Menu

Prenosný a stolový počítač: porovnanie vlastností

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1334 krát
  • Tlač
  • E-mail

Porovnávanie elektronických produktov je u náruživých užívateľov na dennom poriadku. O tom, či je Mac - prenosný počítač lepší, ako klasický stolový počítač, sa vedú nekonečné diskusie. V každom prípade majú medzi sebou množstvo odlišností. Prečo je v súčasnosti účelnejšie zvážiť kúpu prenosného počítača? Tu je niekoľko argumentov.

Prenosný, alebo stolový počítač? Cenové hľadisko

Pri kúpe elektronických zariadení je potrebné dívať sa do budúcnosti. Zaobstaranie počítača môže byť o niečo lacnejšie, ale treba rátať s nákladmi na prípadné opravy, či kúpu príslušenstva, ak sa po čase pokazí. Hodnota počítača je v tomto prípade nižšia ako hodnota Mac-u.

Mac sa v porovnaní s počítačom kupuje značne ľahšie. Vyhľadávanie sa rýchlo zúži a netreba myslieť na komponenty, ktoré by ste si k počítaču museli dokúpiť. Aj keď má stolový počítač bezpochyby množstvo výhod, z hľadiska cenovej dostupnosti a šetrenia času, je výhra na strane Mac-u.

 

Jednoduché premiestňovanie

Hlavnou výhodou prenosných počítačov je ich mobilita. Osoby s flexibilnou prácou za počítačom ocenia jeho:

  • - Kompaktné rozmery
  • - Nízku hmotnosť
  • - Ľahké premiestňovanie z jedného miesta na druhé
  • - Zabudovanú batériu

V dnešnej dobe nie je nezvyčajné, keď v kaviarni, alebo na inom verejnom mieste uvidíte ľudí, ktorí intenzívne používajú prenosný počítač. Takéto činnosti by sa so stolovou verziou robiť nedali. Stolové počítače sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa používali na jednom mieste. V tomto prípade je hádam jedinou výzvou nájsť zdroj, kde sa bude Mac nabíjať, keďže batéria nemôže vydržať večne.

 

Prístup na internet a prevádzka offline

Vznik a následná ponuka prenosných počítačov vyvolala u ľudí mierne obavy z prístupu na internet. Pri stolovom počítači sa predsa nemuseli obávať vyhľadávania Wi-Fi, keďže zariadenie bolo na jednom mieste a podľa toho k nemu mohli umiestniť Wi-Fi router.

Vďaka rýchlemu pokroku modernej doby je dnes však už len veľmi ťažké nájsť verejné priestory, v ktorých by sa nenachádzal prístup na internet v podobe bezdrôtovej technológie. Navyše, existuje aj Wi-Fi adaptér, ktorý sa do prenosného počítača priamo zapojí. Pokiaľ momentálne nie ste závislí od pripojenia k sieti, Mac môžete využiť aj v offline režime.

Zdroj obrázka: goodluz / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013