Menu

Prolimatech Armageddon: Hliníková veža

  • Napísal(a)  Ján Michálek
  • Zverejnené v Hardvér
  • Čítať 4589 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Aj keď trend výrobcov komponentov smeruje stále viac k úspore energie, zníženiu spotreby a vyžarovaniu odpadového tepla, stále sa nájdu výkonné high-end procesory, ktoré potrebujú adekvátne chladenie. A ak v rámci pretaktovania natlačíte do procesora vyššie napätie, jeho zahrievanie sa zväčší a poriadny chladič je zárukou jeho stability.


Armageddon je na prvý pohľad klasickej jednodielnej tower konštrukcie, no nie je tomu celkom tak. Na rozdiel od väčšiny svojich konkurentov je už od počiatku navrhnutý pre osadenie dvoma 140 mm ventilátormi. Rerbovanie je široké a krátke, čo zaručuje veľkú plochu pre vyžarovanie tepla, no zároveň malú prekážku, pre ventilátor, ktorý do pasívu tlačí vzduch. Výsledkom je tak veľmi dobrá pružnosť chladenia, po skončení záťaže dokáže chladič veľmi rýchlo procesor ochladiť na pôvodné hodnoty. Vďaka svojím rozmerom a hmotnosti, ktorá činí rovných 750 g bez ventilátorov má najlepšie predpoklady schladiť aj tie najhorúcejšie hlavy; o čom vlastne svedčí aj nápis na balení chladiča: Optimal condition: 14cm fan, CPU overclocked to the max.

photo_armageddon_02

Rebrovanie chladiča je rozdelené do dvoch rovnakých častí, ktoré na vrchu prekrýva oplechovanie. Každou z častí prechádza jedna zo šiestich heat-pipe trubíc s priemerom 6 mm. Tie sa končia v pomerne malej medenej základni, s priemerne vylešteným povrchom – výrobca však lapovanie neodporúča, prípadné nedostatky hravo zvládne pasta, ktorej sa budeme venovať neskôr. Rebrá sú majú od seba optimálnu vzdialenosť, je to dobrý kompromis medzi ich počtom a priestupnosťou vzduchu, no pasívne využitie pre Armageddon nehľadajte, na to sú na trhu iní borci. S výškou 160 mm nie je len tak pre každého, potrebujete aj dostatočne širokú skrinku, po osadení dvoch ventilátorov jeho výška ešte mierne narastie. Záleží však od vašich preferencií a rozmerov chladenia základnej dosky.

photo_armageddon_05


Armageddon je stavaný tak aby ho bolo možné osadiť dvojicou ventilátorov s priemerom 140 mm. K rebrovaniu sa prichytávajú pomocou ArmaClip úchytov, inštalácia je tak jednoduchá a rýchla, na rám ventilátora stačí navliecť ArmaClip a celú zostavu len nasadiť na tower do pripravenej drážky v boku rebrovania. Výhoda oproti klasickému riešeniu je jasná – s ventilátorom je možné posúvať a prispôsobiť tak výšku chladiča okolitým komponentom základnej dosky i samotnej skrinke.


photo_armageddon_07


V balení nájdete všetko potrebné pre inštaláciu chladiča na sockety Intel LGA1156 a LGA1366. Ak máte záujem o osadenie na procesor AMD, rátajte s ďalšou, asi 13 € investíciou do inštalačnej sady, ktorá sa predáva samostatne. Inštalácia nie je zložitá, no predsa trvá o čosi dlhšie. Zo spodnej strany základnej dosky je treba nasadiť backplate, ktorý sa následne inštalačnými otvormi v PCB uchytí štyrmi skrutkami. Potom už len stačí prichytiť dvojicu líšt, na procesor postaviť chladič a uchytiť ho priečkou o lišty. Táto inštalácia umožňuje orientáciu chladiča v oboch smeroch. V balení chladiča sa nachádza aj kvalitná teplovodivá pasta Prolimatech PK-1. Patrí ku špičke medzi teplovodivými pastami, je postavená na báze krátkych uhlíkových vlákien, a preto je nevodivá a nekorozívna. Nepotrebuje za zahrievať ako iné pasty a vynikajúci výkon podáva okamžite po aplikácií. Menej vysychá a aj po dlhšom používaní nie je problém s oddelením chladiča od procesora.

06_base_installed


Na testovacej základnej doske sme problém s inštaláciou nemali, pre istotu si však kompatibilitu overte na stránke výrobcu. Problém je nielen v šírke chladiča, ale aj v rozpätí heat-pipe trubíc. Ak ich na doske s klasickým konceptom chladenia – severný mostík a mosfety osadíte smerom na zadnú stenu skrine, môže nastať s kolíziou pasívu čipovej sady. Ak pootočíte chladič tak, aby smeroval do stropu, nevmestíte pod neho pamäte s vyšším chladičom. Naše Goodramy mali bežný, nízky chladič a tak nevznikol žiadny problém. A nebude ani s inými modulmi, ktoré sú nižšie ako 40 mm.

07_fan

Spoločne s chladičom nás Prolimatech potešil aj dvoma ventilátormi Xigmatek XLF-F1453. Ich priemer je 140 mm, 1000 otáčok za minútu pri 12V, hlučnosť pod 16 dBA a parádny prietok 63,5 CFM aj vďaka dobrému tvaru siedmich lopatiek. Chýbať nesmie ani podsvietenie, štvorica bielych LED dodáva oranžovým priesvitným lopatkám veľmi zaujímavý efekt. Napájanie je trojpinové, v balení nájdete aj redukciu na Molex. Hlučnosť je naozaj na veľmi nízkej úrovni, kvalitné prevedenie je cítiť nielen na čistom spracovaní, ale aj na tichom a nekývajúcom sa ložisku motora.


05_install

Armageddon sme vyskúšali na základnej doske Intel DX58SO, osadenej trojicou pamäťových modulov Goodram a ako výhrevné teleso bol použitý procesor Intel Core i7-920. Chladič sme otestovali v troch rozličných konfiguráciách a pri dvoch rýchlostiach otáčania ventilátorov. Najvyšší výkon samozrejme podával v push-pull zapojení oboch ventilátorov pri plnom výkone, no najvhodnejšie je ho prevádzkovať v rozmedzí 500-700 rpm, kedy je ich zvuk takmer nepočuteľný, a chladiaci výkon ostal stále veľmi dobrý. Aj pri klasickom Push Armageddon nesklamal, zapojenie jedného ventilátora, ktorý ohriaty vzduch z rebrovania vysáva je samozrejme menej efektívna a nie priveľmi vhodná. Dynamika chladenia je vynikajúca, zahriatie je plynulé, po vypnutí záťaže dokázal chladič vrátiť procesor do teploty pre testom v priebehu jedinej minúty – distribúcia tepla pomocou heat-pipe funguje stopercentne a pozitívne sa prejavil aj spomínaný úzky profil rebrovania.


08_pushpull

prolimaarma_graf

Prolimatech Armageddon podáva špičkový výkon a zaradzuje sa medzi chladiče s najlepšou účinnosťou pri zachovaní rozumnej úrovne hlučnosti. Na 500 rpm je nepočuteľný, v prípade potreby sa z neho zvýšením rýchlosti otáčania ventilátorov stane nástroj s nekompromisným chladiacim účinkom. Nekompromisná je však aj cena, k cca 60 € je treba pripočítať aj cenu dvoch kvalitných 140 mm ventilátorov, a tak sa pokojne môžeme priblížiť aj k hranici 100 €. Na druhej strane, v tejto kategórii to nie je ničím výnimočným.

tabulka


gold_small

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti

prolimatech-logo


alt ŠPECIFIKÁCIA

Rozmery pasívu: 144 x 55 x 160 mm / Hmotnosť: 750 g / Konštrukcia: tower / Počet heatpipe: 6 x 6 mm / Materiál pasívu: hliník / Pasta: uhlíková ProlimaTech PK-1 Carbon / Kompatibilita so socketmi: LGA 1156, LGA 1366 (sockety AMD po dokúpení redukcie)


Xigmatek XLF- F1453 
Veľkosť ventilátora: 140 mm / Otáčky ventilátora: 1000 rpm / Prietok vzduchu: 63,5 CFM / Konektor: 3-pin + Molex reduktor / Manuálny regulátor: nie / Podsvietenie: 4× biela LED

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013