Menu

Fallout Shelter vám skráti čakanie na hru roka

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 8002 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Nový Fallout 4 si zahráme až na konci roka, no vývojári nám pripravili malé prekvapenie, ktoré nám toto dlhé čakanie trochu spríjemní.

V hre Fallout Shelter nebudete žiadny neohrozeným hrdinom, ale správcom jedného z množstva úkrytov. Vy rozhodnete, ako bude vyzerať, aké v ňom budú izby a ktorý obyvateľ bude robiť danú konkrétnu prácu. Na začiatku štartujete so vstupom a jednou izbou, zvyšok miestností pre fungovaniu krytu si vytvoríte počas krátkej zoznamovacej časti.

Akonáhle máte okrem izby vytvorenú prvú elektráreň, čističku vody a kuchyňu, začnú sa k vám hrnúť prví obyvatelia. Každý z nich má rôzne vlastnosti a schopnosti, ktoré budete musieť starostlivo sledovať kvôli ich správnemu pracovnému zaradeniu. Každá jedna činnosť totiž vyžaduje konkrétne znalosti, bez ktorých trvá produkcia zbytočne dlho. Dobrý kuchár pripraví jedlo rýchlejšie, ako traja nešikovní.

shelter 2

Kým máte ľudí dostatok, môžete si dovoliť pár chýb. No postupom času sa požiadavky na zdroje zvyšujú a čoskoro sa dostanete do stavu, keď budete musieť starostlivo optimalizovať. Efektivita výroby je extrémne dôležitá, keďže aj malý výpadok môže narušiť chod celého krytu. Napríklad nedostatok elektriky znamená stop pre zvyšné produkcie. Elektrika sa vypína najskôr pri tých menej dôležitých miestnostiach, no keď vám odstaví kuchyňu a čističku vody, budete mať vážny problém.

shelter 3

Za každý jeden úspech zbierate peniaze (presnejšie zátky), ktoré môžete použiť na stavbu ďalších miestností. Okrem tých základných nesmiete zabudnúť na sklad pre dostatočné zásobovanie, budete potrebovať vyrábať lieky, antiradiačné séria, či miestnosti pre voľné aktivity až po nukleárny reaktor. Spočiatku ide všetko ako po masle, no neskôr sa dostaví akútny nedostatok ľudí a vy začnete rozmýšľať, čo ďalej. Jedným riešením je povolať pracujúcu dvojicu do izby a sledovať, či to medzi nimi zaiskrí. Ak áno, dôjde k láske a slečne sa zväčší bruško.

shelter 4

V tejto hre ale nie je nič rýchle a aj tehotenstvo trvá dosť dlho. Rande preto zopakujete s viacerými pármi a po hodine vám už budú v kryte pobehovať malé deti. Mimochodom celý systém randenia je veľmi vtipný - frázy ktorými mužská časť populácie balí tú ženskú sú tak trápne, až sa na nich budete schuti smiať. „Slečna, vy budete zlodejka, nakoľko ste ukradli moje srdce“. Mimochodom, kým z dieťaťa vyrastie dospelý človek, ubehne niekoľko skutočných hodín.

Problémov vás počas hrania môže postihnúť hneď niekoľko. Tým najhorším je nájazd zlodejov, ktorí sú ozbrojení a nebezpeční. Je preto dobré mať blízko vchodu umiestnenú skupinu ľudí vybavených strelnými zbraňami, ktorí dokážu v prípade potreby rýchlo zasiahnuť. Boje nie sú dlhé a vo väčšine prípadov ich bez problémov vyhráte. Dôležité je mať pripravené zbrane, bez nich sa určite neubránite.

shelter 1

Fallout Shelter je príjemné skrátenie čakania na „veľký“ Fallout. Hra je zadarmo, pričom si môžete za reálne peniaze zakúpiť balíček kariet, ktoré vám pridajú rôzne predmety, či vodu a jedlo. Tieto balíčky je možné získať aj plnením rôznych úloh, ktoré ale nie sú najjednoduchšie. Hra je spočiatku vyvážená veľmi dobre, no keď sa dostanete do situácie s malým počtom ľudí, začne byť trochu zdĺhavá. Za cenu nula eur sme sa ale bavili kráľovsky. Škoda, že je zatiaľ len pre mobilné zariadenia od Apple.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013