Menu

Dvadsať rokov európskeho výrobcu pamätí

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3870 krát
  • Tlač
  • E-mail

 

Wilk Elektronik SA, majiteľ značky GOODRAM a jediný výrobca pamätí RAM v Európe oslavuje svoje jubileum. V auguste ubehne 20 rokov od okamihu, kedy Wiesław Wilk založil firmu, ktorá je pre mnohých synonymom slova pamäť.

 

Spočiatku firma sídlila v Tychach, v samom centre sliezskej aglomerácie na juhu Poľska. „Celá firma sa vtedy zmestila do dvoch miestností socialistickej kancelárskej budovy. Dodnes sa mi zdá ťažko uveriteľné, že sa tam nachádzalo obchodné oddelenie, sklad a servis“,  spomína predseda predstavenstva Wilk. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa Wilk Elektronik zaoberal distribúciou pamätí RAM popredných výrobcov na trhu. V priebehu 6 rokov dosiahol prednú pozíciu medzi dodávateľmi tohto druhu tovaru v Poľsku. Práve vtedy firma nadviazala spoluprácu so zákazníkmi, ktorí rovnako začínali svoju činnosť v deväťdesiatych rokoch.

Plodná spolupráca trvá dodnes, a dotyčné firmy teraz patria k najväčším distribútorom IT vybavenia v Poľsku. Koncom deväťdesiatych rokov Wilk Elektronik bol dodávateľom až 70% operačných pamätí v Poľsku a práve vtedy bola firma pretvorená na akciovú spoločnosť. Bleskový rozvoj firmy koncom 20. storočia, odzrkadľujú aj jej obraty – v roku 1992 príjem z predaja dosiahol 121 350 USD, zatiaľ čo v roku 2000 príjem dosiahol takmer 50 mil. USD. Z krízy, ktorá na začiatku XXI. storočia postihla počítačové odvetvie, sa firme nielen podarilo úspešne vzdorovať, ale i naviazala strategickú spoluprácu s firmou Infineon (Qimonda).

Moduy_pamici_historyczne

„Podpora zo strany takejto spoločnosti nielen umožnila rozšírenie našej ponuky, ale priniesla aj solídne technologické základy“, hovorí predseda predstavenstva GOODRAM. „V dobe, keď som sa zabýval distribúciou, poprezeral som si všetky významné továrne, kde vznikali operačné pamäte. Dospel som k názoru, že som sám schopný otvoriť továreň, ktorá bude schopná spojiť najlepšie vlastnosti firiem vyrábajúcich operačné pamäte: japonskú presnosť a európsku kvalitu“, dodáva Wilk.

V roku 2003 firma preniesla svoje sídlo do susedných Łazisk Górnych, mesta známeho doposiaľ len podľa hút, alebo elektrární. Aj vďaka tomu je Wilk Elektronik SA takmer celé desaťročie vizitkou nielen mesta alebo regiónu, ale taktiež hlavným mestom pamätí Made in Poland. V novom sídle firmy našlo zamestnanie 130 osôb, a na ploche 3000 m² vznikla výrobná linka, ktorej základom sú najmodernejšie stroje značky Fuji slúžiace k povrchovej montáži. V budove bol taktiež umiestený sklad, kancelárie administratívnej štruktúry a obchodné oddelenie. Vtedy nastala bola vhodná doba na zavedenie vlastnej značky. Tu mali svoj vklad aj pracovníci firmy, ktorí v zorganizovanej súťaži vymysleli názov GOODRAM.

Vstup na trh novej poľskej značky sa stretol so začiatkom budovania predajných sietí na trhoch strednej a východnej Európy. Značka GOODRAM vstúpila na slovenský trh už v roku 2004 a teraz spolupracuje s takými distribútormi, akými sú Asbis alebo ED system. V ďalších štátoch poľské pamäte rýchlo začali získavať popularitu, vďaka čomu v roku 2005 podiel exportu v celkovom predaji predstavoval 40%. Prirodzeným krokom rozvoja firmy bolo otvorenie oddelenia firmy v Zjednotených arabských emirátoch, vďaka čomu si poľské pamäti našli cestu k zákazníkom na Blízkom východe a v Afrike. Teraz oddelenie obsluhuje milióny zákazníkov z troch svetadielov dodávajúc výrobky značky GOODRAM medzi inými do Alžírska, Tuniska, Saudskej Arábie, Bahrajnu alebo Kuvajtu.

Production_line2

V roku 2006 GOODRAM zaviedol do svojej ponuky USB pamäte. Vďaka nadviazaniu technologickej spolupráce so svetovým lídrom technológie NAND Flash, japonskou firmou Toshiba, v roku 2008 firma Wilk Elektronik SA mohla začať výrobu vlastných USB pamätí. Teraz takmer 60% celej výroby smeruje na export do takých zemí ako napr. Ukrajina, Rusko, Rumunsko, Česko, Slovensko, alebo Nemecko. V roku 2010 boli obraty spoločnosti v objeme 63 mil. USD, a výrobky GOODRAM získali uznanie a mnohé ocenenia za najvyššiu kvalitu na celom svete.

Aby túto pozíciu firma udržala, Wilk Elektronik neustále modernizuje technológiu výroby svojich výrobkov. „Stále investujeme do nových strojov a nových riešení. Vďaka tomu budeme môcť už onedlho navrhnúť našim zákazníkom najmodernejšie výrobky, akými sú USB 3.0 alebo SSD s rozhraním SATA 3, v konkurenčnej cene“, hodnotí Wiesław Wilk.

Interview s predsedom predstavenstva Wilk Elektronik S.A, Wiesławom Wilkom:

Wiesaw_Wilk_CEO

Ako by ste mohli v niekoľko slovách zhrnúť tých uplynulých 20 rokov?

Bolo to 20 rokov ťažkej práce, ale súčasne 20 rokov uskutočňovania dobrých predsavzatí; mám na mysli smer rozvoja, pracovníkov a partnerov. Prešli sme dlhú cestu, od jednoosobnej firmy zabývajúcej sa distribúciou elektronických komponentov v južnom Poľsku, až k v tejto časti Európy unikátnej firme, vyrábajúcej inovačné a moderné zariadenia. Vďaka našej spoločnosti Poľsko nie je považované len za výrobcu alkoholu, potravinových výrobkov, ale taktiež za výrobcu pokročilej elektroniky s úspechom konkurujúcej na zahraničných trhoch.

Aké sú plány a stratégia rozvoja na ďalších 20 rokov firmy?

V budúcich rokoch chceme i naďalej rozvíjať značku GOODRAM ako v tuzemsku, tak aj na tých trhov, kde sme iba teraz začali predaj. Za cieľ sme si stanovili tzv. región EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika). Dúfam, že keď sa za dvadsať rokov stretneme, pamäte GOODRAM budú mať pozíciu lídra už nielen v Poľsku, ale i v zahraničí. Neznamená to, že zabúdame na našich doterajších zákazníkov a trhy, na ktorých sme prítomní. Môžem Vás ubezpečiť, že uskutočnené investície a zmeny sledujú len jeden cieľ: ponuku kvalitatívne ešte lepších a pritom lacnejších pamätí.

Aké sú Vaše očakávania týkajúce sa trhu pamätí v najbližšom čase?

Snažíme sa priebežne prispôsobovať našu ponuku k aktuálnym trendom a tržným podmienkam. Už dnes je viditeľné, že budúcnosťou sú hotové riešenia, kde nie je miesto pre napríklad rozširovanie pamäte užívateľom. Preto sa chceme koncentrovať na výrobu pamätí pre zariadenia, ktoré sú montované v Európe. Chceme našim zákazníkom dodávať pamäte, vďaka ktorým budú môcť konkurovať na miestnych trhoch. V najbližších rokoch sa bude trh pamätí Flash rozvíjať veľmi dynamicky, vďaka rastúcemu počtu zariadení využívajúcich nosiče tohto druhu. Vidíme už dnes, že budúcnosť patrí technológii NAND Flash. Teraz sú to disky SSD, pamäti USB 2.0, alebo karty SDHC, ale v najbližších rokoch obsadí dominujúcu pozíciu teraz zatiaľ nastupujúce disky SSD S-ATA 3, USB 3.0 a karty SDXC.

Čo Vám môžeme popriať na ďalších 20 rokov?

Dobrých spolupracovníkov, solídnych zákazníkov a spokojných užívateľov.

loga-20-lat-ANGL

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013