Menu

GeForce GTX 980 je nový kráľ High-endu

Je síce ešte len september, no my hráči počítačových hier práve máme Vianoce. Zoznámte sa s najlepšou grafickou kartou, akú si môžete kúpiť do svojho nadupaného herného počítača. 

Už to poslednú dobu začínalo vyzerať, že nám grafické karty v počítačoch zapadnú prachom. Ten, kto si kúpil GeForce GTX 770 alebo 780 veľký dôvod na výmenu nemal a podobné to bolo aj v konkurenčnom tábore AMD. Zlaté obdobie pre naše peňaženky sa končí, keďže Nvidia konečne uviedla na trh nové grafické čipy, pri ktorých má zmysel vytiahnuť našetrené stovky eur. A táto veta platí aj v prípade, ak je vo vašom počítači to najlepšie, čo ste si až do teraz mohli kúpiť. Nvidia našťastie neuvádza kartu len jednu, ale okrem High-end modelu je to zlatá stredná trieda, určená pre náročných hráčov s Full HD monitormi.

 

Najrýchlejšie GPU na trhu

Samotná Nvidia označuje novú GeForce GTX 980 ako kartu s najrýchlejším GPU na svete, pričom zároveň je to GPU aj najefektívnejšie. A toto nie sú len plané reči - spomeniete si, koľko energie potrebuje vaša High-end grafická karta? Je to totiž už pár rokov, čo sa TDP tých najlepších modelov nedostalo pod hranicu 200 W a nie je problém naraziť na upravené modely, ktoré si vypýtajú aj o ďalších 100 W viac. A práve tento problém má riešiť nová generácia GPU s označením Maxwell. 

Prvú ochutnávku sme tu už mali, no bola to len stredná trieda rodiny GeForce GTX 750. Ukázala však všetko podstatné, aby sme si dokázali spraviť prehľad o tom, čo nám prinesú ďalšie čipy. Prvý z nich, ktorý sa nám dostal do rúk v karte GeForce GTX 980, má podľa oficiálnych informácií od Nvidie ponúknuť dvojnásobok výkonu na jeden watt v porovnaní s predchádzajúcimi čipmi. Aby sme to upravili na správnu mieru, v interných dokumentoch je novinka porovnávaná s GTX 680, kedy skutočne podáva sľubovaný výkon. 

parametre

 

Ak sa pozrieme na výkon GTX 780, tak je situácia trošku odlišná a nárast výkonu na jeden watt je približne 50-percentný. Aj to je ale slušný výsledok, za ktorý sa Nvidia nemusí nijak hanbiť, skôr môže byť na tak radíkálne zníženie spotreby hrdá. A konečne prezradíme, že TDP novej karty je len 165 W (GTX 680 spotrebuje o 30 W viac). V tomto smere určite nemá konkurenciu, iné karty s takouto spotrebou skutočne dosahujú výrazne nižší výkon. Pre porovnanie, na našej zostave sme s GeForce GTX 780 namerali 302 W pri hre Metro: Last Light. S novou GeForce GTX 980 to ale bolo len 274 W, pričom výkon bol vyšší o približne 20 percent.

gtx-980-1

Vzhľadovo sa karta oproti predchádzajúcim modelom nelíši.

Prelomový Maxwell

Nvidia GeForce GTX 980 je založená na novej rodine GPU čipov, ktoré využívajú Maxwell architektúru. Tá je optimalizovaná pre čo najmenšiu spotrebu energie, pričom má až o 33 percent viac výpočtových jednotiek s vyššou pracovnou frekvenciou ako GeForce GTX 680. Nová GeForce GTX 980 má TDP nižšie až o 30 W, no to samozrejme neplatí pre všetky hry. 

Vďaka čomu má byť čip GM204 tak efektívny? Nvidia upravila SM jednotky tak, aby jej CUDA jadrá boli využívané čo najefektívnejšie, čím sa šetrí energia a zvyšuje výkon. Okrem toho sa výrazne zvýšila veľkosť vyrovnávacej pamäte vnútri GM204 čipu. L2 cache má teraz 2 MB - čo je štvornásobná kapacita v porovnaní s čipom GK104. Väčšiu cache pamäť automaticky znižuje množstvo požiadaviek na prístup k hlavnej pamäti karty, čo sa znova odrazí v menšej spotrebe a vyššom výkone. 

GeForce GTX 980 má rýchle 7 Gbps pamäte s celkovou kapacitou 4 GB a 256 bit širokou zbernicou, pričom za sekundu dokáže preniesť až 224 GB dát. Kvôli zvýšeniu priepustnosti pamäte je nový čip GM204 vybavený novou kompresiou dát, ktorá je bezstratová a znižuje nároky na šírku pamäťovej zbernice. Nvidia zdvojnásobila aj počet ROP jednotiek, čo v kombinácii s vyššími pracovnými frekvenciami predstavuje fill rate o hodnote 72 Gpixels za sekundu. Pre porovnanie, GeForce GTX 680 má fill rate len 32.2 Gpixels za sekundu.

gtx980-diagram

V čom je sila nového jadra? Efektívne využitie výpočtových jendotiek a veľká L2 cache pamäť.

Až 2048 jadier

Že sa vám to zdá málo? V porovnaní s GeForce GTX 680 a 780 je počet jadier zavádzajúci, keďže nová architektúra je výrazne odlišná a čip dokáže s menším počtom jadier dosiahnuť lepšie výsledky. GTX 780 má totiž 2304 jadier a GTX 780 Ti až 280, pričom GTX 980 má len 2048. Vďaka zmene vnútornej architektúry to ale vôbec nevadí, karta je približne rovnako výkonná a čo je hlavné, aj tichšia, chladnejšia a úspornejšia.

Základná pracovná frekvencia je stanovená na 1126 MHz, v režime Boost sa vyšplhá až na 1216 MHz.To z GeForce GTX 980 robí kartu s najvyššou frekvenciou v portfóliu Nvidie. Samozrejme nie je problém kartu pretaktovať, možnosti sú veľké aj vďaka upravenému systému napájania. Ten pri bežnom hraní berie z každého zdroja (PCIe port a dva 6-pin konektory) rovnaké napätie. No akonáhle spustíte náročnú hru, môže sa pri bežnej karte postupne vyťažovať niektorý zo zdrojov na maximum, čo znamená nestabilitu a problémy s funkčnosťou. 

GeForce GTX 980 má celý systém napájania upravený tak, že aj v prípade problémov s niektorým zdrojom napätia je karta stabilná. S dobre odvetranou skrinkou by ste nemali mať problém dosiahnuť hranicu 1,4 GHz pri jadre. Samozrejme v tomto prípade bude karta o niečo horúcejšia a aj hlučnejšia, no stále to je stabilná frekvencia, na ktorej sa môžete hrať hry. 

gtx-980-3

Kúsok kovu odoberiete pri zapojení v režime SLI.

Vyzerá luxusne

V Nvidii sa netaja tým, že novú kartu vytvárali aj s ohľadom na náročné oko aktívneho hráča, ktorý za svoje peniaze očakáva prémiový pocit. Použité sú exotické materiály ako je horčík pri ventilátoroch, hliník pri ráme a dokonca aj časť povrchu z chrómu. Novinkou je špeciálna kovová platňa nachádzajúca sa na spodnej strane PCB, kde pomáha ovádzať teplo. 

Navyše vyzerá veľmi pekne a v prípade potreby môžete časť nej bez obáv odstrániť. Je to ale výhradne určené pre prípad zapojenia v režime SLI, kedy aj malá časť dokáže zlepšiť prietok vzduchu medzi jednotlivými kartami. A to je potrebné pre ich dostatočné chladenie, keďže napríklad pri trojici kariet už môže pri dlhodobom hraní dochádzať k neželanému prehrievaniu.

Zaujímavou zmenou prešla mriežka s obrazovými výstupmi. Zväčša sa o nej nijak nezmieňujeme, no táto nová vyzerá eľmi, veľmi pekne a podľa všetkého poskytuje lepší vývod horúceho vzduchu. Klasické mriežky tu nahradili trojuholníky, ktoré sú menšou prekážkou pri vyfukovaní vzduchu. Obrazových konektorov je celkom päť - klasický Dual-DVI, jeden HDMI 2.0 pre 4K rozlíšenie pri 60 Hz frekvencii a je tu aj trojica DisplayPort konektorov. Karta dokáže súčasne poslať obraz na štyri monitory.

chladic

Chladič je spracovaný veľmi dobre, karta je tichá aj pri dlhodobej záťaži.

Samotný chladič nie je rozmerovo veľký a karta vďaka nemu zaberá len dva sloty. Základom sú dve medené heat-pipe trubice, naplnené extrémne čistou vodou. Tie teplo prevádzajú do hliníkovej časti, ktoré ofukuje ventilátor. Mimochodom, Heat-pipe trubice nie sú rovné, ale prechádzajú čo najväčšou plochou. Hlučnosť použitého chladenia je veľmi malá, kartu sme testovali po nociach a hoci bolo ticho v celom byte, tak karta nebola vôbec hlučná ani po niekoľko hodinovom hraní graficky náročných hier. 

Navyše teploty nikdy nepresiahli hranicu 80 stupňov, za čo môže systém dynamickej úpravy pracovných frekvencií. Tie sa zvýšia vždy keď to dovolia prevádzkové parametre, no akonáhle začne teplota jadra stúpať, tak sa adekvátne znížia. na prvý pohľad jednoduchý, no zároveň veľmi účinný systém.

gtx-980-2

Všimnite si netradičnú mriežku pri obrazových výstupoch.

Množstvo užitočných technológií

Už to dávno nie je len o PhysX, či stereoskopickom 3D. Nové karty od Nvidie majú niekoľko užitočných funkcií, ktoré môžete využiť nielen pri najnovších hrách. Takou je aj Dynamic Super Resolution, čo je funkcia určená hlavne pre hry limitované na strane zobrazených snímok za sekundu. Typickým príkladom je hra Dark Souls 2, kde sa pri obmedzení na 60 fps grafická karta veľmi nezapotí.

Dynamic Super Resolution pracuje na princípe rátania obrazu vo vyššom rozlíšení (4K pre hranie na Full HD monitore) a jeho následnom zmenšení. Týmto krokom docielime zvýšenie ostrosti jemných detailov (napríklad steblo trávy), čo sa hodí hlavne pri graficky priemerných hrách. Pre zamedzenie grafických chýb je využitá pokročilá metóda, ktorá ale nemá výrazný vplyv na výkon karty.

Technológiu Dynamic Super Resolution ale nepoužívajte pri extrémne náročných hrách. Veľmi vysoké rozlíšenie má aj adekvátne nároky na výkon a tu by už nemusela stačiť len jedna grafická karta. Dobrou správou je, že funkcia DSR nemusí byť podporovaná hrou - systém sa tvári, že má pripojený monitor s daným rozlíšením a teda všetko je už len v rukách grafického čipu.

dsr

Dynamic Super Resolution dokáže v niektorých hrách výrazne zlepšiť detaily.

Nvidia G-Sync

Spolu s kartou nám do redakcie prišiel aj 27 palcový monitor vybavený technológiou NVIDIA G-SYNC. Ak ste ešte o nej nepočuli, tak jej úlohou je odstrániť všetky nežiadúce javy sprevádzajúce vertikálnu synchronizáciu. Presnejšie všetko zlé, čo sa stane keď ju vypnete, ale aj keď ju zapnete. Pri vypnutej vertikálnej synchronizácii sú vykresľované snímky bez ohľadu na frekvenciu monitora. 

Je to síce jediné riešenie pre dosiahnutie čo najvyššieho počtu snímok, no nežiadaným výsledkom sú chyby obrazu, keď sa počas jedného cyklu monitora karta snaží vykresliť dva obrázky. Viditeľné to je hlavne pri rýchlom pohybe, kedy je časť obrazu mierne posunutá. Pôsobí to rušivo a u niektorých ľudí to môže dokonca vyvolať nevoľnosť. 

Problematická je ale aj situácia, keď vertikálnu synchronizáciu zapnete. Vtedy sa s vykreslením obrázku čaká až na monitor, pričom ak vykreslenie trvá trochu dlhšie, musí sa s ďalším obrázkom čakať nezvykle dlho. V extrémnych prípadoch je táto doba tak dlhá, až má vplyv na hráčovo vnímanie odozvy, keďže medzi vykreslením a odozvou na pohyb myšou môže prejsť až 32 milisekúnd. Ak sa táto odozva navyše rôzne mení, je pocit z hry veľmi zlý.

vsync

Dôvod, prečo sa vypnutej vertikálnej synchronizácii objavujú na obrazovke chyby.

Nvidia G-SYNC pristupuje k problému od jeho základu a preto vyžaduje monitor so špeciálnym modulom. Vďaka nemu sa vykresľovanie snímok karty a monitora zosynchronizuje, takže akonáhle je pripravený nový obrázok, začne ho monitor vykresľovať. Nehrozí tu žiadne oneskorenie, nenájdete tu ani chyby v obraze. Najlepšie na celej technológii je ale to, že umožňuje monitoru pracovať až na frekvencii 144 Hz. 

Na monitore sme sa hrali niekoľko dní vkuse, skúšali sme viacero hier, zhodne náročných na plynulé zobrazenie - od akčných trhákov typu Bioshock až po závodnú Trackmaniu, ktorá je mimochodom hrou najháklivejšou na plynulosť zobrazenia. S vypnutou technológiou G-SYNC bolo hranie príjemné, no aj napriek vysokému výkonu sme cítili drobné trhanie obrazu hlavne v zákrutách. Po zapnutí G-SYNC sme sa cítili ako za úplne iným počítačom. Rozdiel je obrovský a späť k normálnemu monitoru sa už vrátiť určite nechceme.

Jediným problémom tejto technológie je jej cena. Monitor musí G-SYNC podporovať, čo znamená prítomnosť špeciálneho modulu. My sme mali v redakcii Asus ROG SWIFT PG278Q, čo je 27 palcový model s rozlíšením 2560x1440 bodov. Má skvelý dizajn, matný povrch a kvalitou zobrazenia je vhodný nielen pre hranie hier, ale aj pre bežnú prácu. Cena nie je nízka, v obchode zaň dáte skoro 800 eur.

monitor

Keď raz vyskúšate hry na G-SYNC monitore, už iný chcieť nebudete.

Určite odporúčame

Nvidia GeForce GTX 980 nie je lacná karta, no s cenou 539 eur napráva povesť drahého High-endu. Za túto cenu budú na začiatku dostupné hlavne referenčné verzie, no vybrať si môžete aj z výrazne upravených modelov doplnených o rôzne chladiče. Tu sa ceny budú líšiť v závislosti od úpravy a zmeny pracovných frekvencií.

Hrubý výkon karty je skvelý a hoci neprekonáva staršiu GeForce GTX 780 Ti s prehľadom, tak má čo ponúknuť. Tým hlavným dôvodom je skvelá spotreba, keďže TPD karty je stanovené na 175 W. Nízka spotreba so sebou prináša aj tichú prevádzku, keďže pre schladenie jadra na 80 stupňov už stačia nižšie otáčky.

Podtrhnuté a sčítané je nová GeForce GTX 980 nielen špičková High-end karta, je to jedna z najlepších grafických kariet, aké sme tu kedy mali. Ak nebudete od nej očakávať obrovský výkonnostný náskok, budete určite spokojní. Tie parádne prevádzkové vlastnosti za to určite stoja. A ak vám v rozpočte zvýši pár stovák, určite si ku karte dokúpte monitor s technológiou G-SYNC. Tá plynulosť pohybu je neopísateľná.

hodnotenie

gold small

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

3dmark

3DMark: Je to síce len syntetický test, no jeho výpovedná hodnota je stále vysoká. V najnovšej verzii tu pribudol ďalší grafický test, ktorý presne reflektuje aktuálny stav na poli herných enginov.

batman

Batman: Pozrite sa tu na najvýkonnejšiu a najpomalšou kartu. Obidve sú založené na architektúre Maxwell a obidve sú energeticky veľmi úsporné. 

bioshock

Bioshock Infinite ukazuje veľký výkonnostný náskok novej karty. Nadupaný Radeon R9 290 od Sapphire nemal najmenšiu šancu.

hardreset

Hard Reset: Akcia ako zo starej dobrej školy má svoje limity a nová GeForce GTX 980 tu je výkonnostne veľmi podobná svojej predchodkyni.

mafia

Mafia II: V tejto hre je výkon veľmi vyrovnaný, hlavne ak sa pozrieme na výsledky kariet vo vysokom rozlíšení. GTX 780 ale zjavne zaostáva.

metro2

Metro: Last Light je stále jednou z najnáročnejších hier. S vyhladzovaním hrán je aj novinka plynulá len vo Full HD rozlíšení.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013