Menu

Málo miesta na disku? Rozšírte ho vo veľkom štýle

Miesta na disku nikdy nie je dosť. Nielen pri notebookoch, ale ani v desktopoch nie je tento problém výnimočný. Práve pri nich je možné nedostatok úložiska vyriešiť doplnením 3,5“ disku. Ak siahnete po 3 TB, máte slušnú zálohu aj do budúcna.

Jedným z lídrov medzi výrobcami pevných diskov je určite spoločnosť Western Digital. Jej výhodou sú bohaté skúsenosti v oblasti ukladania dát, a hoci sa už pustila aj do vôd SSD diskov, nezabúda ani na úspešné série medzi klasickými pevnými diskami. Popri diskoch pre nové S-ATA s priepustnosťou 6 Gb/s pokračuje aj cestou rozšírenia AV-GP série modelmi s vyššou kapacitou.

V prípade modelu WD30EURS sa WD podarilo natlačiť na štvoricu platní okrúhle 3 TB. Tento kapacitne najväčší pevný disk zo série AV-GP ponúka okrem malej spotreby, nízkej hlučnosti a prevádzkovej teploty aj vcelku slušný výkon orientovaný pre multimediálne využitie.

Séria AV-GP je postavená na obľúbených úsporných WD Caviar Green diskoch. Tie sú určené pre spotrebiteľský segment, a hoci nevynikajú z hľadiska výkonu, prinášajú veľmi dobrú cenu za gigabajt a hlavne tichú a úspornú prevádzku. Dajú sa použiť aj ako systémové disky, postavené sú však skôr do roly dátových úložísk. AV-GP je orientovaná pre multimediálne využitie, do PVR, DVR a CCTV systémov. Pre tento účel je aj patrične prispôsobený. Spomeňme napríklad zvýšenú odolnosť voči teplotám až do 75°C, disk tak môže fungovať nonstop aj v uzatvorených a horšie vetraných puzdrách.

Kombinácia technológií IntelliSeek (riadiaca jednotka prispôsobuje pohyb čítacieho ramena tak, aby bola jeho činnosť pri náhodnom čítaní čo najefektívnejšia), IntelliPark (parkovanie čítacích hláv mimo platne disku počas roztáčania a zastavovania platní)  a IntelliPower (predvolený pomer medzi výkonom sekvenčného čítania a zápisu a rýchlosťou rotácie platní, AV-GP séria má rýchlosť otáčania platní niekde v intervale 5400 – 7200 ot./min., skôr to však bude niekde pri spodnej hranici), zabezpečuje o štyri desatiny menšiu spotrebu ako v prípade výkonnejších 7200 otáčkových diskov.

WD30EURS_3D_inner

WD30EURS je jasne určený pre použitie v CCTV systémoch, na rozdiel od bežných desktopových diskov nevykonáva korekciu chýb (v prípade, že zapisovaný blok dát je vyhodnotený ako chybný, disk sa ho najprv pokúsi opraviť, a až potom ho zapíše), prednejšie je zapísanie zadaných blokov dát v reálnom čase. Korekcia chýb je totiž z hľadiska ovládača disku časovo relatívne náročná úloha, a v rámci zaznamenávania videa z priemyselných kamier alebo obrazových streamov je dôležitejší plynulý záznam ako občasné drobné výpadky niekoľkých pixlov. Chybne zapísané bloky dát však môžu mať pre operačný systém veľmi nepríjemné dôsledky, preto AV-GP neodporúčame ako systémový pevný disk.

S kapacitou 3 TB môžu nastať pri starších operačných systémoch problémy, nakoľko v nich sú priamo podporované disky s kapacitou do 2,19 TB. To sa týka aj externých pevných diskov pripojených cez USB, eSATA či FireWire. Disky s kapacitou nad 2 TB tak nemôžu byť v 32-bitových systémoch sformátované pomocou klasickej MBR schémy. Windows 7 32-bit disk zapojený ako sekundárny inicializuje na dve partície, pričom prvá má 2 TB, druhú tvorí zvyšný priestor disku. Ako bootovací však podporovaný nie je. Pri 64 bitovej verzii Windows 7 budete potrebovať dosku s podporou UEFI ak budete chcieť z disku bootovať. Podobná situácia je aj pri Windows Vista, pri Windows XP zatiaľ nie je podpora stopercentná, a disk nebude fungovať, nakoľko XP podporuje iba MBR. 3 TB disk musí byť formátovaný v operačnom systéme s podporou GPT (GUID Partition Table). Pri použití v externom boxe môže byť problémom aj použitý radič, ktorý nemusí disky väčšie ako 2 TB podporovať.

WD30EURS_3D_back

WD30EURS sa k základnej doske pripája štandardným S-ATA II konektorom s priepustnosťou 3 Gb/s, zaistená je i spätná kompatibilita so starším S-ATA I. Pre maximálne využitie však odporúčame použitie S-ATA II, nakoľko výkon disku sa približuje k hraniciam možností S-ATA I. Vyrovnávacia pamäť má veľkosť 64 MB.

Disk vykazuje veľmi dobré prevádzkové vlastnosti. Napriek štvorici platní sa priveľmi nezahrieva, v nevetranom priestore sme po niekoľkohodinovom zahriatí a otestovaní namerali na jeho povrchu teplotu 38°C, čo v týchto horúcich dňoch predstavovalo o 8°C viac ako bola teplota okolia. Hlučnosť disku je prijateľná,  šum platní nie je výrazný a rovnako je na tom aj pohyb čítacích hláv, ktorý je aj pri náhodnom čítaní veľmi tichý. Oproti rýchlejším Caviar Black s pripojením cez S-ATA III a naozaj hlučným seekom je takmer nepočuteľný. Výrobcom udávaná spotreba je len 6 W v záťaži, čo nie je na štvorplatňový disk veľa.

WD30EURS_3D_breather

*.Na zadnom kryte sa nachádza otvor so vzduchovým filtrom, ktorým disk "dýcha", mohol by však byť označený viditeľnejšie.

cdm_3TB

*.V teste CrystalDiskMark preukázal disk dobré výsledky sekvenčného zápisu a čítania, s malými blokmi dát to je však už horšie a WD30EURS nemôže konkurovať výkonnejším diskom vhodným pre inštaláciu OS

hdtune

*.Menšia rýchlosť otáčania platní má za následok aj vyššiu prístupovú dobu, 16 ms by na systémový disk bolo ozaj veľa. 7200-otáčkové disky mávajú prístupovú dobu niekde okolo 12 ms.

Pri testovaní sme namerali veľmi slušné hodnoty, predovšetkým z hľadiska sekvenčného čítania a zápisu. Nedosahuje síce hodnôt desktopových diskov rady Caviar Blue a Caviar Black, no ako sme spomínali, AV-GP je určený pre iný typ použitia. V neprospech použitia WD30EURS hovorí aj pomerne vysoká prístupová doba, a aplikačné testy PCMark Vantage. Takisto práca s malými blokmi dát nie je taká ako pri bežných desktopových diskoch. Vzhľadom na spotrebu, a prevádzkové vlastnosti, ktoré disk ponúka sú však sekvenčné rýchlosti zápisu a čítania s hodnotami okolo 100 MB/s veľmi dobré.

tabulka_png

 

Ak hľadáte rýchly disk s veľkou kapacitou napríklad pre inštaláciu do mediaplayera, alebo ako sieťový zdroj streamovaného videa, je WD30EURS vďaka svojej kapacite a prevádzkovým vlastnostiam vhodnou voľbou. Nízka hlučnosť, spotreba a zahrievanie sú v týchto podmienkach dôležitejšie vlastnosti ako rýchlosť náhodného čítania či krátka prístupová doba. Ak hľadáte systémový disk s veľkou kapacitou, hľadajte inde, napríklad medzi 2 TB modelmi Caviar Black alebo Blue.

hodnotenie

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

wdlogo

gearŠPECIFIKÁCIA

Formátovaná kapacita: 3 000 592 MB

Počet platní: 4

Čítacie/zapisovacie hlavy: 8

Rýchlosť otáčania platní: 5400-7200 ot./min. fixná (odhadom 5900 ot./min.)

Vyrovnávacia pamäť: 64 MB SDRAM

Pripojenie: S-ATA 3 Gb/s

Rozmery: 26×101×146 mm

Hmotnosť: 730 g

Výrobcom udávaná spotreba: 6 W (čítanie/zápis), 5,5 W (nečinnosť), 0,75 W (standby)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013