Menu

TRANSCEND JetFlash 560: Malé flashky sú v kurze

  • Napísal(a)  Ján Michálek
  • Zverejnené v Hardvér
  • Čítať 3572 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Keď sa po prvýkrát na trhu objavili skutočne miniatúrne USB kľúče, boli sme veľmi skeptickí. Koho by už len zaujímal malý kúsok plastu, ktorý síce do seba vmestí niekoľko gigabajtov dát, no až príliš ľahko sa stratí alebo poškodí? Vreckovým USB flashdiskom s plastovými konektormi zatiaľ celkom neodzvonilo. A asi ani tak skoro neodzvoní.

Ani v ponuke TRANSCEND takéto riešenie nesmie chýbať, aj keď JetFlash 560 nie je tak celkom miniatúrnym USB kľúčom. V pevnom plastovom obale, ktorý mimochodom výrobca zhotovuje ultrazvukovým zváraním (nech to už funguje akokoľvek, postupne nahrádza lepenie a menej pevné spájanie teplom), a spoločne s nízkou celkovou hmotnosťou, ktorá je len 7 gramov, je „päťsto šesťdesiatka“ odolná voči pádom a vzhľadom na charakter úložiska aj otrasom a tlaku.

Použitý bol plastový konektor, a hoci sa stále rátame do kasty zástancov klasických kovových konektorov, táto voľba má svoje opodstatnenie. JetFlash 560 totiž používa populárnu zasúvaciu konštrukciu, kedy je konektor dobre chránený, a zároveň nemusíte riešiť problémy so stále sa strácajúcou krytkou.

transcend_jetflash_560_front


I tu však mnohí nájdu nevýhodu, flashdisk je nevyhnutné vkladať do portu tak, že ho budete držať za dlhšie steny aby ste zabránili opätovnému zasúvaniu konektora do vnútra puzdra disku. Takisto treba dávať pozor aj na smer, ktorým flashdisk do portu vkladáte, ale to je problémom pri všetkých podobných produktoch s úzkym plastovým konektorom.

tabulka_jetflash_560

Pri testoch sme namerali priemerné prenosové rýchlosti. 17 MB/s pri čítaní, a 12 MB/s pri zápise je v tejto kategórii štandardom. Testovali sme 16 GB verziu, v predaji sú aj modely s kapacitou 8 a 4 GB. JetFlash 560 pracuje s rozhraním USB 2.0, čo však vzhľadom na možnosti použitých pamäťových čipov nepredstavuje hendikep.

Cenovo je flashdisk orientovaný veľmi rozumne, s cenou mierne prekračujúcou 20 € je stále dostupný, a pritom sa odlišuje od mierne lacnejších modelov s „obyčajnejším“ dizajnom. Ak sú pre vás kompaktné rozmery a nízka hmotnosť, prípadne možnosť nosenia flashdisku na kľúčoch podstatné vlastnosti, je JetFlash 560 určite zaujímavým riešením. Zabudnúť netreba ani na nevýhody, ktoré sú daňou menším rozmerom a typu konštrukcie.

TRANSCEND ponúka aj jednoduchý bezplatný nástroj pre správu dát JetFlash Elite. Ten umožňuje použiť kľúč napríklad ako bezpečnostný token pre ochranu počítača alebo pre prihlasovanie k internetovým účtom.

Zaujímavou alternatívou môže byť vyšší model od rovnakého výrobcu. TRANSCEND JetFlash 700 síce nemá tak vychytený dizajn a kompaktný formát, za cenu vyššiu len o tri eurá (pre 16 GB model) však ponúka možnosť pripojenia cez USB 3.0 a oproti 560-ke aj pri USB 2.0 dvojnásobne vyššie prenosové rýchlosti.

 

alt

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

alt

alt ŠPECIFIKÁCIA

Kapacita: 16 GB / Rozmery: 45,2×23×8,5 mm / Hmotnosť: 7 g / Pripojenie: USB 2.0 / Doplnkové aplikácie: JetFlash Elite 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013