Menu

Serious Sam 3 BFE

  • Napísal(a)  Ján Kordoš
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 4338 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Strhujúci príbeh o hrdinovi, ktorý sa nebojí obetovať svoj život za záchranu rodiny, zajaca ako domáceho miláčika, susedovho neposlušného syna a vlastne celý svet, je zmáčaný slzami dojatých hráčov.

Zadky zloduchov totiž musia byť nakopané a zvládne to jedine tam ten svalnatý pán s americkou vlajkou na prsiach.

Tak a teraz zabudnite na všetky tie dojemné vojenské akcie typu Call of Duty či Battlefield. Iste, ten Medal of Honor nebol o moc iný, ale hoďme za hlavu aj ten. Serious Sam je totiž z úplne iného cesta. Úplne a maximálne. Starší hráči si spomenú na postavičku, ktorá s drsným hlasom dáva jednu hlášku za druhou a bez mihnutia oka či návalu adrenalínu kosí desiatky nepriateľov. Za minútu.

Duke Nukem Forever bol jeden nepekný vtip, ktorý svojmu legendárnemu predchodcovi česť rozhodne nerobil. Duke nám zostarol a Sam ho už len pohodlne nakopal tam, kam si to nik z nás (mužského osadenstva) neželá, vzal mu cigaru, vložil si ju ležérne do kútiku úst a spravil si ďalší zárez na pažbe svojej brokovnice.

Pochopili ste správne: Serious Sam 3 je – presne ako predchodcovia – arkádová strieľačka z vlastného pohľadu, kde je vašou jedinou taktikou presné mierenie a musíte udržať prst na spúšti, respektíve tlačidle streľby. Doslova kosenie protivníkov je navzdory primitívnej myšlienke tejto pochabej hrateľnosti nesmierne zábavné.

bfe31

Podobne ako nám pri plošinovkách či iných arkádach stačí jednoduché poskakovanie a akcia v dvoch rozmeroch, je Serious Sam čírou nirvánou medzi akčnými hrami z vlastného pohľadu. Netreba premýšľať nad tým, za ktorý objekt sa skryť, aby ste to neschytali a postupovať opatrne, ale sa vyrútite s revom na nepriateľa, snažíte sa kľučkovaním vyhýbať jeho strelám prípadne priamo stretom s ním a samozrejme neustále strieľate.

Egyptské prostredie ponúka spočiatku zaujímavé lokácie, avšak o to v podstate ani príliš nejde. Chodíte takmer v tuneloch, hoci niekde vedie k cieľu viac ciest a inokedy ste vykopnutí do otvoreného mesta ohraničeného múrmi. Všetko sa snažíte cestou vystrieľať a ak natrafíte na niektorého z obzvlášť gigantických bossov, treba najprv prísť ako na to.

Chýbať samozrejme nesmie ani humor, zbrane sú už tradičného charakteru, využívať budete všetky, hoci sa munícia povaľuje všade na zemi. Veľmi dobre do hry zapadol drsný komentár hrdinu, ktorý je na rozdiel od posledného Dukeho vtipný a neraz sa usmejete nad poctivo nekorektnou narážkou na dianie na obrazovke.

bfe32

Aby sme vás vytrhli z idylického snívania o rozkošnom kosení protivníkov so šibalským úsmevom na perách a iskrou v očiach, pekne začneme čo to obtiažnosti. Ukladanie na checkpointoch je dobre známym prvkom, tu sú rozostupy medzi nimi trochu väčšie. Ak si zvolíte normálnu obtiažnosť, pripravte sa na menšie peklo od tretej úrovne (z tucta levelov), kedy sa to na vás všetko zosype a vy sa začnete až nepríjemne potiť.

Počet nepriateľov začne nepríjemne stúpať a na strednej obtiažnosti sa tu nehrá na nič také ako postupne obnovujúce sa zdravie. Máte ho niekoľko bodov, v old-school štýle zbierate aj štíty a keď lekárničky nenájdete, zdravie vám poklesne na nulu, nasleduje game over. Niektoré vám dobijú jeden bod zdravia, iné možno päť a podobne. Musíte sa snažiť, taký krab s rotačným guľometom vám dokáže riadne pokaziť účes.

Samozrejme sa dá zvoliť aj turistická náročnosť, kedy vám dokonca zdravie automatický stúpa na maximálnych dvesto bodov a dokážete jednotlivé – a pomerne rozsiahle – úrovne bez problémov prejsť. Jednoznačne je hranie vo fázach tesne po úvode pomerne veľkou výzvou a keďže na konci každej dostanete bodové ohodnotenie, je prekonávanie skutočne zábavné.

bfe33

Nesmie chýbať ani multiplayer, ale s rukou na srdci, či ostatní čitatelia inom životne dôležitom orgáne, si môžeme povedať, že nám šmakovalo skôr zbesilé pobehovanie osamote. Presne takto mal vyzerať Duke Nukem Forever a nedokázal to. Grafika je podarené, áno, berieme ju, aj zvuky, ale v podstate o tieto technické aspekty až tak nejde, pretože nám stačí, že zbytočne neklesá framerate.

Niektoré lokácie by síce zniesli profesionálnejší prístup skúseného dizajnéra úrovní, avšak všetko sa dá prehliadnuť a chorvátskym vývojárom odpustiť. Serious Sam 3: BFE je totiž predovešľtkým zábavná a chytľavá arkáda. Strieľačka ako hrom, pri ktorej sme si našli staré CD s kultovým Shadow Warriorom a... a nám to k poriadne adrenalínovej zábave proste stačí.

bfe3tabulka

Viac z tejto kategórie: « Úloha The Walking Dead: Episode 1 »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013