Menu

The Darkness II - Temnota vracia úder

  • Napísal(a)  Ján Kordoš
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 2745 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Prvý výlet do náruče virtuálnej temnoty si mohli vychutnať len majitelia konzolových systémov. Bola to jazda ako na horskej dráhe. Navyše vývojári zo Starbreeze zariskovali a predhodili nám “dospelú” hru. Okrem všadeprítomnej krvi a rozkošne amputovaných končatín za to mohla i atmosféra a podanie príbehu.

Lenže na dvojke makali chlapci a dievčence z Digitale Extremes. Nič proti, Pariah alebo Dark Sector neboli zlé akčné hry, no aby sme si ich skutočne obľúbili a spomínali na ne s úctou a rešpektom. Spomenie si na ne vôbec niekto? Vidíte. Aj preto sme sa tak trochu báli, že nám The Darkness II totálne sprasia. Nestalo sa, ba práve naopak.


Temnota ťa zožiera

Komixová predloha vám môže byť neznáma, no treba pripomenúť, že ide o kvalitné podklady rozprávajúce - ako inak - riadne temné príbehy o Jackiem Estacadovi. V podstate ide o arkádovú akciu z vlastného pohľadu, no práve pozadie celého dobrodružstva a v dvojke i komixovo ladené spracovanie, robí z hrania príjemný zážitok. Teda príjemne morbídny.

Príbeh vychádza z predchodcu a je škoda, že sa tvorcovia nepokúsili o remake konzolovej verzie pre PC. V zásade si však The Darkness II vychutnáte i bez znalostí pôvodnej hry. Cesta Jackieho na trón mafiánskeho bossa bola zaujímavá a teraz máme možnosť sledovať jeho pád.

Oboma časťami sa za základnú príbehovú zložku považuje Jackieho cesta pomsty za smrť jeho životnej lásky. Jenny nie je žiadna kráska - modelka, no má vnútorné čaro, ktorým si vás získa omnoho lepšie ako umelé dievčence na veľkých podpätkoch a centimetrovou tapetou na ksichte. Aj napriek Jackieho minulosti (sirota) a momentálneho zamestnania (gangster na plný úväzok) dokáže prejavovať city. K Jenny. A pred jeho očami jej niekto vystrelí mozog z hlavy. Doslova.

2012-02-16_00003

Verní kamaráti

V tom momente Jackieho požiera temnota a okrem klasických strelných zbraní môže ovládať dve “chápadlá”. Alebo skôr slizké kreatúry s ostrými zúbkami, ktoré z neho vyrastajú. A dokážu vytrhnúť nepriateľovi chrbticu z tela, roztrhať telo, zožrať srdce, odtrhúť hlavu. Nebudeme pokračovať ďalej, The Darkness II nie je Bambi.

Príbeh dvojky napreduje neuveriteľne rýchlo. Jackie neustále blúdi mysľou za svojou stratenou láskou, navyše sa do jeho života pripletie tajomný rád bratstva, ktoré chce z neho vysať Temnotu. Aby to nebolo málo, keďže nemôže Jackie zomrieť, Temnota ho ako hostiteľa pokúša zmiasť snovými pasážami, takže sa potĺkate napríklad v sanatóriu, no viac vám už prezrádzať nebudeme.

Pestrosť lokácií, do ktorých zavítate, je skutočne na vysokej úrovni. Okrem vášho mafiánskeho sídla totiž navštívite miestnu reštauráciu, nemravný klub, zatvorený zábavný park či spomínané sanatórium. Neustále sa niečo deje, len škoda menšej pestrosti u nepriateľov, ktorí postupne naberú démonický charakter. Zbrane tvoria klasickú zostavu, pričom aký rozdiel medzi brokovnicou a kalašnikovom pozná i menej skúsený hráč.

2012-02-20_00002

Strieľaj, strieľaj, vykrúcaj!

Hrateľnosť nevybočuje z akčného priemeru. Teda na prvý pohľad. Strieľate klasicky, pričom poteší možnosť držania dvoch zbraní naraz. Jedným tlačidlom (na gamepade alebo myške) strieľate z jednej zbrane, druhým z druhej, pričom jediným záporom je, že nemôžete namieriť cez mušku. Je to nepotrebné, streľba z oboch naraz je totiž famózna.

Netreba príliš rozmýšľať, stačí presne mieriť. Odpočívať Temnotu sa ale nie veľmi vypláca. Dvaja huncúti s ostrými zúbkami sú krvilačné beštie, ktoré ešte stále pomerne prístupné a len mierne násilné divadlo premieňajú na hotový masaker. Zaútočiť však môžu len v prípade, že je protivník čiastočne omráčený alebo postrelený. Kombinácia oboch činností sa teda stane akousi radostnou nutnosťou.

Pri niekedy až žalúdok zvierajúcom ataku Temnoty získate viac bodov skúseností repezentovaných dušami. Tie zas používate na kupovanie nových či vylepšenie schopností: je ich dostatok, takže všetky na jedno zahranie nedostanete namaximum a otvárajú pomerne bohaté rozšírenia. Aspoň mierne RPG prvky sem tvorcovia predsa prepašovať museli. Pri likvidácii temnotou si navyše môžete vybrať, či z nebohého chudáka chcete dostať bonusové zdravie, muníciu alebo z neho napríklad spravíte živý štít.

Ďalším pekelníkom bežiacim po vašom po boku je tzv. Darkling - predstavte si ho ako... to sa vlastne ani nedá, malé, bizarné, vulgárne čosi pripomínajúce škriatka je vašim kamarátom, ktorý glosuje všetky možné situácie, bez ostychu vyprázdni močový mechúr na mŕtvych protivníkov či vypustí vetry pri ich hlave. Je s ním zábava, pomáha vám, dokonca si vyskúšate niekoľko pasáži v jeho kožúšku, je vtipný a na konci - ale veď to uvidíte sami.

2012-02-20_00005

Ozvučená omaľovánka

Grafickým spracovaním vás The Darkness II nadchne. Nie však z dôvodu použitej technológie či nebodaj enginu a grafických finés, ktoré by z vašej ťažko skúšanej grafickej karty žmýkali posledné watty výkonu. Nie, hra je to pekná pre čosi iné. Má komixový look, objekty a postavy sú potiahnuté čiernou linkou (cel-shade efekt).

Vyzerá to vynikajúco, pričom pôvabný výzor - napriek brutalite - hre dodáva i maľovaný výzor predmetov. Ťahy štetcom nie sú príliš výrazné priamo počas akcie, no všimnete si ich v pokojných chvíľach. Takto má vyzerať komixová hra.

Hudbu príliš vnímať nebudete, avšak ono to v podstate ani nie je potrebné, pretože taktne o sebe dáva vedieť iba v momentoch s vyhrotenou situáciou. Omnoho viac sa do popredia derú zvukové efekty. Huriavk pri prestrelkách a trhaní tiel je úžasne mrazivý, svoju úlohu tu zohráva i samotná Temnota a jej komentáre. Dabing je skutočne podarený, Jackieho monológy sú až vynikajúce, chladný až bezcitný hlas sa na túto postavu neuveriteľne hodí.

2012-02-21_00006

Cesta do pekla

Dĺžka akčných hier za posledné roky výrazne poklesla. Nemáme im to za zlé, ak nám tých 6-7 hodín vydrží titul dodávať riadne nadupanú a adrenalínovú zábavu. The Darkness II to zvláda bez väčších problémov. Navyše pridáva špeciálny mód Vendettas, ktorý je možné hrať osamote i kooperatívne vo štvorici.

Na výber sú štyri postavy s odlišnými schopnosťami a vlastnými vývojovými stromami, z ktorých si vyberáte a vylepšujete ďalšie. Jednotlivé misie sa odohrávajú počas zápletky v kampani, avšak nepcháte sa pod nohy Jackiemu. Ide o celkom platné a zábavné rozšírenie, ktoré rozhodne nevynechajte aj napriek skromnejšie rozprávanému príbehu.

Umelá inteligencia totiž zásadne rozum na rozdávanie nemá a hrou prechádzate až na súboje s bossmi plynulo. Len raz za čas vás nepríjemne prekvapí checkpoint pre uloženie pozície, ktorý je tak trochu ďalej, než by ste čakali. Plusom je možnosť prejdenia hry znovu i s nazbieranými vylepšeniami. The Darkness II má dva konce - jeden lepší, než druhý.

Posledná hlava padla

Jackie Estacado sa vracia. V rukách drží pevne svoje zbrane, z ktorých hlavní mierne stúpa dým, prekračuje zohavené torzá nepriateľov a čľapkajúc v krvi si pospevuje detskú riekanku. Stále totiž pátra po svojej milovanej láske. Mŕtve. S Temnotou v krvi.

Hranie si užijete, hoci máme pred sebou arkádovú strieľačku, ktorá svojou akčnou zložkou láka k adrenalínovému behu. No musíme uznať, že strieľanie po svetlách (Temnota ich predsa nemá rada) a zakrádanie sa v tmavých kútoch nás bavilo.

hodnotenie

Viac z tejto kategórie: « Šat Nah Dym I3 »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013