Menu

GSmart Rey R3 je skvelý smartfón za málo peňazí

Hoci ho kúpite už za 130 eur, je to plnohodnotný smartfón s veľkým displejom a dvojjadrovým procesorom. Vyskúšali sme, či sa dá reálne fungovať aj s lacným smartfónom.

Nepotrebujete rovno dva mesačné platy na to, aby ste si dnes kúpili dobrý smartfón, ktorý vás nebude obmedzovať svojim výkonom. Za tie najlacnejšie modely dáte len niečo cez 80 eur, pričom svoj účel dokážu splniť bez zbytočných rečí. Dnes ich na Slovensku ponúkajú hlavne menej zvučné značky ako je GoClever či GSmart, no silu tohto segmentu si uvedomujú aj silné mená na čele so Sony a je to len pár týždňov, čo sa začala predávať lacná Nokia so systémom Android. 

 

Čo nájdeme v lacnom smartfóne?

Aby ste predišli neskoršiemu sklamaniu, dobre si pozrite svoj vybratý lacný smartfón. Vo väčšine prípadov nebude mať nikdy extrémne výkonný hardvér, či prémiové materiály ako je hliník alebo nebodaj špeciálna zliatina viacerých kovov. Nízke výrobné náklady jednoducho neumožnia použitie drahých komponentov, no neznamená to zároveň, že by tieto zariadenia neboli použiteľné, alebo sa behom pár mesiacov rozpadli na márne kúsky.

Plasty možno nemajú tak kvalitný povrch, no testovaný smartfón GSmart Rey R3 sa nám v rukách nerozpadol a ani nevyzeral, že by sa to v najbližších mesiacoch chystal spraviť. Oproti minulosti sa našťastie zlepšil aj ich výkon, no najslabším miestom stále zostáva operačná pamäť. Kapacita 512 megabajtov si neporadí s veľkým množstvom spustených miniaplikácií a do budúcna môže predstatovať výrazné obmedzenie.

Našťastie si nemusíte priplatiť veľa eur, aby ste dostali model s dvojnásobnou kapacitou pamäti. Aj nami testovaný model je stále v dobrej cenovej hladine do 130 eur a nájdete v ňom jeden gigabajt operačnej pamäti, dobrý dvojjadrový procesor s grafickým čipom Mali a dokonca aj veľký 4,5 palcový displej.

gsmart-rey3-2

 

GSmart Rey R3

Má Veľký 4,5 palcový displej, gigabajt operačnej pamäte, osem megapixelový fotoaparát a podarený dizajn. Na to všetko sa snaží lákať cenovo dostupný smartfón od spoločnosti GSmart, za ktorý zaplatíte len 129 eur. Na rozdiel od tých najlacnejších modelov pridáva v tých najdôležitejších miestach, čo pocítite hlavne pri bežnom používaní, online komunikácii a surfovaní po webe. Reakcie sú okamžité, smartfón vás nenechá zbytočne čakať.

A to tu je jeden z pomalších dvojjadrových procesorov a grafická karta, ktorá už má nejaký ten rok za sebou. Mediatek MT6572 je čip z minulého roku, vyrobený modernou 28 nanometrovou architektúrou. Výrobca ho zameriava práve na lacné zariaenia, pri ktorých výrazne zjednodušuje celý vnútorný návrh. Čip totiž okrem grafickej časti obsahuje aj všetky potrebné bezdrôtové technológie Wi-Fi, Bluetooth, či GPS. Obmedzením sú nižšie pracovné frekvencie, horší výkon a obmedzenie rozlíšenia len na qHD.

Hlavnou výhodou smartfónu je väčšia operačná pamäť. Jeden gigabajt oceníte veľmi rýchlo po tom, ako začnete sťahovať väčšie množstvo aplikácií a používať viacero miniaplikácií na obrazovke. Tá mimochodom nie je vôbec zlá a hoci má rovnaké rozlíšenie ako konkurencia, tak vyniká v pozorovacích uhloch a aj farebné podanie je jedno z najlepších v danej cenovej kategórii. Zvyšok hardvérovej výbavy je skôr priemerný - 4 gigabajtové úložisko si pýta pamäťovú kartu a fotoaparát s rozlíšením osem megapixelov je tiež skôr priemerným doplnkom, strácajúcim na kvalite hlavne pri nočnom fotení.

gsmart-rey3-3

 

Dizan príjemne prekvapí

V ruke vás prekvapí kvalitnou konštrukciou, je pevný a nevyzerá vôbec zle. Zadný kryt môže mať rôzne farby a vďaka špeciálnej povrchovej úprave je príjemný na dotyk a neprezradí vás odtlačkami prstov. Kvalita prevedenia je veľmi dobrá, ba až vynikajúca. V tejto cenovej kategórii by sme totiž očakávali skôr priemerné plasty, ktoré zvyknú pod vyšším tlakom vydávať nepríjemný zvuk. 

Taktiež sme veľmi radi matnému povrchu, ten lesklý po mesiaci používania prestane leštitť väčšina bežných ľudí. Tlačidlá sú klasicky tri hardvérové na blokovanie obrazovky a úpravu hlasitosti a tri dotykové, ktoré nájdete hneď pod displejom. Výrobcu chválime za to, že trojicu tlačidiel neintegroval priamo do systému. Je to síce elegantné a jednoduché riešenie, no ukrajuje to z už aj tak nízkeho rozlíšenia obrazovky.

Softvérová nadstavba systému Android 4.2.2 nie je výrazná a nájdete tu len minimum zásadných zmien. Aj vďaka tomu je bežné používanie maximálne plynulé a smartfón bude reagovať na vaše dotyky okamžite. Trochu horšie to je s hrubým výkonom, ktorý nepoteší náročnejších hráčov. Samotný procesor má len dva jadrá a to už je v dnešnej dobe cítiť. Taktiež grafický čip Mali-400 MP už má najlepšie dni za sebou a výsledné skóre 10880 bodov v teste AnTuTu hovorí za všetko.

gsmart-rey3-4

 

Za 130 eur je to zaujímavý smartfón

S cenovkou 130 eur to nie je najlacnejší smartfón, vďaka veľkej obrazovke a gigabajtu operačnej pamäte sa vám s ním ale bude veľmi dobre pracovať. Rozumne skombinovaná hardvérová výbava je veľkým plusom tohto smartfónu, keďže v cene okolo sto eur má väčšina modelov len 512 megabajtov operačnej pamäti.

Keď výrobca vylepší fotoaparát a pridá výkonnejší čip, bude to vynikajúci smartfón za málo peňazí. Teraz je to “len” dobrý smartfón za málo peňazí. No v rovnakej cene na trhu veľa lepšieho nenájdete, teda ak nie ste dobrodruh, objednávajúci si neznáme smartfóny priamo z Číny.

 

 
GIGABYTE GSmart Rey R3 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie2

 

Parametre

Mediatek MT6572
Dve jadrá, 1,3 GHz
Grafický čip Mali-400 MP
RAM 1 GB
Dáta 4 GB
4,5“ IPS displej, 480x854
Fotoaparát 8 MPx
Wi-Fi, 3G, GPS, FM rádio
Batéria 1800 mAh
Hmotnosť 138 gramov
Systém Android 4.2.2

 

Graf ceny produktu GIGABYTE GSmart Rey R3 poskytuje server Heureka.sk

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013