Menu

Homefront ako krutá budúcnosť pre Ameriku

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 2811 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Dokážete si predstaviť Ameriku okupovanú Kóreou? Vývojári z Kaos Studios nám prinášajú možnosť nahliadnutia do tohto sveta plného krvi, nenávisti a dych berúcej akcie. Vitajte v okupovanej Amerike ...

Hry s vojnovou tematikou boli, sú a aj budú obľúbené. Ich príbehy často nebývajú prevratné, ale vedia zaujať svojim technickým spracovaním a hlavne hrateľnosťou. Ako námet dobre poslúžia bývalé konflikty či už z druhej svetovej vojny, vojny vo Vietname, či najnovšie z honu na Usamu. Niekedy nás tvorcovia zavedú do blízkej budúcnosti, čo je aj prípad hry Homefront. Tentoraz sa ale vojnový front bude nachádzať priamo v Spojených štátoch a takáto budúcnosť rozhodne pekná nie je.    

homefront-01

Plný hrniec emócií

Vtiahnuť hráča do deja hneď na začiatku príbehu, to chce dobrého scenáristu. Homefront ho rozhodne mal, o čom sa presvedčíte už pri prvej scéne. Vtrhnutie Kórejského komanda do vašej izby a následné odvlečenie do tábora síce zaváňa jemným klišé, ale to čo sa deje po tom, vás doslova naplní adrenalínom a chuťou pomstiť tých úbohých civilistov.

Strážne jednotky sa s nikým nemaznajú a pri najmenšej známke odporu nemilosrdne strieľajú. Niekoľko scén ktoré vidíte z okna autobusu je skutočne krutých a všetko završuje poprava rodičov pred očami ich malého dieťaťa.  Pocit bezmocnosti sa stupňuje každou sekundou a vy len dúfate, že predstava autorov o budúcnosti sveta nikdy nenaberie reálne kontúry.

homefront-02

Zversky sa však nesprávajú len okupanti, ale aj niektoré novovzniknuté skupiny odboja. Mučenie nepriateľa (Kórejčan alebo Američan? Je im to jedno) je na dennom poriadku a vy sa kvôli utajeniu môžete len bezmocne prizerať a potichu ísť ďalej. Najdesivejšia časť ale prichádza s objavením masových hrobov, do ktorých vojaci práve zhadzujú mŕtve telá pomocou buldozérov. Po následnej pomste sa ale objaví skupina vrtuľníkov a vám nezostane nič iné, ako sa zahrabať pod mŕtve telá.

Nájdu sa ale aj príjemné momenty, keď napríklad letíte so skupinou vrtuľníkov k mostu Golden Gate a popri tom začne hrať Americká klasika, akú poznáme hádam zo všetkých vojnových filmov. Do toho vám svieti zapadajúce slnko a v diaľke sa objavujú kontúry okupovaného mesta San Francisco. Následný boj je jedným z najintenzívnejších a bohužiaľ zároveň je aj posledný.

homefront-05

Skripty a rýchly koniec

Homefront je skvelou ukážkou možností využitia skriptov. Všetko je pekne naplánované, okolo lietajú guľky, kusy objektov a niekedy aj autá. Vy si idete pekne za nosom a nemáte sa kde stratiť. Pre hráčov odchovaných na RPG hrách s obrovským svetom je to určite sklamanie, ale na druhú stranu ako oddychová hra plná akcie nemá chybu.

Vďaka skriptom je akcia neskutočne dynamická a ani si poriadne nevšimnete ako vám bude ubiehať čas. Najväčšou chybou Homefrontu je ale práve herná doba, ktorá je extrémne krátka. Singleplayer časť zvládne aj len priemerný hráč za približne päť hodín. Hra tak končí práve v tom najlepšom a chýba jej akýkoľvek koniec. Dobyjete most Golden Gate a je vymaľované.

homefront-06

Vynikajúca akcia s peknou grafikou

Grafická stránka hry je vynikajúca. Prostredie presne vystihuje okupovanú krajinu, kde neustále prebiehajú krvavé boje. Zničené domy, rozbité cesty a všade krv, rôzne zničené veci a zátarasy. Prostredie teda určite nie je nudné a o stereotype sa tu hovoriť nedá.

homefront-03

Navštívite klasické mestské predmestia plné rodinných domčekov, športové štadióny plné obetí, stanové mestečká utečencov, odľahlé farmy a pozriete sa aj na niektoré známe miesta ako je napríklad Lake Tahoe, či už spomínané San Francisco. Reálnosť zvyšujú aj skutočné obchody a klasické Americké Fast Food reštaurácie, ako je napríklad White Castle. Zaujímavosťou je, že príbeh sa odohráva v Kalifornii, pričom ale White Castle nemá svoje pobočky ani v okolitých štátoch.

Ak hľadáte akciu na odreagovanie sa, môže byť Homefront tou právnou voľbou. Úžasná akcia je ale veľmi krátka a po päť hodinovej kampani vám zostane len multiplayer. Hru tak kupujte určite v akcii, za plnú cenu je to proste málo (aj keď veľmi dobrej) zábavy.

homefront-hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013