Menu

QNAP TS-219P+ Turbo NAS - všetko v jednom

Ani v domácich podmienkach nie je viacero počítačov pripojených na jednej sieti nijakou zvláštnosťou. WiFi smerovače zdieľajú pripojenie medzi viacero počítačov možno aj u vás doma. Ale ako ste na tom s dátami?

Sieťové úložisko, ktorého disk sa točí nonstop je dobrou voľbou. Môžete si naň nasypať toľko dát, koľko sa vám zapáči a limitovaní ste len veľkosťou použitého disku.  Pri moderných a rýchlych sieťach, ktoré sa dajú veľmi ľahko aj v domácich podmienkach vytvoriť  je tak omnoho pohodlnejšie zdieľať dáta na sieťovom disku, ako ich prenášať na rozličných médiách, USB kľúčoch a prenosných pamätiach. Fotky z dovolenky sú fajn, ale nevyzerá to pred návštevou lepšie keď ich prehráte na televízore? A nemusíte sa pohnúť zo sedačky. Alebo pohodlné zálohovanie dát povedzme každý piatok večer z notebooku alebo desktopu? Kto chce, dôvod na zdieľaný sieťový storage si nájde. A možno ani nemusí vedieť, že niečo také vôbec potrebuje.

 
Ak sa rozhodnete uľahčiť si zdieľanie, zálohovanie a správu dát medzi viacero počítačov v domácnosti alebo malej firme budete potrebovať NAS. Network Attached Storage, alebo sieťový disk však nemusí slúžiť len na zdieľanie dát. Využití ponúka v závislosti od výbavy a v konečnom dôsledku aj ceny množstvo. Tak ako napríklad testovaný QNAP TS-219P+.

TS-219P+ je pokračovateľom rady NAS, ktoré QNAP zameriava na SOHO segment. V ponuke pre tento segment nájdete aj jednoduchšie jednodiskové verzie, na vrchole stoja štvordiskové modely s niekoľkými možnosťami konfigurácie RAID poľa. TS-219P+ sa nachádza niekde v strede. S možnosťou osadenia dvojice diskov síce neponúka toľko možností nastavenia RAID, no RAID 0, RAID 1 a JBOD je v SOHO štandardom. NAS však ponúka výkonný hardvér, ktorý pri lacnejších produktoch iných výrobcov nenájdete.

Začnime fyzickými vlastnosťami. TS-219P+ je kompaktné zariadenie do ktorého sa vmestia akurát dva disky a potrebná elektronika s procesorom a radičom. Dizajn kráča v trende nastolenom QNAP a kopíruje vzhľad ostatných modelov spoločnosti. Telo je tvorené kombináciou hliníka a oceľových plechov, s lesklou čiernou plastovou lištou na čelnom paneli. Na ňom nájdete aj jeden USB 2.0 port a nad ním One-touch-copy tlačidlo, po stlačení ktorého sa prekopíruje obsah pripojeného USB disku do zvoleného adresára na poli NAS. Praktická záležitosť, napríklad ak chcete rýchlo skopírovať fotky z USB kľúča dovolenky, a zatriediť ich do zložiek plánujete až neskôr. Nechýba samozrejme ani tlačidlo pre zapnutie zariadenia a štvorica stavových diód, indikujúcich činnosť diskov, sieťovej komunikácie a eSATA portov.

TS-219P_07

eSATA porty sú dostupné hneď dva, a nájdete ich na zadnej strane zariadenia. Pod nimi je okrem gigabitového ethernet konektora (k sieti možno NAS pripojiť aj bezdrôtovo cez niektorý z podporovaných USB Wi-Fi adaptérov) aj ďalšia dvojica USB 2.0 portov. Možnosti pripojenia pevných diskov sú tak veľmi široké, pričom cez eSATA dosiahnete aj výrazne vyššiu prenosovú rýchlosť. Nehovoriac o tom, že v tomto segmente je toto rozhranie nadštandardnou výbavou, a málokedy sa stretnete aspoň s jedným portom. O chladenie sa stará tichý a účinný 70 mm ventilátor, ktorý vysáva vzduch z priestoru šachty pre pevné disky a od plošného spoja s riadiacou elektronikou. Rýchlosť otáčania ventilátora je defaultne nastavovaná automaticky podľa teploty, prípadne môžete ručne nastaviť fixnú rýchlosť ventilátora na nízke, alebo vysoké otáčky.

Prevádzkové vlastnosti sú veľmi dobré a ak zvolíte disky s tichým seekom, môžete nechať NAS spokojne bežať aj cez noc bez toho, aby musela byť zatvorená v sklade alebo neobytnej miestnosti. Chladenie je tiché, konštrukcia šachty dobre izoluje zvuk diskov a neprenáša vibrácie na kovový kryt. Veľmi prijateľná je i spotreba. S dvoma diskami sme namerali spotrebu len 21 W, pri nečinnosti a zastavených diskoch to bolo o ďalších 13 W menej.

TS219P_01

Pevné disky nainštalujete do dvoch hot-swap rámčekov, pre bezpečné uchytenie je potrebné použiť skrutky, pripravené sú aj otvory pre osadenie 2,5“ diskov. Na PCB nájdete pod malým hliníkovým pasívom procesor Marvell ARMADA 300, postavený na ARM architektúre a taktovaný na 1600 MHz, podporovaný štvoricou Hynix DDR3 modulov s celkovou kapacitou 512 MB. Základný firmware je nahraný na 16 MB čipe, eSATA porty sú v réžií radiča od JMicron.

NAS tak ponúka veľmi slušný hardvérový základ pre pohodlnú prácu nielen so súbormi, ale aj so samotným grafickým rozhraním. Výkon procesora sa odzrkadľuje na odozve ovládacieho rozhrania. Po inštalácii diskov a prvotnej konfigurácii máte možnosť vybrať si nastavenia diskového poľa. Okrem RAID 0, pri ktorom sa dáta zapisujú na oba disky súčasne za účelom zvýšenia priepustnosti diskového poľa je možné použiť aj JBOD, kedy jednoducho zlúčite ľubovoľné disky do jedného väčšieho zväzku no predovšetkým RAID 1 (mirroring), ktorý má pre tento typ NAS asi najväčšie opodstatnenie. Pri „zrkadlení“ sa dáta ukladajú na oba disk súčasne, rýchlosť kopírovania je tak daná možnosťami pomalšieho disku, no výhodou je zálohovanie dát na dva disky. V prípade že jeden z nich bude vykazovať chyby, alebo sa celkom poškodí, NAS vás na to upozorní a po jeho výmene sa dáta z pôvodného disku z RAID prekopírujú na nový a pole sa obnoví. Migrácia dát je veľmi jednoduchá aj v prípade, že už nainštalované disky vymieňate za kapacitne väčšie. Dáta, ktoré pre vás majú pridanú hodnotu, ako napríklad domáce fotografie, videá či hudba sú tak uložené bezpečnejšie, ako v prípade jedného disku alebo RAID 0.

Pri prvotnej konfigurácii je možné využiť QNAP Finder Tool, ktorý nájdete na priloženom CD. Ten vyhľadá NAS na sieti a pripustí vás k inštalácii vnútorného systému na pevné disky. Počas inštalácie firmware prebehne aj základná konfigurácia administrátorských prístupových údajov a lokalizácie.

panel

Pri prvom vstupe do webového rozhrania vás privíta menu rotujúcich ikon,  ktoré predstavujú aktívne služby na serveri NAS a vstup do hlavného konfiguračného menu. To je dostatočne prehľadné a ponúka čitateľný layout všetkých prvkov, ak by ste sa predsa len mali problém orientovať v ponuke, je možné využiť služby integrovaného vyhľadávača a pomocníka. Nechýba podpora všetkých štandardných protokolov, k dátam môžete pristupovať cez FTP, AFTP,NFS, HTTP, Samba alebo WebDAV protokol. Administrátor má aj možnosť detailne sledovať stav zariadenia a dostupné štatistiky teploty procesora, pevných diskov alebo počtu stratených paketov. V prípade zlyhania niektorého z diskov, prehrievania procesorov alebo neštandardného správania systému môže NAS upozorniť pomocou emailu alebo SMS správy.

Dobre vyriešený je manažment používateľov. V prehľadnom menu je možné detailne spravovať vytvorené užívateľské účty, prideľovať im prístupové práva a určovať povolené diskové kvóty. QNAP TS-219P+ je možné vďaka podpore pre UPnP využiť aj ako zdroj pre streamovanie multimédií. Svoju obľúbenú  hudbu alebo video tak môžete bez potreby prenášania súborov sledovať na televízore, internetovom rádiu, v mediaplayeri alebo na tablete či mobilnom telefóne. Multimédiá je možné streamovať aj cez webové rozhranie počítača. Ani rozbehnutie vlastnej webovej stránky nebude problém, vstavaný Web Server umožňuje hostovať vami vytvorené webové stránky a pokusy s databázami či layoutom môžete bez obáv overiť najprv na lokálnej sieti. Podporované je PHP, MySQL, HTTPS a aj autorizácia cez SSL. Nechýba ani tlačový server, pripojiť a zdieľať na sieti je možné až tri USB tlačiarne, ku ktorým sa dá užívateľom priradiť prístup podľa IP adresy ich počítača. Počítajte s tým, že nebudete môcť s tlačiarňou komunikovať priamo, a teda nedokážete spravovať jej údržbu, alebo sledovať jej aktuálny status. Notorických „sťahovačov“ poteší aj vstavaný download manažér, ktorý okrem FTP a HTTP downloadov podporuje aj P2P siete a prémiový účet na RapidShare. Download manažér je prístupný len pre administrátorský účet, no dokážete nastaviť nielen maximálnu rýchlosť pre download a upload, počet slotov, ale aj časové rozhranie, kedy bude manažér aktívny a kedy nebude brzdiť komunikáciu s vonkajšou sieťou. NAS je možné využiť aj pre zber dát a monitorovanie priestorov pomocou IP kamier.  Ani tu sa však možnosti nekončia. Pomocou QPKG balíčkov je možné funkcionalitu servera ďalej rozširovať, napríklad o Joomla!, alebo Wordpress pluginy.

TS219P_02

Výkon TS-219P+ nás neprekvapil, od QNAP sme očakávali dobré prenosové rýchlosti. Aj s jedným diskom sme namerali rýchlosť kopírovania a čítania dát po gigabitovej sieti na hranici 80 MB/s, pri dvoch diskoch zapojených do RAID 0 rýchlosti stúpli o ďalších 12 MB/s. Ani streamovanie HD videa nerobilo žiadny problém. TS-219P+ predstavuje vynikajúce riešenie pre domácnosti a malé firmy, ale QNAP si za svoje produkty nechá priplatiť. A k cene nezabudnite prirátať aj dva pevné disky, napríklad dvojica 2 TB diskov vás vyjde na ďalších 150 €. Ak využitie NAS budete obmedzovať len na zdieľanie súborov, sťahovanie dát z internetu, vytváranie záloh alebo streamovanie HD videa, vystačíte si aj s lacnejšími riešeniami. Pridaná hodnota TS-219P+ však spočíva v kvalite spracovania, rýchlosti sieťovej komunikácie, možnosti rozšírenia o ďalšie externé úložiská, vynikajúcej odozve a v neposlednom rade aj dobre spracovanom Web Serveri. Ak hľadáte výkonné a kompletné riešenie je TS-219P+ rozhodne dobrou kúpou.

 hodnotenie

gold_small 

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti

QNAP_logo

 

gearŠPECIFIKÁCIA 

Procesor: Marvell 6282 1,6 GHz
RAM: 512MB DDRIII
Flash: 16 MB
Podpora HDD: 2× 3,5“ S-ATA II, 2× 2,5“ S-ATA II
LAN: 1× Gigabit RJ-45
Porty: 3× USB 2.0, 2× eSATA
Rozmery: 150×102×216 mm
Hmotnosť (bez HDD): 1740 g

Zoznam podporovaných softvérových funkcií nájdete na produktovej stránke TS-219P+

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013