Menu

Testovali sme kompaktnú skrinku Fractal Design Node 202

Spoločnosť Fractal Design do segmentu HTPC skriniek zabŕdla už pred niekoľkými rokmi. Veľká desktopová skrinka Node 605 bola vlastne middletower prevrátený na bok, no dali sa do nej natlačiť výkonné komponenty. Node 202 oproti nej vyzerá ako trpaslík, no zdá sa, že sa v nej bude dať postaviť niečo, čo bude mať šťavu.

Základná informácia hneď na začiatok. Node 202 je skrinka pre dosky formátu microITX. Nepatrí síce medzi tie úplne najmenšie na trhu, no je nízka, má pomerne veľký pôdorys a do poličky pod telku, hneď vedľa konzoly či prehrávača diskov svojim vzhľadom padne ako uliata. Navyše ponúka priestor pre grafickú kartu plného formátu s dvojslotovým chladičom, takže to vyzerá aj na celkom sľubný obal pre nejakú domácu Steam Machine. Uvidíme.

Balenie

fractal design node 202 test 01 box

Keďže máme pred sebou skrinku ITX formátu, tak ani škatuľa nebude veľká a z obchodu si ju prinesiete doslova pod pazuchou. Ako je už pri Fractal Design štandardom, obal je jednoduchý kartónový, s jednofarebnou potlačou. Aspoň sa z nej dozvieme základné informácie o skrinke a z obrázka „rozborky“ aj čosi o jej vnútornostiach. Skrinku chráni dvojica polystyrénových blokov a vzhľadom na jej malú hmotnosť nemáme dojem, že by sa mohla pri transporte nejako poškodiť.

fractal design node 202 test 02 balenie

Zo škatule vytrasieme aj krátky manuál, tlačoviny prezentujúce ďalšie produkty značky, no najmä plastový stojanček pre použitie skrine vo vertikálnej polohe a PCI-E risery pre grafickú kartu, bezpečne zabalené v bublinkovom papieri.

 

Dizajn a konštrukcia

Kamaráti kolotočiari, tu si na svoje neprídete. Node 202 vyzerá na prvý pohľad priam nudne a jej rozmery tento dojem ešte umocňujú. Napriek tomu, že sa jedná o skrinku pre kompaktné počítače, nie je na pohľad až taká malá, ako napríklad Silverstone ML05, aj keď tá má tiež svoje muchy. Jednoducho, nie je to malá skrinka pre NUC, ktorej jednoliate malé plochy pôsobia jednoducho a elegantne.

fractal design node 202 test 03 3D 1

Lenže Node 202 je taká len na prvý pohľad. Keď ju vložíte do police pod televízor, alebo postavíte pod monitor kancelárskeho stroja, dostane aj jej dizajn zmysel. Jednoduché tvary, neprerušované plochy, žiadne svietiace ventilátory ani plastové kryty. Plochý kváder so zaoblenými rohmi a mierne ustúpenou podstavou narúša len mriežka horného krytu v oblasti nad chladičom procesora a v bočnici, naznačujúca pracovný priestor grafickej karty. Predný panel je zúfalo jednoduchý, no nebude vyrušovať počas večerného sledovania filmov a nerozptyľuje pri práci pod kancelárskym monitorom. Node 202 svojím dizajnom dobre zapadne do sveta prehrávačov, reproduktorov a všetkých tých čiernych vecí, čo majú svoje miesto okolo obrazovky televízora. Matný plast sa celkom dobre udržiava, dobre odoláva obtlačkom prstov i prachu a absencia akýchkoľvek lesklých plôch eliminuje odrazy okolitého svetla, ktoré by mohli pôsobiť rušivo.

fractal design node 202 test 04 left

Na ľavej bočnici sa nachádza nízka mriežka ktorá bude zabezpečovať prístup okolitého vzduchu ku grafickej karte. Väčšia a redšia mriežka sa nachádza na pravom boku skrinky. Tam bude slúžiť pre lepšie ochladzovanie priestoru základnej dosky a napájacieho zdroja.

fractal design node 202 test 05 porty

Portová výbava skrinky je celkom základná. Tlačidlo spustenia dopĺňa biela LED, je síce dosť výrazná ale svieti len chvíľu po spustení, takže v tmavej obývačke vadiť nebude. Dvojica USB portov je vo verzii 3.0 a malý bodík dávame skrinke za to, že majú čierne a nie modré vnútra konektorov. To isté platí o výstupe pre slúchadlá a vstupe pre mikrofón. Hranie hier si tak užijete aj s analógovým headsetom, ak má dostatočne dlhý kábel. Prijímač od klávesnice či myši bude v porte nezakrytom dvierkami dobre viditeľný a komunikácia periférií tak bude bez problémov.

fractal design node 202 test 06 back

Pohľad na zadnú časť len potvrdzuje domnienku, že zdroj bude umiestnený v prednej časti skrine. Väčšinu tohto priestoru zaberá otvor pre IO panel základnej dosky a dvojica PCI záslepiek pozície grafickej karty. Tá sa prirodzene vmestí do skrinky len naležato. Napájanie zdroja v pravom dolnom rohu je riešené predlžovacím káblom. Možností rozširovania nie je veľa a veľmi ružovo to nevyzerá ani s potenciálom chladenia, uvidíme po odobratí horného krytu.

fractal design node 202 test 07 PCI

 

Detaily a inštalácia komponentov

Do skrinky sa dá dostať uvoľnením štyroch skrutiek zo spodnej strany a vytiahnutím horného krytu. Ten je vyrobený z pevného plastu a udrží na sebe aj väčší monitor.

fractal design node 202 test 08 kryt fractal design node 202 test 09 kryt2 

Veľká mriežka nad priestorom socketu procesora je opatrená prachovým filtrom, ktorý na svojom mieste drží na dvoch plastových západkách a dá sa jednoducho odobrať a opláchnuť pod vodou. Mriežka pravej bočnice je bez filtra.

fractal design node 202 test 10 ram

Pohľad do vnútra skrinky nám odhalí aj posledné detaily rozloženia komponentov. Grafická karta má pre seba zhruba dve pätiny celého vnútorného priestoru a od ostatných komponentov je oddelená priečkou. Tá slúži aj ako dôležitý nosný prvok. Pri inštalácii môžete odobrať aj dno skrinky, ktoré celý rám po obvode spevňuje a bez ktorého sa rám dosť krúti, keďže nemá dostatok materiálu ani spojov. Ak nepotrebujete zasahovať do prachových filtrov, dno nemusíte odoberať inštalácia bude istejšia. No najmä, dno drží na ráme pomocou niekoľkých plastových háčikov po celom svojom obvode, po ich uvoľnení treba pchať do vzniknutých medzier predmety, v horšom prípade prsty a pri skrinke naloženej komponentmi to rozhodne nie je procedúra, ktorú by ste chceli opakovať pri každomesačnom čistení filtrov.

fractal design node 202 test 11 skrutky

V malej kartónovej škatuľke vloženej v skrinke sa nachádza všetok spojovací materiál, šesť sťahovacích pások na káble a gumené podložky pre prípad, že sa rozhodnete prevádzkovať skrinku naležato.

fractal design node 202 test 12 psu pozicia

Priestor pre inštaláciu zdroja sa nachádza v prednej časti skrinky. Vzduch bude nasávať cez mriežku krytú prachovým filtrom zo spodnej strany a posielať ho von cez bočnicu. Node 202 podporuje len zdroje formátu SFX, pri výbere komponentov na to treba pamätať, najmä s ohľadom na grafickú kartu. Problém to v zásade nie je, na trhu nájdete lepšiu ponuku SFX zdrojov ako tomu bolo pred pár rokmi, tie najlepšie ponúkajú certifikáciu 80+ Gold, modulárnu kabeláž a výkon 600 W. Bežný 350-450W zdroj zoženiete niekde okolo 50 EUR, alebo si môžete zvoliť Node 202 priamo so 450W zdrojom Fractal Design Integra, príplatok je asi 70 EUR.

fractal design node 202 test 13 mobo pozicia

Základná doska nemá miesta navyše a v podstate ho ani nebude potrebovať. Na pôdorys 170x170 mm sa vmestí na ITX formáte všetko dôležité, či už sa rozhodnete stavať kancelársky stroj, HTPC alebo hernú mašinu. Pamätať treba akurát na nižší chladič procesora a pamäťové moduly bez masívnych rozvádzačov tepla, ktoré by mohli kolidovať s káblami vedúcimi popri zdroji.

fractal design node 202 test 14 VGA pozicia

Oddelenie pre grafické karty je asi najviac veľkorysé a za istých okolností, napríklad ak použijete kartu s pasívnych chladičom je možné na dno skrinky osadiť ventilátor s priemerom 120 mm. Masívna diera v dne skrine je v tomto mieste prekrytý mriežkou a prachovým filtrom s magnetickým uchytením.

fractal design node 202 test 15 front

Ani predná časť skrine za portami nestane nevyužitá, je tu miesto pre osadenie ďalšieho 120 mm ventilátora. Vďaka tomuto priestoru však do Node 202 vmestíte aj veľmi dlhé grafické karty s dĺžkou do 310 mm a to sa pri ITX skrinkách často nevidí. Ostane pritom aj trochu miesta pre skrútenie napájacej kabeláže.

fractal design node 202 test 16 dno

Dno skrine je jednoduché, dominujú vetracie mriežky grafickej karty a napájacieho zdroja, prelis po obvode pridáva na tuhosti.

fractal design node 202 test 17 PSU instal1

Inštalácia začína zdrojom, pre ktorého osadenie je potreba najprv vymontovať rámček a naskrutkovať doň zdroj. Rámček má v mieste kontaktu so zdrojom mäkkú penovú obrúčku, ktorá bude eliminovať prenos vibrácií.

fractal design node 202 test 18 PSU instal2

Samotný zdroj sa uloží na štyri mäkké podložky a rámček sa priskrutkuje nazad ku prednému nosníku. Vzadu za zdrojom ostane dostatok miesta na uloženie voľnej kabeláže. Netreba zabudnúť na napájací kábel. Toto riešenie má jednu nevýhodu, ktorou je uzatvorenie vypínača zdroja do skrine, preto ho treba zapnúť ešte pred osadením horného krytu skrine.

fractal design node 202 test 19 mobo instal

Pokračovali sme inštaláciou základnej dosky. Miesta na jej osadenie je dosť a celkom pohodlne sa dá manipulovať aj s káblami. Maximálna výška chladiča je 56 mm, takže z výberu vypadá väčšina výkonných chladičov. Taký SCYTHE Big Shuriken 2 vojde dovnútra len tesne a to ešte budete musieť špekulovať nad filtrom mriežky. S menej výkonnými či boxovanými chladičmi pre Intel i AMD problém mať nebudete. Závisí však, čo budete chcieť v skrinke postaviť. Pri HTPC počítači pokojne ostaňte pri štandardnom chladiči alebo niečom väčšom a voľte úsporný procesor hoci aj s menším výkonom, napríklad Core i3-6300T s TDP len 35W.

Ak je výkon procesora to najdôležitejšie, môžete obetovať priestor grafickej karty pre radiátor vodného chladenia a skrinka zvládne aj výkonné procesory s vysokým TDP. Zlatou strednou cestou pre hráča bude napríklad Core i7-6700 alebo Core i5-6400, ktoré dokážete uchladiť napríklad so SCYTHE Kozuti alebo Noctua NH-L9i. Chladič to nebude mať ľahké, ale zvládne to. Okolie dosky je dostatočne perforované, aby mal ventilátor odkiaľ nasávať okolitý vzduch. Najvhodnejším riešením je ventilátor otočiť a nechať ho nasávať vzduch cez hornú mriežku, to však bude možné len pri niekoľkých modeloch. Pri malých skrinkách to s chladením nie je jednoduché a treba na to pri výbere komponentov myslieť.

fractal design node 202 test 20 SSD 1  fractal design node 202 test 21 SSD 2

Fractal Design Node 202 podporuje inštaláciu dvoch 2,5“ diskov, takže logicky pripadá v úvahu minimálne jedno SSD. Pre herný stroj odporúčame dve menšie do RAID, pre HTPC kombináciu menšieho SSD a klasického 2 TB HDD. Rámček na disky je zavesený ako sedlo na stredovej priečke, stačí ho odskrutkovať, vložiť doň disky a vrátiť na miesto. Gumené podložky zabraňujúce prestupu vibrácií od diskov do rámčeka chýbajú, pri SSD však toto riešiť aj tak nebude treba. Ani okolitého priestoru pre ukrytie napájacích a dátových káblov nie je nazvyš.

fractal design node 202 test 22 VGA 1 fractal design node 202 test 23 VGA 2

fractal design node 202 test 24 VGA 3 fractal design node 202 test 25 VGA 4

Posledným krokom je inštalácia grafickej karty. Pre tento krok je potrebné najprv vybrať zo skrinky rám a priskrutkovať naň PCI-E riser. Vytvorí sa tak prepojenie tvaru L so PCI-Express slotom základnej dosky. Do takto pripraveného rámčeka stačí vložiť kartu ako do bežnej skrinky a celú čiastkovú konštrukciu nazad priskrutkovať k rámu skrinky. GeForce GTX 560 Ti sme použili skôr na ilustráciu toho, že do skrinky sa vmestí štandardná karta strednej triedy s dvojslotovým chladičom. Zdroj ju síce nakŕmil, no použitá doska a procesor je z celkom inej oblasti využitia. Pekným detailom je podporný stĺpik, ktorý slúži k zafixovaniu ťažkých grafických kariet, čím sa zníži pnutie na riser PCI-E slotu.

fractal design node 202 test 26 VGA 5 fractal design node 202 test 27 installed

Prevádzkové vlastnosti

Inštaláciu máme za sebou, bezskrutkový dizajn, množstvo sťahovacích pások a kadejaké vymoženosti fulltowerov, do ktorých pri osádzaní komponentov vleziete aj do pol pása, sa v tejto desaťlitrovej skrinke nekonajú. Takže si užijete skrutkovania a Node 202 sa dá doslova rozobrať až na kostru. Tá síce nie je veľmi pevná, ale všetko zachraňujú kryty, ktoré výslednej konštrukcii dodávajú vynikajúcu pevnosť.

My sme siahli po základnej doske ASRock AM1B-ITX, v ktorej je osadený procesor AMD Athlon X4 5350 a 4 GB DDR3 RAM ADATA. Procesor s TDP len 25W schladí čokoľvek, stavili sme na jeden z mála aftermarket chladičov pre socket AM1, Arctic Alpine M1. S výkonom 50 W a 80 mm nízkoprofilovým ventilátorom je pre tento prípad ideálnou voľbou, je veľmi tichý a procesor udrží v rozumných teplotách s prehľadom aj v skrinke, ktorá nemá nútený prietok vzduchu.

fractal design node 202 test 29 dnol

Toto je asi najväčší problém skrinky, absencia prietoku vzduchu. Napriek množstvu vetracích otvorov je chladenie jednotlivých komponentov len lokálne a napríklad klasický pevný disk, ktorý sa vie celkom slušne zahriať sa môže v úzkej šachte spoliehať len na prenos tepla kontaktom na konštrukciu skrine.

Masívny plastový kryt dobre tlmí zvuky komponentov, aj keď samozrejme otvorov, ktorými môže preniknúť zvuk von zo skrinky je dostatok. Na druhej strane, ventilátorov a ani zdrojov hluku veľa pri typickej HTPC konfigurácii zrejme veľa nebude. Ak siahnete po grafickej karte s hrúbkou chladiča väčšou ako 35 mm, čo je väčšina prípadov, neostane pre ventilátory na dne skrine potrebných 25 mm, takže budete musieť siahnuť po tenkých 15 mm verziách. Vďaka tuhej konštrukcii a plastovým nožičkám skrinka dobre tlmí aj vibrácie ramien pevných diskov či pískanie cievok.

fractal design node 202 test temp CPU

fractal design node 202 test temp GPU

Už z konštrukcie skrinky je jasné, že pri vertikálnej orientácii bude potenciál chladenia lepší. Najmä vetracie otvory na jej dne dostanú viac priestoru a prísun čerstvého vzduchu bude efektívnejší. To sa prejavilo predovšetkým na teplotách grafickej karty.

fractal design node 202 test 28 vertikal

Pre HTPC aj pre hranie na veľkej uhlopriečke

Ak hľadáte nenápadnú skrinku pre úsporné HTPC, Fractal Design Node 202 môžeme len odporučiť. S úsporným procesorom, SSD a 2,5“ HDD bude tichým a energeticky nenáročným riešením. Pri rozumnej voľbe komponentov dosiahnete aj nízku hlučnosť, ktorá je pri nočnom sledovaní filmov nevyhnutnou. Chýbať by vám mohla pozícia pre 3,5“ disk, ktorý je pre skladovanie videa cenovo výhodnejším riešením ako menšie 2,5“ disky.

Pre hráčov ponúka aj dostatok miesta pre osadenie výkonnej grafickej karty, treba však počítať s obmedzenými možnosťami chladenia. Tomu pomôže otočenie skrinky vertikálne, no ideálnou a cenovo optimálnou kombináciou pre Node 202 sa nám zdá úsporný Core i5 a krátka GTX 960, ktorá ponechá miesto aj pre inštaláciu jedného 120 mm ventilátora.

fractal design node 202 test 30 end

Fractal Design Node 202 kúpite na našom trhu zhruba za 80 EUR. Iste, nájdete aj lacnejšie modely, no väčšina z nich má skôr tvar kocky a nízkych skriniek lepšie zapadajúcich do obývačkového konceptu je pomenej. Cenovým konkurentom môže byť azda len SilverStone ML05 s ešte o trochu menšími rozmermi a podporou load-in mechaniky, no vmestíte do nej len lowprofile grafickú kartu. Kvalita spracovania hanbu značke nerobí a výrobca myslel aj na praktické detaily, ako je orientácia predných portov, či nenápadná stavová LED. Úsporný spoločník k televízoru či menej výkonná domáca Steam Machine, obe úlohy zvládne Node 202 elegantne.

Fractal Design Node 202
CENA: 79 € (bez zdroja)
+-
KonštrukciaObmedzené možnosti
Elegantný dizajnchladenia
Podpora grafických karietBez podpory 3,5" HDD
Kvalita prevedenia86
Dizajn88
Možnosti chladenia62
Možnosti inštalácie74
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 80/100
Elegantná skrinka s dizajnom ideálnym pre obývačkové zostavy. Napriek malej výške podporuje dlhé grafické karty s dvojslotovým chladičom, pri stavbe herného stroja si však treba dávať pozor na výber komponentov.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

fd logo

Graf ceny produktu Fractal Design Node 202, 450W poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013