Menu

HANNSPREE SN10T1 - škoda toho displeja

Po počiatočných nepodarkoch, trochu lepších pokusoch viac či menej známych výrobcov a odvážnych pseudotabletoch, prichádzajú aj skutočne použiteľné kúsky. Svoju zásluhu má na tom pokračujúci vývoj ARM procesorov, a vyšší záujem zariadenia na operačnom systéme Android. 

HANNSPREE SN10T1 je na prvý pohľad rovnakým tabletom ako drvivá väčšina ostatných. A vlastne aj na pohľad druhý. Dotykový kapacitný displej má uhlopriečku 10,1", a širokouhlé rozlíšenie 1024×600 bodov, a tak aspoň to prezeranie internetových stránok, čítanie kníh, sledovanie videa a hranie hier je skutočne veľmi príjemné. Ale nebudeme si mazať med okolo prsta. Priznajme hneď prvú, a asi aj najväčšiu slabinu tabletu. Rovnako ako pri iných modeloch, ktoré boli síce vydarené, ale stále podozrivo lacné (a prstom ukážeme napríklad na Archos 101), displej trpí mizernými pozorovacími uhlami vo vertikálnom smere. A ani v horizontálnom smere to nie je oveľa lepšie.

Podanie farieb, kontrast, a dokonca aj automatická regulácia LED podsvietenia, ten dobrý pocit z displeja tam je, ale... Niekto vám podaroval pekné nové auto. Spredu vyzerá super, lenže z bočných strán je celé doškriabané, rozbité a škaredé. Presne takýto je displej na SN10T1. Je dobrý len keď sa naň pozeráte kolmo. Pri naklopení o zhruba 20° v oboch smeroch už dochádza k strate kontrastu a deformácii farieb. Druhou slabou stránkou, je trojica ovládacích tlačidiel, ktoré sa pri štandardnom uchopení tabletu nachádzajú v pravom hornom rohu. A teda v mieste, kde pravdepodobne budete mať palec pravej ruky. Ergonómia dostáva poriadnu do držky a uteká plakať do kúta. Náhodnému stlačeniu Home, Back, alebo Menu tlačidla sa však dá časom naučiť vyvarovať.

HannsPad_front

A prijali by sme aj nejaký výklopný stojan, alebo opierku, takmer trištvrte kilogramový tablet nie je vždy pohodlné držať v rukách. A že už sme na Hannspree takí zlí a škaredí, trojica stavových diód v ľavom dolnom rohu pod displejom pôsobí zbytočne rušivo, mohla by nám chýbať webkamera a 3G modul.

Ale každá minca má dve strany, a v prípade SN10T1 je jedna z nich lesklá natoľko, že sa na tú škaredšiu nebudete chcieť pozerať. Na tej lesklej strane micne je okrúhla cifra 300 €. Presne o toľko peniažkov vás po nákupe SN10T1 opustí. Ale nebudete za nimi smútiť.

Silným argumentom je predovšetkým hardvérová výbava ukrytá v tele tabletu.  A nemyslíme len 512 MB DDR2 RAM, alebo 16 GB Flash úložisko. Základom je dvojjadrový procesor Cortex A9 s frekvenciou 1 GHz, doplnený o úsporné grafické jadro so štyrmi pixel a štyrmi vertex shadermi a podporou 3D a GPU Flash 10 akceleráciou. Zdajú sa vám predošlé údaje povedomé? Áno, použité je SoC riešenie NVIDIA Tegra II T20, s ktorým sa stretávame pri väčšine výkonných tabletov značkových výrobcov.

HannsPad_thin-top

Veľmi slušná je konštrukcia tabletu. Tuhý plastový kryt a kovový rámček po obvode zaručujú dobrú odolnosť pri prenášaní, prekrytie displeja je z číreho pevného plastu. Sklo to síce nie je, ale na dotyk je displej stále veľmi príjemný. Konektorová výbava je umiestnená na ľavom okraji, okrem obligátneho 3,5 mm výstupu pre slúchadlá (a vstavaný reproduktor je hrá dostatočne nahlas, zbytočne neskresľuje a neznechucuje), aj miniUSB port a HDMI výstup. Milovníkom filmov sa vo vrecku otvára nožík, no v prípade núdze je pripojenie k televízoru veľmi jednoduché. A dovolíme si tvrdiť, že aj opodstatnené, SN10T1 nemá problém plynule prehrať HD video v plnom rozlíšení.

Tablet sa neprehrieva ani pri intenzívnej hernej záťaži alebo sledovaní HD videa. Výdrž 3650 mAh akumulátora je veľmi slušná a aj náročnejší užívateľ vystačí celý deň bez nabitia. A keď vás prvotné nadšenie z ťapkania po displeji prejde, pri bežnej dennej záťaži (dovedna cca 1,5 hodiny denne sledovania internetových stránok, hrania hier a sledovania videa), budete nabíjať SN10T1 raz týždenne.

Hannspree-Tablet-Back

3G modul chýba, no k internetu sa nakrátko pripojíte cez Wi-Fi, pre komunikáciu s ďalšími zariadeniami možno využiť aj Bluetooth verzie 2.1. Vo verzii 2.2 je operačný systém Android, a bohužiaľ pančovaný, takže v tomto prípade musíme oželieť tradičné Google aplikácie, ako je G-Talk, G-Mail alebo Market. Tento neduh však sprevádza drvivú väčšinu lacných tabletov a aj to je spôsob ako udržať cenu dostupnejšiu masám. Predinštalovaná je aspoň základná aplikačná výbava, akékoľvek ďalšie aplikácie nájdete v App Center. Samozrejme, užijete si aj 3D hry, a so sprístupnením nákupu aplikácii sa možnosti ešte viac rozširujú.

Čo sa však Hannspree rozhodne podarilo, je užívateľské rozhranie Tap´n´Tap. Je veľmi prehľadné, graficky jednoducho spracované a pôsobí sviežo. Každá z dvoch základných obrazoviek je rozdelená do troch častí na ktorých bežia zvolené aplikácie, napríklad kalendár, emailový klient či prehrávač hudby, a na spodnej lište sa nachádza rada ikon 12 aplikácií podľa výberu užívateľa. Tretia základná obrazovka je už len zoznamom všetkých nainštalovaných aplikácií. Zaujímavou je aj možnosť tvorby až siedmich užívateľských účtov. Každý tak môže mať svoje nastavenia, čo je vhodné najmä ak sa s tabletom plánujete aj podeliť. Odozva systému je vzhľadom na použitú hardvérovú výbavu vynikajúca, animácie sú plynulé, a aj softvérová klávesnica funguje spoľahlivo. Prehliadanie internetu je veľmi pohodlné, načítanie stránok trvá rovnako dlho, ako na bežnom počítači a vďaka podpore Flash nebudete ukrátení ani o online flashové hry a videá.

Pad_Calendar

Hannspree SN10T1 rozhodne nepatrí medzi lídrov trhu a ani medzi najnovšie novinky. Každopádne však svojou cenou a slušnou výbavou dokáže zaujať. Tristo eur za viac ako použiteľný desaťpalcový tablet s výbornou odozvou systému a šikovne dotiahnutým GUI stojí za porozmýšľanie. Chce to len prehryznúť neduhy slabšieho displeja.

 
hannspree_tablet_hodnotenie

hannspree_logo


gearŠPECIFIKÁCIA

Operačný systém: Android 2.2 / Procesor: ARM Cortex A9 @1000 MHz / RAM: 512 MB / ROM: 16 GB flash / Slot pre pamäťové karty: MicroSDHC do 16 GB / Displej: 10,1“ kapacitný, 1024×600, multitouch, automatická regulácia podsvietenia / Wi-Fi / BT / GPS / USB / 3G: 802.11 b/g/n / 2.1 +EDR / nie / USB Host / nie / Audio / Akcelerometer / Reproduktor / Fotoaparát / Webkamera / Mikrofón: 3,5 mm out / áno / stereo / nie / nie / áno / Rozmery a hmotnosť: 260×171×14 mm, 745 g
 

Viac z tejto kategórie: iPad ako pracovný nástroj? »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013