Menu

Test odolných diskov od Transcend

Dáta pribúdajú a pribúdajú, a napriek „zaručeným“ návodom s povoľovaním skrutiek a nafukovacími pevnými diskami musíte stále riešiť voľné miesto pre ďalšie dáta. A prstom ukážeme na používateľov notebookov. Kto neuvažoval o externom disku, nech hodí kameňom.

A hádzať môžete aj diskom. To je trochu extrémna situácia, do ktorej by sa testované externé disky mohli dostať, ale bežné nosenie, otrasy a trochu tvrdšie zaobchádzanie by mali zniesť bez väčších následkov. Transcend StoreJet 25H3 a StoreJet 25M3 totiž patria do modelovej rady externých diskov so zvýšenou odolnosťou. Aj keď vzhľadom na posledné udalosti v Thajsku, bude vhodné sa o ne starať aspoň tak dobre, ako o ostatné disky.

Dosť bolo márnych rečí, poďme k samotnej recenzii. Oba disky sú si veľmi podobné a tak ich zoberieme, takpovediac jedným vrzom. V obidvoch prípadoch sa jedná o externé disky s pevným pogumovaným puzdrom a antivibračnou vložkou, ktorá dobre ochráni 2,5“ pevný disk nainštalovaný vo vnútri. Nejedná sa tak o žiadne efektné moderné externé disky minimálnej hrúbky, ktoré si vyložíte vedľa televízora, skôr o pracantov, s ktorými sa nemusíte báť zaobchádzať menej šetrne. A navyše, oba sú v prevedení s USB 3.0 portom, takže už nebudete limitovaný prenosovou šírkou zbernice, ako skôr možnosťami samotného pevného disku. To pekne uvidíme počas nášho testovania.

 

SJ25H3P_2SJ25H3P_3

StoreJet 25H3 sme testovali v kapacite 1 TB (dostupný je i v 500 a 750 GB prevedení)  a z hľadiska konštrukcie puzdra je na tom oproti druhému testovanému modelu lepšie. Transcend zvolil trojitú ochranu, hlavné plastové puzdro je  obalené vonkajším pogumovaným krytom, a samotný disk má vlastný ochranný rámček. Takmer celý povrch puzdra je pogumovaný, vrstva gumy je najhrubšia v okolí rohov, takže aj pri páde by mal disk bez väčšej ujmy prežiť. Za predpokladu, že nebude pripojený a ramená budú odparkované. Takáto ochrana pridáva disku na hmotnosti a predovšetkým na rozmeroch, a ani s teplotou disku to nebude ideálne. Za predpokladu, že nebudete mať disk pripojený k počítaču v kuse, a vzhľadom na to, že po 10 minútach nečinnosti prechádza disk do stand-by režimu je tento neduh ako tak ošetrený.

SJ25M3_2

500 gigabajtový StoreJet 25M3 (dostupná i 640  prichádza v úspornejšom puzdre lacnejšej konštrukcie (no i tu nájdete ochranný rám pre disk), a v podstate v rovnakom dizajne ako Transcend SSD 18C3, ktorý sme testovali v auguste.  I tu je základom pevné plastové puzdro, potiahnuté tenkou vrstvou gumy. Rohy sú zaoblené, akurát na strane konektorov sú tvorené výhradne plastom, ktorý by sa mohol pri páde poškodiť. Na rozdiel od 25H3 je tak ochrana disku o čosi slabšia, výhodou je nižšia hmotnosť a menšie rozmery. Pridaný je navyše i doplnkový napájací konektor, ktorý použijete v prípade, že USB port vášho počítača (a bavíme sa o USB 2.0, pri USB 3.0 by mal tento problém odpadnúť) nedokáže poskytnúť napájanie dostatočné pre roztočenie disku. Trochu praktickejšie to má vymyslené StoreJet 25H3, ktorý má priamo USB 3.0 Y kábel s dvomi USB koncovkami.

SJ25M3_1

Na oboch diskoch nájdete aj One Touch backup tlačidlo. To umožní odzálohovať obsah vybraného priečinka na externý disk. Pre sprístupnenie tejto funkcie budete potrebovať utilitu Transcend Elite, ktorá je voľne dostupná (pre Win 7, Vista, XP, fungovať však bude len s diskami Transcend) na stiahnutie na stránke výrobcu. Možností zálohovania je pritom niekoľko, a okrem plánovaného a okamžitého zálohovania je možné použiť aj synchronizáciu priečinkov a disku v reálnom čase.

elite

Transcend Elite však zvláda aj iné úlohy. S jeho pomocou môžete synchronizovať záložky v prehliadači, alebo napríklad šifrovať vybrané priečinky. Oba disky, resp. Elite, pritom zvládajú 256 bitové AES šifrovanie, takže svoje dáta môžete uchovávať v bezpečne pred prípadným zneužitím, ktoré by mohlo pri strate disku nastať.

elitebckp2

 

Oba disky sme otestovali pri USB 3.0 i USB 2.0 zapojení, a je na prvý pohľad viditeľné, ako obmedzuje už starnúca USB 2.0 zbernica výkon externého pevného disku. Širší kanál pre transport dát tak predstavuje pre externé disky vhodné riešenie ako ušetriť množstvo času, ISO veľkosti jednovrstvého DVD tak budete namiesto vyše dvoch minút kopírovať len 45 sekúnd. Zrýchlila i práca s malými súbormi a tak i odozva portable aplikácií, alebo trebárs utility Elite je na USB 3.0 podstatne lepšia.

HD_Tach

*.StoreJet 25H3 - porovnanie rýchlosti sekvenčného čítania pri USB 3.0 (hore) a USB 2.0 (dole). Zatiaľ čo pri USB 2.0 je krivkou takmer ideálna priamka, ktorá predstavuje limity priepustnosti USB 2.0 rozhrania, krivka USB 3.0 je podobná, ako by keby bol disk pripojený priamo k základnej doske cez S-ATA rozhranie.

 

Z testovanej dvojice vyšiel víťazne model StoreJet 25H3, a to práve vďaka väčšiemu počtu platní, ktoré jeho disk ponúka. V oboch prípadoch siahol Transcend po diskoch od Samsung, a v oboch prípadoch po 5400 otáčkových modeloch s 8 MB cache. Pri použití rýchlejších diskov mohli byť prenosové rýchlosti ešte vyššie, no zmenili by sa aj požiadavky na napájanie, čo by pri bežných USB 2.0 portoch mohlo predstavovať problém, a nie vždy máte pri notebookoch dva voľné USB porty dostatočne blízko seba, aby ste mohli použiť Y-USB kábel.

 graf_hdtach_transcend

*.rýchlosť sekvenčného čítania v benchmarku HD Tach. StoreJet 25H3 má v ďaka výkonnejšiemu disku na vrch vo všetkých testoch. Pri USB 2.0 je limitou priepustnosť rozhrania.

 

graf_hdtune_transcend

*.v teste priemernej prístupovej doby rovnako zvíťazil mierne rýchlejší StoreJet 25H3

 

graf_asssd_transcend

 

graf_sandra_transcend

*.univerzálnejším z dvojice diskov a víťazom duelu je StoreJet 25H3. Okrem lepšej ceny za 1 GB ponúka aj citeľne vyšší výkon

Čo sa cien týka, tie momentálne nie sú veľmi potešujúce, vzhľadom na povodne, ktoré zasiahli výrobcov pevných diskov. StoreJet 25H3 sa však dá zohnať už od 119 €, 500 GB StoreJet 25M3 za približne 79 €. Či je to veľa alebo málo, za disk, ktorý má odolnú konštrukciu a dostatočne veľkú kapacitu, musíte posúdiť sami. Model 25H3 je však cenovo výhodnejší a predstavuje tak kúpu, ktorá sa viac oplatí. Nehovoriac už o citeľne vyšších prenosových rýchlostiach. Nevýhodou môže byť práve väčšia hmotnosť a rozmery, a aj Transcend Elite mohol predstavovať kompletnejšie riešenie. Privítali by sme napríklad portable internetový prehliadač, jednoduchý editor fotografií, alebo trebárs mailového klienta, či už v podobe programov tretích strán, alebo z produkcie Transcend.

tabulka_transcend

 

hodnotenie_transcend_externe_hdd

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013