Menu

The Long Dark je hra o prežití

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 8405 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Čo sa stane, keď nepripravený človek skončí v nehostinných kanadských horách, ďaleko od civilizácie? Odpoveď nám dá skvelá indie hra The Long Dark.

Sedím pri malej piecke, v ruke mám zohriaty čaj a za oknami malého zrubu je jedna z najtuhších zím, akú som kedy zažil. Teplomer ukazuje 35 stupňov pod nulou, vietor pridáva ďalších 15 pocitových a keďže do rána ostáva ešte niekoľko hodín, prikladám ďalšie drevo do ohňa. 

Mám za sebou prvý deň v nehostinných horách a rozmýšľam, koľko dní ešte zvládnem. Všade je samý sneh, počasie sa mení každú chvíľu a nebyť sekery ktorú som našiel, zmrzol by som. Pár chatiek tu naokolo už nahlodal zub času a je len zázrak, že som v nich našiel pár zápaliek. Zajtra ma čaká dôležitá cesta na západ, kde by malo byť veľké zamrznuté jazero plné rýb. Bude to ťažký deň.

the-long-dark-hlavny 

 

Musíte prežiť

The Long Dark je hra o prežití v nehostinných kanadských horách počas extrémne studenej zimy. Ako ste sa sem dostali je nepodstatné, dôležité je rýchlo sa zorientovať a dokázať čo najdlhšie prežiť.  Nečakajte, ze budete veci nachádzať len tak porozhadzované na zemi. Pomôcok je málo a pokiaľ nezačnete rýchlo premýšľať, skončíte zmrznutí v snehovom záveji. 

Vaša postava totiž nemá len body zdravia, ale je citlivá na chlad, potrebuje jedlo, vodu, odpočinok a keď sa zraní alebo ochorie, aj adekvátnu liečbu. Ak niečo podceníte, máte problém. Podceníte viacero faktorov a zomriete, úplne. Hra nedáva druhú šancu a preto po smrti začínate od nuly, navyše v úplne inom svete. Na začiatok odporúčame vyskúšať najľahšiu z troch možností - nebudú vás tu otravovať vlci a celkovo je hra príjemnejšia. 

To sú slová vývojárov, no v skutočnosti je aj najnižšia obtiažnosť dosť ťažká, hlavne ak vás hra hodí do toho najhoršieho možného miesta. My sme začali ďaleko od civilizácie a prvé dva dni strávili na posede na najvyššom kopci. Cely deň sme zháňali dostatok dreva na noc, pričom sme si dokázali vytknúť členok. Posledné rúbanie dreva sa navyše pretiahlo a do tepla sme došli riadne premrznutí. Postava už začala byť dosť unavená, podchladená a zrelá na horúci čaj a posteľ. Von zúrila víchrica, no vo vnútri bolo príjemných 15 stupňov.

the-long-dark-1

 

Zvládnete to?

Ak prežijete prvý deň, máte veľkú šancu úspech. Už viete, že musíte plánovať dopredu a každý nepremyslený krok je veľké riziko. Stihnete sa včas vrátiť, ak sa zmení počasie? Máte so sebou dostatok jedla a vody? Dobrodruhovia nech si dajú spiatočku, aj pokojne vyzerajúci deň môže skončiť veľmi nepríjemne.

Keď sme sa po troch dňoch vybrali z nášho útočiska, vyzeralo to nádejne. Boli sme odhodlaní nájsť nové zásoby, pričom svietilo slnko, nebola veľká zima a vietor skoro nefúkal. K prvej skupine chatiek sme sa dostali už za vetra, no keďže toto neboli tie správne objekty na prežitie, museli sme sa pobrať ďalej. Zhruba o tretej večer sme sa dostali do bodu, od ktorého sa už nedalo vrátiť. Čo budeme robiť? Vrátime sa a skúsime to zajtra, alebo zariskujeme a pôjdeme na slepo? 

Vyhrala druhá možnosť, pričom keď sa začalo stmievať, začali sme sa skutočne báť. Naokolo boli len samé stromy a sneh, občas okolo nás prebehla srnka. Telo už bolo podchladené, bolela nás hlava a keď sme konečne zbadali dvojposchodovú chatu, zvýskli sme od radosti. Vo vnútri bolo dosť zásob na dva dni, pohodlná posteľ a piecka, s pomocou ktorej sme chatu vyhriali na príjemných 20 stupňov.

the-long-dark-2

 

Hra nás chytila

The Long Dark je jedno veľké pieskovisko, na ktorom sa môžete do sýta vyhrať, no má svoje pravidlá a chyby neodpúšťa. Je zatiaľ stále vo vývoji a chýba jej napríklad príbehová časť. No grafická a zvuková stránka hry je vynikajúca a hoci má ďaleko od reality, má tu správnu atmosféru. Najväčšou výzvou je zradné počasie. Vyberiete sa cez zamrznuté jazero k neďalekým chatkám, no  keď sa už chystáte vrátiť, padne hmla, schladí sa a vy nemáte šancu trafiť domov. 

Čo teraz? Zariskujete a pôjdete naslepo, alebo prenocujete v jednej z chát bez ohňa a budete dúfať, že ráno bude lepšie? Drsné podmienky, nepredvídavé počasie a tenká čiara medzi životom a smrťou sú tie správne ingrediencie, vďaka ktorým vás hra chytí a len tak jednoducho nepustí.  

hodnotenie2 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013