Menu

Neskutočný svet čínskych fejkov

  • Napísal(a) 
  • Čítať 4743 krát
  • Tlač
  • E-mail

Falošný iPhone za 50 eur, pamäťové karty od výmyslu sveta, či desiatky rôznych dronov a akčných kamier známych názvov. Svet čínskych fejkov je na prvý pohľad krásny, no určite by nemal existovať.

Ak sa chcete pozrieť do srdca čínskych fejkov, budete potrebovať preletieť niekoľko tisíc kilometrov. Moja cesta bola skoro priama, z Viedne smer Hong Kong, čo je len nejakých jedenásť hodín v stiesnenej ekonomickej triede za ľudových 500 eur. Našťastie stačilo letušku Austrianu pochváliť za ich rakúske pivo a cesta nakoniec prebehla v dobrej nálade.

Ako som zistil, Hong Kong je k falošným elektronickým produktom mierne skúpy, keďže na väčšine miest ponúka len originálne produkty za zaujímavé ceny. Za skutočnou čiernotou treba prekročiť blízke hranice a zavítať do čínskeho Šen-čenu. Na hraniciach sa síce policajtom nepáčia moje víza, ale po polhodine čakania dostávam do rúk svoj pas a jeden milý úsmev k tomu.

IMG 1211

Vyberám si jeden z najväčších obchodných domov priamo v centre, hoci na jeho prízemí sú len značkové predajne Huawei, HP, Dell, Asus či Oppo. Stačí však prejsť pár desiatok metrov do útrob budovy, kde sa začínajú objavovať neznáme obchody s notebookmi aj s prekvapivo vysokými cenami, pri ktorých je základom zjednávanie. Skutočné fejky však začínajú až na prvom poschodí.

Na začiatku som si myslel, že mi bude stačiť hodinka, no počet rôznych predajcov je obrovský a dá sa tu naraziť na skutočné skvosty - od smartfónov cez pamäťové karty, zvukovú techniku až po zvlhčovače vzduchu a hračky. Na 4K multimediálny prehrávač stačí dvacka, na krásny novučičký iPhone 70 eur, ak máte pár minút na zjednávanie, aj menej.

IMG 1225

Pozerám sa na obrovské palety pamäťových kariet s logom známej značky a pri ich cene je jasné, že s ňou nemajú nič spoločné. Kupovať ich nemá význam, lebo rovnako ako je falošná ich značka, bude falošná aj kapacita. Navyše na takúto kartu by si svoje dáta ukladal len skutočný extrémista. V podobnom duchu sa nesie celý obchod a hoci viem, že žiadny z týchto produktov nemá dlhú životnosť, je prechádzka dokonalým relaxom.

Predajcovia sa našťastie ani nesnažia tváriť, že ponúkajú značkové produkty. Slečna pri iPhonoch mi rovno prezradí ich pôvod a aj to, že ich kupujú výhradne turisti. Celý biznis je tak skôr o suveníroch, ako o skutočných náhradách za prémiové produkty. Vyšperkovaný iPhone s Androidom je teda skôr modernou a trochu drahšou náhradou magnetky, priživujúcou sa na práci niekoho iného.

IMG 1214

Väčšina z týchto fejkov je v bežnom živote nepoužiteľná, nie však kvôli konštrukcii. Tá je prekvapivo dobrá a až na pár drobností je falošný iPhone na nerozoznanie od toho pravého. Do tohto smartfónu by som ale nikdy nezadal svoje prístupové údaje, ukradli by mi ich ešte pred samotným odoslaním.

Po dvoch hodinách nakoniec vychádzam z obrovského obchodu a cez cestu vidím ďalší, ktorý je ešte väčší. Na dnes ale stačilo, radšej pôjdem vyskúšať lokálny fastfood a metro, ktoré by som chcel mať aj v Bratislave.

IMG 1217

IMG 1219

IMG 1229

IMG 1231

IMG 1236

IMG 1237

IMG 1234 

IMG 1212

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013