Menu

Hľadáte vhodnú pamäťovú kartu?

  • Napísal(a) 
  • Čítať 5369 krát
  • Tlač
  • E-mail

Malé rozmery ich predurčujú na použitie v mobilných zariadeniach, kde sa často využívajú ako hlavné pamäťové médium. Na malej microSD karte s veľkou kapacitou môžete mať svoje aplikácie, filmy, hudobné súbory, služobné dokumenty, ale aj cenné rodinné fotky a videá. Lenže nie je karta ako karta...

 

Dnes najpoužívanejšími formátmi sú väčšie SD karty, používané prevažne vo fotoaparátoch alebo kamerách a miniatúrne microSD karty, ktoré sa používajú najmä v smartfónoch, mikropočítačoch typu Raspberry alebo malých mobilných zariadeniach (hodinky, navigácie, akčné kamery). Veľkú kartu síce nezmenšíte, no z malej microSD pomocou jednoduchého adaptéru môžete ľahko urobiť plnohodnotnú veľkú SD kartu. Nároky používateľov z roka na rok rastú najmä s tým, ako rastie výkon a možnosti rôznych technických vychytávok.

Práve na tento rastúci dopyt po veľkých kapacitách a vysokej rýchlosti reagovala spoločnosť Kingston uvedením nového radu SD a microSD kariet Canvas Select Plus. Karty sú dostupné v kapacitách od 32, resp. u microSD od 16 až do 512 GB (v oboch verziách). Menšie microSD karty sú v predaji vo verzii s alebo bez adaptéru na veľkú SD v balení po jednej, dvoch, alebo troch a sú optimalizované pre použitie v najnovších Android zariadeniach (výkonnostná trieda A1 pre veľmi rýchle načítanie a spúšťanie aplikácií). Séria Canvas Select Plus podporuje štandard Class 10 UHS-I a dosahuje rýchlosť až 100 MB/s, čo znamená významné skrátenie času potrebného na prenos veľkého objemu dát. Vďaka tomu a veľkej kapacite sa hodia najmä na prácu s multimédiami – fotografiami vo vysokom rozlíšení alebo videozáznamom v rozlíšení až 4K.

Nie je karta ako karta

Bežné pamäťové karty určite nie sú správnym médiom na dlhodobé ukladanie dát (archiváciu), pretože z dlhodobého hľadiska ide o pomerne nestále médium. Každým zápisom sa pamäťové bunky stále viac „opotrebúvajú“ a hoci majú SD karty pomerne dobrú schopnosť zrekonštruovať poškodené dáta, po istom čase sa môže ich pamäť degradovať. Životnosť pamäťovej karty v telefóne alebo fotoaparáte je dnes pri bežnom využívaní niekoľko rokov, čo je zhruba zrovnateľné s diskom v počítači – aj ten je potrebné časom vymeniť, pretože inak prídete opotrebovaním o svoje dáta.

Ak budete pamäťové karty využívať striedmo, budú spoľahlivo fungovať dlhší čas, no ak ich budete používať naozaj intenzívne, ich životnosť sa rapídne skráti. Typickým príkladom sú napr. bezpečnostné kamery, kde sa prakticky nonstop prepisuje záznam, alebo tzv. dash cam v automobiloch, ktoré sa stávajú čoraz bežnejšou súčasťou vybavenia automobilov. Automaticky nahrávajú každú jazdu autom a rovnako stále prepisujú jednu kartu dookola. Navyše podobne ako v prípade počítačových diskov má na životnosť pamäťovej kartičky obrovský vplyv nielen to, ako často sa používa, ale aj prostredie v ktorom pracuje. Veľké teplotné zmeny, vlhkosť alebo vrtochy počasia v kamere pri nonstop prevádzke jej určite na životnosti nepridajú.

A my, aby sme ušetrili, nekupujeme tú najvyššiu dostupnú kapacitu, takže sa karta pomerne rýchlo zaplní a je potrebné bunky častejšie prepisovať. To je obrovská chyba pretože aplikácie vyžadujúce intenzívny zápis dát, sú často kriticky závislé na vysokej úrovni spoľahlivosti a výkone pamäťového média. Ak napríklad na 16 GB kartu opakovane zapíšete 500 hodín videa, bude karta opotrebovaná zhruba rovnako ako 64 GB, na ktorú zapíšete 2 000 hodín alebo ako 128 GB karta, na ktorú prepisovaním zapíšete až 4 000 hodín videozáznamu. Zjednodušene môžeme povedať, že 128 GB karta vydrží 8× dlhšie ako 16 GB karta a preto je vhodné voliť do zariadení, kde plánujete intenzívnejšie zapisovať médium s čo možno najväčšou kapacitou.

MicroSD karty Kingston High Endurance boli vytvorené špeciálne pre aplikácie s veľkým objemom zapisovaných dát v rôznorodom prostredí. Majú dlhú životnosť, vysokú úložnú kapacitu a zvýšenú odolnosť, čím spĺňajú špecifické požiadavky práve pre videozáznam v domácich, automobilových alebo akčných kamerách. Boli testované na použitie v náročných podmienkach a sú dostatočne odolné, aby ochránili dáta pred extrémnymi teplotami, nárazmi, vodou i röntgenovým žiarením. Sú spoľahlivým riešením pre dlhé ukladanie dôležitých záznamov bez rizika ohrozenia záznamu alebo straty dát.

Zábery zachytené domácimi bezpečnostnými systémami a automobilovými kamerami môžu byť neuveriteľne cenné. Karta High Endurance pri svojej životnosti pojme až 20 000 hodín plynulého videozáznamu vo Full HD rozlíšení 1080p (stanovené na základe interných testovacích dát pri kapacite 128 GB). Dokáže tak nahrávať prakticky nepretržite zhruba 833 dní (2,3 roka), aby bolo možné spoľahlivo zachytiť všetko dôležité, čo sa deje pred objektívom kamery na vašom dome alebo na cestách pred vašim autom. K dispozícii sú v kapacitách 32, 64 a 128 GB.

 

Viac informácií nájdete na stránkach www.kingston.com.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013