Menu

Testovali sme pretaktovanú GeForce GTX 770 od Asusu

Je to už skoro rok, čo sa do obchodov dostali grafické karty GeForce GTX 770. Za ten čas stihli zlacnieť o vyše 100 eur a keďže stále majú dostatok výkonu, tak sme sa pozreli na jednu z tých lepšie upravených verzií.

Nestáva sa bežne, že by sme sa zaoberali rok starým čipom, hlavne čo sa grafických kariet týka. NVIDIA GeForce GTX 770 si na našom webe spravila premiéru skoro pred rokom, no my sme sa aj po tak dlhej dobe rozhodli pozrieť na jej zaujímavú verziu od spoločnosti Asus.

Na svedomí to má hlavne dobrá cena, ktorá už dávno klesla pod hranicu 300 eur. Dnes si tú najlacnejšiu verziu kúpite už za menej ako 280 eur, pričom nami testovaný model ponúka vyššie pracovné frekvencie, lepšie chladenie a stojí len o 9 eur viac. A to už skutočne stojí za otestovanie.

 

Osviežme si pamäť

Podľa označenia by karta mala prevziať miesto po GeForce GTX 670, no ako sme už písali pred rokom, ponúka vo výsledku o niečo vyšší výkon ako niekdajší High-end, GeForce GTX 680.  Základom oboch kariet je totiž plne aktívne jadro GK104, vybavené ôsmymi SMX blokmi s celkovým počtom 1536 shaderov (alebo CUDA cores), 128 texturovacích jednotiek a 32 ROP jednotiek. Ak sa navyše pozrieme na šírku pamäťovej zbernice, vidíme tu ďalšiu zhodu (256-bit).

GeForce GTX 770 ale má v sebe niekoľko rozdielov,  ktoré ju odlišujú od svojej predchodkyne. Za prvé to sú vyššie pracovné frekvencie, vďaka ktorým je možné ju prirovnať k OC verziám GTX 680. Jadro beží v základe na frekvencii 1046 MHz, čo je o 40 MHz viac ako prípade GTX 680. Základný režim Boost pracuje na slušných 1085 MHz. Pamäť typu GDDR5 funguje na rekordne vysokej frekvencii 7 GHz. 

Je to navyše po prvý krát, čo sa NVIDII podarilo použiť tak výkonnú pamäť v grafických kartách. Aj vďaka nej je celkový výkon karty veľmi dobrý pri hraní nových, graficky náročných hier. Vyššie frekvencie sa negatívne prejavili v udávanom TDP, ktoré skončilo na hodnote 230 W. Tomu zodpovedá aj použitie 6 + 8 PIN napájacích konektorov pri referenčných verziách kariet.

tabulka

 

ASUS ju vyladil

Zvýšiť pracovné frekvencie vie dnes každý výrobca. No aby karta netrpela a dokázala prežiť dlhodobé zvýšenie výkonu, je potrebné spraviť viac, ako len upraviť frekvencie v BIOSe. Asus preto prepracoval celé PCB a použil 10-fázové napájanie doplnené o digitálne regulátory napätia.

Vďaka tomu je už od výroby nastavená vyššia frekvencia pre jadro, konkrétne 1058 MHz ako základ a 1110 pre Boost režim. Na základnej frekvencii zostala len pamäť. No nič vám nebráni v ďalšom zvýšení výkonu s pomocou pretaktovania. Asus tu dokonca ponúka špeciálnu utilitu, s ktorou si môžete upraviť každý parameter karty a máte o ňom aj detailný prehľad.

Pretaktovanie nie je samozrejme vôbec zložité. Zvýšenie frekvencie jadra na 1,2 GHz nepredstavovalo žiadny problém, karta bola stabilná aj po hodine hrania a teplota sa zvýšila len o dva stupne. Bezpečné maximum sme nakoniec stanovili okolo hranice 1,25 GHz pre jadro a 8 GHz pre pamäte. Upozorňujeme, že tieto hodnoty nemusia byť rovnaké pre všetky karty z tejtto série.

cpuz cpuz2

 

Účinné chladenie

Rovnako ako GTX 780, aj jej pomalšia sestrička dostala v referenčnej verzii totožné, veľmi účinné chladenie. Aj vďaka nemu dokážu obidve karty udržať výkonné jadrá na rozumnej teplote a umožňujú dodatočné zvýšenie výkonu pretaktovaním. No ASUSU sa s týmto riešením neuspokojil a domov si preto donesiete kartu vybavenú vlastným chladičom DirectCU II s architektúrou SSU.

Tento dizajn využíva dve tepelné trubice v tvare písmena S a jednu v tvare U, ktoré sú tvarované pre optimálnu účinnosť a prenos tepla. Pre minimalizáciu oxidácie sú taktiež pokryté niklom, pričom ich prostredná časť je umiestnená priamo na jadre. Tento dizajn skracuje vzdialenosť prenosu tepla, čím zabezpečuje nižší tepelný odpor a vytvára dvojsmerné prúdenie.

Tým zabezpečuje dvojnásobnú kapacitu chladenia v rovnakom priestore, aký je vyžadovaný bežne používaným dizajnom grafických kariet. Vodivá meď, ktorá sa používa pri výrobe tepelných trubíc vytvára trubicové komôrky, čím presúva teplo do veľkého hliníkového pasívu s rozšírenými rebrami. Celé to je chladené dvojicou ventilátorov s veľmi tichou prevádzkou. Karta vás určite nebude rušiť počas práce a ani počas hrania. Je chladnejšia a tichšia v porovnaní s referenčným chladičom.

asus-gtx770-2

asus-gtx770-3

 

GPU BOOST 2.0

Táto technológia zažila svoju premiéru minulý rok a teraz prichádza v druhej, vylepšenej verzii. Jej podstatou je upravovať pracovné frekvencie karty na základe požiadaviek konkrétnych aplikácií a hier. V reálnej prevádzke tak pri graficky náročnej hre vie zvýšiť takt jadra, čím sa dosiahne nárast počtu vykreslených obrázkov za sekundu.

Funguje to ale aj opačne a keď sa používateľ hrá nenáročnú hru, je výkon karty znížený. S tým prichádza aj príjemné zníženie spotreby karty a aj jej hlučnosti. Predsa len v dnešnej dobe je zelená karta „in“ a ušetrené Watty sa môžu prejaviť na koncoročnom vyúčtovaní.

Zásadným rozdielom pri novej verzii technológie GPU Boost sa namiesto hranice určenej spotrebou stala hranica určenú teplotou jadra. To má totiž významnejší dopad na celkový výkon karty. Aktuálne je teda pre GeForce GTX 780 a 770  nastavená hodnota 79 stupňov.

Karta sa teda snaží udržať vysoké pracovné frekvencie až pokiaľ teplota jadra nevystúpi na hodnotu 80 stupňov. Potom sa pretaktovanie upravuje v závislosti od zmien teploty jadra – akonáhle teplota znova klesne pod maximálnu hranicu, môžu sa takty jadra mierne zvýšiť. Pri nami testovanej karte sa ale vďaka účinnému chladeniu teplota nedostala cez hranicu 70 stupňov, vďaka čomu sme sa ju nemuseli báť výraznejšie pretaktovať.

Nastavenia tejto technológie sú prístupné cez softvér ASUS GPU Tweak, ktorý si môžu stiahnuť majitelia akejkoľvek ASUS grafickej karty. Aplikácia dokonca umožňuje aj monitorovanie všetkých možných parametrov, zmenu výkonu chladiča, či dokonca aj zmenu napätia. Táto funkcia ale nemusí byť dostupná pri všetkých kartách.

gputweak

 

Nastaví to za vás

Pre skúseného používateľa to nie je problém, no bežný smrteľník sa častokrát nedokáže správne popasovať s množstvom grafických nastavení. Nie každý sa totiž vyzná v skratkách typu AA, AF, TXAA.

Práve preto NVIDIA vytvorila softvér s názvom GeForce Experience, ktorý to všetko spraví za vás. Funguje veľmi jednoducho, bez nutnosti zložitého nastavovania. Po inštalácii si automaticky vyhľadá všetky podporované hry, zobrazí ich zoznam a už je len na užívateľovi, či si tú ktorú hru bude optimalizovať.

Aktuálne je podporovaných približne 60 hier, ich počet sa samozrejme rozrastá. Aplikácia si vo väčšine prípadov dokáže dobre poradiť a výsledok je veľmi dobrý. 

Stále za slušnú cenu

Dnes si v obchodoch kúpite karty s čipom GTX 770 už za 280 eur aj s DPH, čo je o vyše 100 eur menej, ako na začiatku predaja. Podobne stojí aj Radeon R9 280X, ktorý je v základnej verzii pomalší a v pretaktovanej verzii približne rovnako výkonný.

Výkon karty je teda v priemere zhodný s konkurenčným Radeonom R9 280X na vyšších frekvenciách a občas sa priblíži aj k drahšej R9 290. Naše finálne slová sú tak znova pozitívne – karta je to výkonná, tichá a za veľmi rozumnú cenu. Navyše prevedenie od Asusu jej skutočne pristane.

 

 
Asus GTX770-DC2OC-2GD5 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

 

gold small

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

3dmark

3DMark 2013 ukazuje, že pretaktovaná verzia GeForce GTX 770 pasuje presne medzi bežný a “nadopovaný” Radeon R9 280X.

batman

Ani vyššie frekvencie nestačili na to, aby sa karta v Batman: AO výkonom priblížila drahšej GeForce GTX 780.

bioshock

Bioshock Infinite sedí kartám od NVIDIE skutočne dobre. GTX 770 v prevedení Asusu tu prekonáva aj špičkovú verziu Radeonu R9 280X.

hard

Hard Reset je plynulý v každom rozlíšení. Dobre tu vidno limity každej architektúry, akonáhle sa spojí vysoké rozlíšenie s vyhladzovaním hrán.

mafia

Staršia hra Mafia II sedí lepšie grafikám od AMD, hlavne čo sa vyššieho rozlíšenia týka. Rozdiel medzi GTX 770 a GTX 780 tu nie je veľký.

metro

Metro Last Light ako jedna z najnáročnejších hier ukazuje, že tu už GeForce GTX 770 stráca dych. Aby sme ale boli objektívny, tu stráca dych väčšina súčasných grafických kariet.

Graf ceny produktu Asus GTX770-DC2OC-2GD5 poskytuje server Heureka.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013