Menu

Šesť mesiacov s Roccat Kova. Kam sa posunula?

Roccat si za tých pár rokov, čo funguje na trhu s herným príslušenstvom urobil veľmi dobré meno. Inovatívne periférie, ktoré ponúknu vždy čosi navyše a pritom majú vcelku triezvy dizajn sa stali obľúbenými v širokom spektre hráčov. Azda najväčšej pozornosti sa tešia myši.

Kova bola uvedená na trh v roku 2009 a bola prvou myšou Roccat so symetrickým dizajnom a len druhou myšou v ponuke vtedy ešte len rozbiehajúceho sa výrobcu. V roku 2011 sa dočkala verzie Kova [+], ktorá predstavila inovatívnu technológiu Easy Shift. Vďaka nej zvládla myš väčší počet tlačidlových kombinácií a výrazne pozdvihla svoje možnosti aj pri celkovom počte len siedmich tlačidiel. Tento model patril medzi autorove najobľúbenejšie, bohužiaľ o ďalšej Kove nebolo dlho počuť. Našťastie saznovu objavila koncom minulého roka. Nová, vylepšená, no najmä celkom iná ako jej predchodcovia.

No, možno nie až tak odlišná, koncept nízkej symetrickej myši s úzkym chrbtom a tlačidlami po oboch stranách ostal zachovaný. Rovnako ako aj podsvietenie zadnej časti. Dokonca aj zopár typických detailov. Stále je to Kova, len je dlhšia, ťažšia, má podstatne lepší senzor a viac tlačidiel. Začína nás chytať schyzofrénia.

 

Dizajn a konštrukcia

roccat kova new vs old 1

Pozrime sa najprv, ako vyzerá nová Kova v porovnaní so svojou predchodkyňou. Dizajn sa zmenil, ale duch Kovy ostal. Skrolovacie koliesko je trochu užšie, no výrazné krokovanie ostalo a pribudlo mu tlačidlo i podsvietenie. Príjemnejší na dotyk je i povrch, pôsobí hodnotnejšie a myš výrazne narástla do dĺžky.

roccat kova new vs old 3

Z pravého tlačidla sa stratil reliéfny nápis ROCCAT, ktorý zachytával nečistoty a logo sa presunulo na chrbát. Ten je o čosi viac klenutý a najmä širší; práve úzky chrbát bol niečím, čo nevyhovovalo každému a preto sa Kova spočiatku ťažšie presadzovala. Výrazná špára medzi ľavým a pravým tlačidlom ostala zachovaná, rovnako ako dva páry tlačidiel umiestnených po oboch stranách myši.

roccat kova new vs old 2

Na novej Kove však pribudli doplnkové tlačidlá vedľa hlavných tlačidiel, výraznejšie tvarovanie na stranách v oblasti palca a opletený USB kábel.

roccat kova new vs old 4

Zospodu vidno rozdiel v dĺžke asi najlepšie, senzor je stále umiestnený takmer presne v priesečníku oboch osí, no najväčšou zmenou je rozlíšenie. Výrazne sa zväčšili aj podložky, po ktorých sa myš pohybuje a zdá sa, že sú z odolnejšieho materiálu.

roccat kova balenie 1

Odložme však na chvíľu starú Kovu bokom a poďme sa venovať tej novej.  Myš je zabalená v typickom Roccat obale a inú farebnú schému si už azda ani nevieme predstaviť. Chýbala nám však možnosť „nazrieť“ na myš a skúsiť si ju ohmatať ešte pred kúpou.

roccat kova balenie 2

Balenie obsahuje len to najnevyhnutnejšie. Samotnú myš a krátku dokumentáciu. Okamžite po vybalení nás najviac potešil zamatový povrch myši, vďaka ktorému pôsobí produkt hodnotne a bude aj príjemnejší na dotyk.

roccat kova usb

K počítaču sa Kova pripája štandardným USB konektorom, bez pozlátenia a ďalších úprav, samotný kábel je opletený pomerne tvrdým viazaním a dlho po vybalení si držal svoj pozalamovaný tvar zo škatule. Dobré riešenie je v tomto prípade použiť držiak kábla, ako je napríklad Roccat Apuri, akokoľvek zbytočne to znie, fakt to funguje.

roccat kova detail tlacica

Detailný pohľad na roh myši naznačuje materiálové zloženie komponentov. Všetky plochy, ktoré sa dostávajú do styku s prstami sú opatrené zamatovou povrchovou úpravou, zatiaľ čo rám a vnútorné prvky konštrukcie sú z menej presne opracovaných odliatkov. Vysoké doplnkové tlačidlá po okrajoch sú z hladkého plastu, hmatovo sú v kontraste s povrchom hlavných tlačidiel a zároveň poskytujú pre prsty oporu. Oproti starej Kove je toto asi najdôležitejší ergonomický detail, ktorý sme si ihneď zamilovali. Či už máte prst položený po celom ľavom tlačidle, alebo ho stláčate len končekom prsta nedochádza k nechcenému stlačeniu oboch tlačidiel súčasne a zároveň je doplnkové tlačidlo vo výbornom dosahu.

roccat kova detail tlacica 2

Rovnaká kombinácia sa nachádza aj pri pravom tlačidle, myš je dokonale symetrická a tak si na svoje prídu aj ľaváci. Nová Kova priznáva klinovitý profil, aj keď z chrbta sa presunul do prednej časti. Koliesko je tak opticky trochu hlbšie v myši, je pokryté mäkkým pogumovaním, ktoré však rado zachytáva nečistoty a po mesiacoch intenzívneho hrania sa začne lesknúť. Dva podsvietené prstence po jeho obvode sú pekným detailom, ktorý neruší a je pritom pekným kontrastom ku kombinácii čiernej a šedej, ktorá myši dominuje. Koliesko má jemné krokovanie, hladký chod a na stlačenie krátky zdvih, je preto pohodlné a presnejšie, ako v prípade prvej Kovy.

roccat kova chrbat

Chrbát sa zvažuje plynulo smerom dozadu a skôr ako na dizajnové dobrodružstvo sa spolieha na ergonómiu. Jeho zamatový povrch pôsobí na dlaň i korene prstov rovnako príjemne, ako na ich končekoch. Vzhľad hernej periférie však Kova zaprieť nesmie a preto tá členitá spodná časť pripomínajúca difúzor auta a pásiky lesklého plastu. V medzere medzi chrbtom a spodnou časťou myši sa nachádza priesvitný plast a pod ňou RGB LED, takže farbu podsvietenia si môžete nastaviť podľa vašich preferencií.

roccat kova podsvietenie

Členitá zadná časť vyžaduje namiesto jednej podložky hneď tri no vďaka svojej ploche poskytnú bezproblémový pohyb po podložke a ani po pol roku sa nijak výrazne neopotrebili. Aj keď je treba dodať, že Kovu sme používali na textilnej podložke Roccat Taito, na tvrdšom povrchu by dostali zabrať určite viac. Podložky v prednej časti sú menšie, čo je celkom logické, keďže myš je vyvážená viac do zadnej časti.

Senzor sa nachádza presne na osi myši, Roccat ho volá Pro-Optic R6 no je to preznačený Pixart PMW3320DB senzor s rozlíšením 3500 DPI. Ak by sa vám to zdalo málo, je možné aktivovať Overdrive Mode ktorý rozlíšenie senzora zdvojnásobí, je to však softvérová interpolácia a nie pravý 7000 DPI senzor. O správnu funkciu myši sa stará Turbo Core V2, procesor postavený na 50 Hz ARM Cortex jadre a aj vďaka nemu ponúkne Kova akceleráciu do 20G a milisekundovú odozvu. Nastavenia profilov sa ukladajú do 512 kB pamäte priamo na doske myši. Kova používa spínače TTC, v podstate s dvoma úrovňami odporu. Ľavé a pravé tlačidlo sa však spolieha na spínače Omron so životnosťou 10 miliónov stlačení.

Tlačidiel ja na myši dovedna desať, ak odpočítame dvojicu primárnych a stláčateľné koliesko, ostáva nám sedem plne konfigurovateľných tlačidiel. To za kolieskom je štandardne nastavené ako prepínač profilov, a jedno z bočných tlačidiel na ľavej strane zasa sprístupňuje funkciu Easy Shift. S jej pomocou je možné každému tlačidlu priradiť sekundárnu funkciu, takže dostávame k dispozícií ďalších deväť „tlačidlových skratiek“. Akcie priradené tlačidlám sa dajú takmer ľubovoľne konfigurovať, z Kovy sa môže stať univerzálny nástroj aj pre MMORPG hry.

Z hľadiska materiálového vyhotovenia i konštrukcie je myš spracovaná veľmi dobre a rozhodne nerobí svojej značke hanbu. Diely dobre lícujú, konštrukcia je pevná a ani po šiestich mesiacoch nebadať žiadne vôle ani zmeny farby. Zamatový povrch je stále matný, aj keď časom sa zrejme ešte  viac zahladí a začne sa lesknúť.

 

Ovládací softvér

Roccat Swarm patrí medzi najprepracovanejšie ovládacie rozhrania spomedzi všetkých riešení výrobcov herných periférií. Združuje v sebe všetky produkty značky a po spárovaní so smartfónom dokonca môžete použiť jeho displej ako stavový panel počítača alebo pre rýchlu konfiguráciu myši či klávesnice.

roccat kova sw1

V prípade Kova je panel rozdelený do štyroch záložiek. Na tej prvej sa nachádzajú najčastejšie používané prvky; rozlíšenie, rýchlosť kurzora a nastavenia podsvietenia. Päť profilov má svoje vlastné výrazné tlačidlá v spodnej časti panelu – všetky prvky sú jasné, rozhranie je prehľadné a pochopiteľné okamžite aj pre sviatočného hráča.

roccat kova sw2

Panel základných nastavení myši pridáva nastavenia vertikálneho a horizontálneho skrolovania, úroveň DPI je možné voliť v piatich úrovniach, prípadne niektoré z úrovní celkom deaktivovať.

roccat kova sw3

Konfigurácia nastavenia tlačidiel by mohla byť viac priamočiara, no dá sa na ňu zvyknúť a možnosti, ktoré ponúka funkcia Easy Shift posúvajú využitie myši do ešte väčších rozmerov. Kova tak bude fungovať v širokom spektre hier, ale aj ako pracovná myš pri práci s médiami alebo grafickom dizajne.

roccat kova sw4

V záložke rozšírených nastavení sa nachádzajú prispôsobenia všetkých základných funkcií každej hernej myši. Na tomto mieste je možné pohrať sa aj s podsvietením, Kova zvládne 16 miliónov farieb, okrem statického svetla aj dvojicu svetelných efektov s variabilnou rýchlosťou a plynulou zmenou farieb.

 

Kova je lepšia, no stále je to Kova

Oproti svojim predchodkyniam sa Kova posunula o poriadny kus dopredu. Na prvý pohľad to už nie je tá istá myš, no odkaz z minulosti ostal. Jej symetrické telo vyhovie pravákom i ľavákom, stredne vysoký a guľatý chrbát dokáže vyhovieť širokému spektru hráčov a rôznym spôsobom držania myši. Kova sa nespolieha na vyzývavý dizajn, unikátne riešenia, ani senzor so šialene vysokým rozlíšením (rozlíšenie nie je priamo úmerné schopnostiam myši, aj keď takých 5000 DPI by sa nám páčilo viac). Kova je solídna všestranná myš s dobrou konštrukciou a pre mnohých bude veľkým lákadlom dvojica dobre dosiahnuteľných tlačidiel v predných rohoch.

kova top

A zle na tom nie je ani z hľadiska ceny. Aktuálne za Kovu zaplatíte zhruba 66 EUR, cenovým konkurentom je napríklad Logitech G502 či Corsair M65, ktoré majú menej konvenčný dizajn a pokiaľ sa vám páčia väčšie myši s laserovým senzorom, ostať môžete aj pri značke Roccat a rokmi osvedčenej myši Kone. Roccat Kova je určite vydareným kúskom pre hráčov, ktorí nemajú vyhradený jeden herný štýl a chcú kvalitne spracovaný a schopný herný nástroj.

tip silver

Roccat Kova
CENA: 66 EUR
+-
Spracovanie a dizajnRelatívne nízke DPI
Vhodná pre všetky žánre
Tlačidlá a Easy Shift
Vhodná aj pre ľavákov
Kvalita prevedenia93
Ergonómia a výbava88
Konfigurácia a SW88
Snímač86
Cena/hodnota90
HODNOTENIE: 89/100
Symetrická myš s kopou tlačidiel, ktorá sa hodí pre rôzne herné žánre i hráčske štýly. Spracovanie i použité komponenty sú na štandardne vysokej úrovni a ovládací softvér je prehľadný a pravidelne aktualizovaný.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

roccat logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013