšeniu veľkosti obrazu a čiastočne aj miernej strate jasu. 

p1_led_projector_front

S tmavšími filmami za dňa veľmi nepochodíte, no večer si môžete vychutnať aj tmavšie scény, samozrejme s ohľadom na možnosti malého projektora. Rušiť nebude ani svojou hlučnosťou, najmä po prepnutí do Theater Mode je projektor veľmi tichý, aj keď vtedy o čosi poklesne intenzita jasu. Pri plnom výkone svetelného zdroja je hlučnosť chladenia v prijateľnej norme a navyše pri zachovaní veľmi dobrej efektivity ochladzovania projektora. V rámci funkcií je dostupných sedem režimov projekcie a regulácia umiestnenia projektora na strop či za plátno. ASUS nevybavil P1-tku diaľkovým ovládačom.

DELL M110

Ak sa vám zdala veľkosť P1-tky veľmi zaujímavá, venujte svoju pozornosť modelu M110, ktorý ponúka ešte menšie rozmery, a svojou výbavou je schopný uspokojiť aj náročnejšieho záujemcu. Bude si síce musieť priplatiť, ale pomer ceny a výkonu si nechajme na zhrnutie v závere testu.  

Dell_M110__10

S rozmermi 105×104×36 mm je tak  zhruba o tri centimetre šírky a hĺbky menší a s 360g hmotnosti aj o 55 gramov ľahší. V balení sme našli aj praktické puzdro na prenášanie, o málo väčšie ako puzdro na niekoľko desiatok CD diskov, to ktorého sa vmestí aj všetka kabeláž a napájací adaptér. Konštrukcia zariadenia je veľmi vydarená, chladiace mriežky v prednej časti zabezpečujú dobrý prístup vzduchu k malému ventilátoru. Hlasitosťou svojej prevádzky však radosť neurobí, a počas prezentácie v malej miestnosti ho bude určite počuť. Doma pri sledovaní filmu môžete siahnuť po ECO režime, ktorý hlučnosť (a intenzitu jasu) stiahne do rozumných hraníc.

Dell_M110__side

Aj v prípade M110 je použitý DLP čip s LED podsvietením. Rozlíšenie je 1280×800 pri pomere strán 16:10, no svietivosť až 300 lumen, čo predstavuje dostatočný výkon pre vytvorenie dobrého obrazu s uhlopriečkou 40“ aj v denným svetlom osvetlenej miestnosti. Optika je ešte menšia ako v prípade ASUS, a ostrosť obrazu tým mierne utrpela, rohy trpeli miernym rozostrením. Pri štandardnom umiestnení na stole a miernom náklone projektora sa so zväčšujúcou sa uhlopriečkou rozostrenie v rohoch zväčšuje. Nejde síce o extrém, no pre niekoho to môže predstavovať problém. Možnosť zoomvania aj tu chýba, zaostrovanie je manuálne.

Výrobcom udávaná životnosť LED zdroja je 20 000 hodín. DELL M110 tak môžete pokojne využívať aj doma po práci, kde vďaka veľmi slušnej svietivosti večer vytvorí dobre sledovateľný obraz s uhlopriečku 50+ palcov. V tmavých scénach filmov sa budete orientovať dobre, pri sledovaní fotografií si však môžete rovnako všimnúť miernu nerovnomernú ostrosť v rohoch.

Dell_M110__porty

Čím však DELL jednoznačne vyhráva je portová a multimediálna výbava. M110 môže fungovať ako prenosné kino; s USB host portom s podporou mass storage stačí pripojiť USB kľúč a prehrať fotografie či videá bez použitia počítača. Dostupný je i gigabajt vstavanej pamäte, na ktorom môžete mať nahrané dôležité prezentácie a do práce tak ísť bez strachu, že ste ich zabudli na USB kľúči doma. Ak by sa 1 GB málil, je možné použiť microSD kartu. Z pamäťovej karty i USB zdroja je možné aj aktualizovať firmvér projektora. O ozvučenie sa stará reproduktor s výkonom 1W. Hudobné orgie to samozrejme nie sú, ale pre núdzové použitie je to stále lepšie, ako hrdzavým klincom do ucha. Obraz do projektora dostanete štandardným analógovým D-Subom alebo HDMI 1.3 portom s podporou HDCP.

M110 si poradil nielen s bežným MPEG4 videom, ale do istej miery (rozhodne neprehrá každé video v tomto formáte) aj H.264 v MKV kontajneri (samozrejme s takým dátovým tokom, ktorý dokáže USB kľúč maximálne poskytnúť na strane rýchlosti čítania jeho radiča). Problém nie je ani s hudbou a fotografiami, treba však jedným dychom dodať, že M110 skenuje obsah pripojeného zariadenia a vyhľadáva súbory ktoré dokáže prehrať. Oplatí sa mať na kľúči naozaj len to čo chcete prehrať, inak sa čas prehľadávania kľúča pokojne ľahko prehupne cez jednu minútu.   

            projector-m110-office      dell-m110_top

V rámci voliteľného príslušenstva je možné doplniť DELL m110 o diaľkové ovládanie (24,99 €) malú trojnožku a bezdrôtový USB dongle (69,99 €).

Zhodnotenie

Na záverečné zhodnotenie duelu sa pozrieme aj optikou cien. ASUS P1 disponuje veľmi dobrou optikou, tuhou konštrukciou a slušnými prevádzkovými parametrami. Dokáže poskytnúť kvalitný obraz aj keď pri svietivosti 200 lumen budete musieť občas siahnuť po žalúziách. Škoda, že nemá digitálny vstup a na multimédia sa priveľmi nemyslelo. Automatická keystone korekcia zato funguje veľmi dobre. DELL M110 ponúka vyššiu svietivosť, no obraz nebol stopercentne rovnomerne ostrý. Poteší podpora multimédií, priameho prehrávania obsahu z USB kľúča či microSD karty a diaľkového ovládania. Pri sledovaní filmov sa však budete musieť zmieriť s vyššou hlučnosťou chladenia. Pre biznis záujemcov so svietivosťou 300 lumen a udávaným kontrastom 10 000:1 predstavuje veľmi dobré riešenie pre prezentácie v menších priestoroch.

Cenové porovnanie vyznieva jasne v prospech ASUS – P1-tku zoženiete už za necelé štyri stovky, za DELL o ďalších 150 EUR viac. Ak si vystačíte s analógovým obrazovým vstupom a budete projektor využívať spolu s notebookom, vystačíte si s P1. DELL M110 je však vďaka mierne menším rozmerom, vyššiemu jasu, NBD záruke a najmä svojej výbave praktickejším riešením a víťazom testu. Škoda len tej užšej optiky.

parametre_P1_m110_550

Aktuálnu cenu a dostupnosť projektorov ASUS P1 a DELL M110 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

 

tabulka_P1

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

asus_logo

tabulka_m110

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

Dell_Logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013