Menu
A+ A A-

Možno ste sa aj vy ocitli v podobnej nepríjemnej situácii. Rozpracovaný projekt, dokument alebo súrna práca, a v elektrárňach sa rozhodnú, že idú robiť revíziu vašej trafostanice. Alebo máte v dome starú elektrickú sieť, ktorá nezvládne na jednej zásuvke ani holiaci strojček. A prichádza čas letných búrok. Cvak, a tma a...

..neuložené dáta sú v.. povedzme, nenávratne preč. Pokiaľ pracujete na notebooku, nič hrozné sa nedeje a môžete pokračovať vo svojej práci. Prinajhoršom prídete o pripojenie k sieti a internetu. Ak však potrebujete vysoký výkon, veľký monitor a pohodlie, ktoré poskytnú len desktopové periférie, prípadne vyžadujete pri práci špecifické zariadenia, máte smolu.

Vhodným riešením takejto situácie je použitie neprerušiteľného zdroja napájania, alebo skrátene, UPS. Ani s UPS-kou však nemusíte mať vyhrané, najmä ak jej výkon a kapacita batérie neodzrkadľuje nároky počítačovej zostavy a ďalších periférii a zariadení k nej pripojených. Napriek stále sa zlepšujúcemu výkonu komponentov vzhľadom na jednotku spotreby majú výkonné zostavy a pracovné stanice nie celkom skromné požiadavky na napájanie, a preto sme sa v redakcii pozreli na jedno z výkonných riešení dostupných na našom trhu.

apc-back-pro-ups-1500_side

APC Power-Saving Back-UPS Pro 1500 je zálohovací zdroj, ktorý uspokojí aj požiadavky náročných počítačových zostáv. Dokáže poskytnúť nielen tých pár minút na panické uloženie rozpracovaných dokumentov, ale vďaka svojmu výstupnému výkonu 865 W / 1500 VA môžete spokojne prácu ukončiť a vybaviť najdôležitejšie úkony s ňou spojené. Navyše ochráni pripojené zariadenia pred výkyvmi v sieti ale v rámci vysokej účinnosti ušetrí oproti lacnejším zdrojom aj nejaké tie finančné prostriedky.

UPS Pro 1500 je pomerne masívny zálohovací zdroj, významnú časť z jeho takmer 15 kilogramovej hmotnosti tvorí samotná batéria. Vďaka dizajnu vonkajšieho plášťa nezaberá zbytočne veľa miesta, a pokojne ho umiestnite pod stôl. Na čelnom paneli zaujme predovšetkým podsvietený LCD displej, zobrazujúci informácie o aktuálnom stave UPS, zadná stena je bohato obsadená  zásuvkami typu IEC 320 C13.

apc-back-pro-ups-1500_back

Tých je dovedna desať, a ich funkcie sú prehľadne označené. Päť zásuviek naľavo sú výstupy batériového napájania s ochranou proti nárazom prúdu, a práve tie by mali byť použité pre napájanie počítača, monitora, modemu, alebo ďalších zariadení, citlivých na výpadok elektrického prúdu. Dva z týchto piatich výstupov sú označené osobitne, jeden je určený pre pripojenie hlavného zariadenia (počítača). Týmto hlavným výstupom je riadený aj druhý výstup, a teda sa napájanie vypne, pokiaľ prejde hlavné zariadenie do režimu spánku. Jednoducho povedané, do hlavného výstupu pripojíte počítač, a do výstupu riadeného hlavným zariadením monitor. Monitor sa tak pri vypnutí počítača celkom vypne a nebude prispievať k účte za elektrinu svojou spotrebou (aj keď malou) v pohotovostnom režime.

Päť zásuviek napravo poskytuje len prepäťovú ochranu, pričom horná trojica je riadená hlavným výstupom, a takto pripojené zariadenia sú odpojené od siete po vypnutí hlavného zariadenia, a teda počítača. Využiť ich môžete napríklad pre pripojenie tlačiarne, skenera, externých pevných diskov alebo reproduktorov. Riadené výstupy tak pomáhajú šetriť elektrickú energiu, ktorú by inak tieto zariadenia spotrebovali v pohotovostnom režime, a ktorých funkcionalita je bez počítača takmer nulová. UPS poskytuje ochranu pred nárazmi prúdu aj v prípade, že je vypnutá.

V hornej časti sa nachádza port, do ktorého sa pripája USB kábel, a ktorým UPS komunikuje s počítačom, dvojica RJ-11 portov pre prepäťovú ochranu telefónnej linky. K dispozícii je i dvojica ethernetových konektorov pre ochranu lokálnej siete a konektor pre pripojenie externého akumulátora.

Ovládanie zariadenia je na prvý pohľad jednoduché, s troma tlačidlami sa toho veľa pokaziť nedá, budete však často potrebovať manuál, pretože kombinácie a rôzne časy podržania jednotlivých tlačidiel majú rozličné funkčné významy. Na základné úkony a monitorovanie (ktoré aj tak budete robiť cez pribalený softvér priamo na obrazovke počítača) sa však postačí naučiť niekoľko jednoduchých kombinácií. Displej je dostatočne obsažný a navyše podsvietený modrým svetlom, jeho čitateľnosť je však pri pohľade z hora slabšia a ak stojí UPS na zemi, musíte sa k displeju zohnúť.

apc-back-pro-ups-1500_front

Najdôležitejšie ikony sa nachádzajú v hornej časti displeja a informujú o stave a kapacite batérie, aktuálnom zaťažení či aktivovanom profile úspory energie. Trojciferný číselný ukazovateľ informuje napríklad o aktuálnom napätí, spotrebe pripojených zariadení alebo čase, ktorý vydrží batéria zariadenia napájať. Rotácia informácii sa realizuje tlačidlom.

V prípade, že nastane porucha, displej zobrazí chybovú ikonu a číslo chyby, ktorú viete potom ľahko diagnostikovať s pomocou manuálu. Prítomná je i zvuková výstraha, napríklad pri napájaní z batérie sa UPS ozve pípnutím každých 30 sekúnd. Zvukovú výstrahu je možné aj vypnúť.

Pri spustení UPS môžete nastaviť citlivosť, kedy sa jednotka prepne na batériové napájanie. Citlivosť je možné nastaviť v troch úrovniach; pri nízkej je rozsah kolísania napätia v rozmedzí 156 – 300 V, pri strednej 176 – 294 a pri vysokej citlivosti 176 – 288 V. Čím vyššia citlivosť, tým lepšia ochrana pripojených zariadení, no UPS sa bude častejšie prepínať na batériové napájanie, čo mierne znižuje životnosť a výkon článkov.

powerchute

Pohodlnejším spôsobom obsluhy a monitorovania stavu záložného zdroja je softvér APC PowerChute, ktorý poskytuje kompletné informácie vrátane prevádzkových nákladov a objeme spotrebovanej energie. Stačí si zadefinovať cenu za kWh a máte jasnú informáciu o tom, koľko elektriny vaša zostava spotrebuje za sledované obdobie.

UPS sme testovali na zostave, ktorá patrí k tým náročnejším (Core i7-870, 5× HDD, GTX 560 Ti), a spoločne s dvoma monitormi spotrebovala počas bežného pracovného zaťaženia v priemere 247 W za hodinu, čo je pri povedzme desaťhodinovej prevádzke približne 2,5 kWh. Pri plnej kapacite batérie dokázal záložný zdroj dodávať energiu konkrétnej zostave zhruba 25 minút, čo je vynikajúca hodnota.

Ak by na rovnakej konfigurácii nastal výpadok počas hrania náročnej 3D hry, kedy je v plnej permanencii aj grafická karta a spotreba sa spolu s dvoma monitormi vyšplhala na takmer 400 W, záložný zdroj by vydržal ešte stále viac ako 12 minút, čo je dostatok času na ukončenie všetkých aplikácií a bezpečné vypnutie počítača.

GraphData

*.pri zaťažení na úrovni 100 W dokáže Back-UPS Pro 1500 ponúknuť dobu prevádzky až po dobu jednej hodiny, pri maximálnom zaťažení sa čas skracuje na štyri minúty. Pri bežnom, zhruba polovičnom zaťažení však máte k dispozícii 15-20 minút času na uloženie rozpracovanej práce a korektné vypnutie zostavy. Kapacita vnútorného akumulátora sa dá zväčšiť pripojením externého akumulátora, čím sa doba práce bez napájania zo siete výrazne predĺži (krivka B).

Použitý akumulátor je bezúdržbový článok na báze olova so suspendovaným elektrolytom, nemusíte sa preto báť, že pri dlhšej dobe bez použitia „vytečie“. Nabitie samotného článku zo siete na plnú kapacitu trvá približne 8 hodín. Počas nabíjania však rátajte s vyššou hlučnosťou UPS-ky, k slovu sa totiž dostáva ventilátor, starajúci sa o doplnkové chladenie. V každom inom prípade je však zariadenie tiché.  

APC Power-Saving Back-UPS Pro 1500 predstavuje kompletné riešenie pre ochranu desktopových počítačov a ďalších zariadení nielen pred náhlym výpadkom prúdu, ale aj pred výkyvmi a nárazmi v sieti, ktoré sú pre väčšinu elektroniky nebezpečné. Prepäťová ochrana a filtrácia šumu je navyše dostupná aj pre telefónnu linku a ethernetové pripojenie, ktoré rovnako môže byť príčinou poškodenia modemov a smerovačov pri ohrození zo strany porúch v elektrickej sieti. Veľkým plusom je výkon až 865 W, ktorý nebude obmedzovať množstvo pripojených zariadení a batéria s vysokou kapacitou. Oproti lacnejším UPS s menším výkonom a len malou rezervou oproti nárokom výkonnejších zostáv tak dokáže UPS Pro 1500 poskytnúť dostatok času pre uloženie citlivých dát.

Cena testovaného modelu o pár eur prekračuje hranicu troch stoviek, no ak pracujete so svojím desktopom denne, a niekoľko výpadkov prúdu už zhatilo vaše plány, nebudete takúto investíciu ľutovať. A vďaka vysokému výkonu môžete záložný zdroj použiť aj pre napájanie televízora a domácej audiosústavy. Ak si vystačíte s menšou kapacitou akumulátora a výkonom, na trhu nájdete aj nižšie modely rady Power Saving Back-UPS Pro s výkonom 330W/550VA, 540W/900VA, a 720W/1200A. V predaji je i verzia Back-UPS Pro s klasickými zásuvkami, vzhľadom na ich väčšie rozmery je ich k dispozícii len šesť, pripojenie zariadení je však o to jednoduchšie.

tabulka_apc_back_pro_ups_1500p

 

Technická špecifikácia:

Výstupný výkon: 865W / 1500 VA * Účinnosť pri plnom/polovičnom zaťažení: 88.0% / 86.0% *  Výstupný kmitočet (synchr. so sieťou): 50/60Hz +/- 3 Hz * Pripojenie výstupu:  5× NEMA 5-15R (Záložná prevádzka na batérie), 5× NEMA 5-15R (Prepäťová ochrana) * Typ batérie: Bezúdržbový olovený zatavený akumulátor so suspendovaným elektrolytom * Typický čas nabíjania: 8 hod. * Počet vnútorných batériových článkov:  1 * Energie rázu pri prepäťovej ochrane: 354J * Rozmery a hmotnosť: 301×112×380 mm, 12,1 kg

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013