Menu

Testovali sme tablet od Asusu s procesorom Intel

Má vynikajúci Full HD displej, dobre prevedené telo a moderný procesor Intel Atom. Asus to jednoducho s tabletmi vie a v spojení s Intelom dokáže ponúknuť zaujímavú alternatívu k ARM platforme.

Nesie označenie Asus MeMO Pad FHD 10 (či pod kódovým označením ME302C) a výrobca s ním chce osloviť náročnejšieho zákazníka, ktorý ale má obmedzený rozpočet. Už hneď na začiatku preto prezradíme cenu tohto tabletu - kúpite ho už za 349 eur. Aby ste sa ale pri kúpe nepomýlili, na trhu je dostupný aj model ME302KL, ktorý má odlišný hardvér a vo vnútri nájdete ARM čip od Qualcommu.

 

Spracovanie na jednotku

Nečakajte tu žiadne výstrelky v dizajne a funkčnosti. Asus stavil na osvedčený recept solídneho kusu hardvéru a dizajn zariadenia navrhol s ohľadom na to, aby dokázal osloviť čo najširšiu skupinu zákazníkov. Na prvý pohľad preto môže pôsobiť trochu nudne, no je pekný a nebude sa zaň hanbiť ani mladý tínedžer, či dôležitý biznismen.

Pri prvom chytení do ruky pôsobí tablet veľmi príjemne a odolne. Nie je síce vyrobený z extrémne odolných materiálov, no jeho pevnosť je veľmi dobrá a nedokonalé miesto by ste tu hľadali len veľmi ťažko. Jediným osviežením môžu byť rôzne farebné verzie, ktoré zaujmú hlavne mladšiu generáciu.

Všetky ovládacie prvky a konektory sa nachádzajú po stranách tabletu. Tlačidlo zapnutia displeja sa nachádza v ľavom hornom rohu, no vzhľadom na skosenú zadnú časť sa však ťažšie obsluhuje. Rovnaká situácia je aj v prípade tlačidiel na ovládanie hlasitosti, tie nájdete na pravej strane tabletu.

Okrem ovládacích prvkov nájdete na tele tabletu aj štvoricu konektorov - 3,5 mm audio konektor, microUSB, Micro HDMI a slot pre microSD kartu. Tomu však chýba kryt a tak sa môže stať, že pri manipulácii s tabletom si kartu nechcene vysuniete, prípadne sa vám do slotu dostanú nečistoty. Na zadnej strane nakoniec nájdete len dvojicu priemerných reproduktorov.

asus-me302c-2

 

Vynikajúci displej

Preč je už doba, keď sme pri desať palcových tabletoch považovali HD rozlíšenie za dobrý štandard. Dnes sú naše nároky úplne iné a preto musíme pochváliť Asus za použitie dobrého displeja s Full HD rozlíšením 1920x1200 bodov. To je dokonca o trochu viac ako pri bežných tabletoch a televízoroch, ktoré majú na výšku len 1080 bodov. Netreba ale zabúdať, že použitý systém Android si vždy ukradne 72 bodov pre spodnú lištu.

Výhody vysokého rozlíšenia oceníte okamžite ako otvoríte prehliadač, prípadne prezentáciu fotografií. Jemné detaily a reálne podanie farieb je vďaka IPS technológii skvelým zážitkom. No dobre, nebudeme preháňať, je to príjemný zážitok hodný ceny zariadenia. Rovnako dobré sú aj pozorovacie uhly, vďaka ktorým sa farby nemenia ani pri extrémnom naklopení obrazu.

Čo nie je úplne dotiahnuté, je automatické podsvietenie displeja. Na starosti ho má dióda zisťujúca intenzitu okolitého osvetlenia, no očividne nefunguje úplne najlepšie. Obraz sa nám zdal vždy tmavší, ako by bolo vhodné. Nie je to ale žiadna tragédia, keďže si podsvietenie nakoniec môžete nastaviť presne podľa svojich predstáv.

asus-me302c-3

 

S Intelom pod kapotou

Pamätáte sa ešte na prvé netbooky? S ich príchodom si slávu užila prvá generácia procesoru Intel Atom, ktorá bola všetko, len nie výkonná a úsporná. Dnešné Atomy sú ale úplne iná trieda a bez najmenších problémov zvládnu to, v čom až doteraz hrala prím ARM architektúra. Asus v tablete použil model Intel Atom Z2560. Nie je to úplne najnovší model, je to Clover Trail+, predchodca najmodernejšej Bay Trail architektúry

Jedná sa o model s pracovnou frekvenciou 1,6 GHz. Keďže tu nie je žiadna Turbo technológia, je práve 1,6 GHz maximálnym stropom. O pretaktovanie sa nepokúšajte, zbytočne by ste si znížili výdrž batérie pri veľmi malom dopade na celkový výkon. Procesor má dve fyzické jadrá a vďaka technológii HyperThreading dokáže naraz spracovať až štyri vlákna. Cache pamäť má kapacitu 1 megabajt, výrobná technológia je 32 nm.

V reálnej prevádzke sme bolo s reakciami tabletu veľmi spokojní. Určite na to mala vplyv aj kapacita operačnej pamäti. Jej dva gigabajty sú dnes už štandardom pre vyššiu triedu zariadení, no už teraz môžete naraziť aj na prémiové modely s troma gigabajtami RAM. Kapacita úložného priestoru je 32 gigabajtov, k dispozícii ale budete mať o približne 6 gigabajtov menej.

Grafická časť je tvorená čipom PowerVR SGX544 MP. V dnešnej dobe to už nie je High-end riešenie a v tieni prichádzajúcej Tegry K1 vyzerá len veľmi priemerne. No výsledok je veľmi dobrý a aktuálne dostupné hry zvládne tablet na výbornú. Pri našich testoch sme nenarazili na hru, ktorá by bola nehrateľná. No len niečo cez 17 000 bodov v benchmarku AnTuTu dáva tušiť, že časom sa nevyhnete zníženiu detailov.

cpu

 

Pekná softvérová nadstavba

Operačným systémom je Android 4.2.2, pričom Asus sa rozhodol aj tu použiť svoju vlastnú softvérovú nadstavbu. Kým pred pár rokmi by sme možno nadávali, tak dnes už sú softvérové doplnky výrobcov použiteľné a nie je vyslovene nutné naháňať sa za Google verziami produktov. Samozrejme čistý systém má svoje veľké výhody, no niekomu nadstavby ušetria čas, ktorý by inak musel stráviť hľadaním niektorých aplikácií.

Prvé úpravy si všimnete hneď pri notifikačnej lište, kde nájdete rýchly prístup pre zapnutie Wi-Fi, GPS, rotácie displeja, Bluetooth, alebo automatickej synchronizácie. Chýbať nemôže ani nastavenie intenzity podsvietenia, Wi-Fi a zvuku. No výrobca mohol pridať možnosť nastavenia si skratiek podľa potreby. V základnom stave je hlavná obrazovka spracovaná veľmi pekne. Podarená je hlavne miniaplikácia počasia a času, ktorú Asus s menšími obmenami používa už nejaký ten rok. 

Nájdete tu aj množstvo vlastných aplikácií od nastavenia zvuku cez zálohovanie, zdieľanie súborov medzi zariadeniami, či špeciálny editor fotografií. Chválime zaujímavé miniaplikácie, ktoré fungujú nad ostatnými aplikáciami. Pri prehliadaní webu tak môžete použiť napríklad kalkulačku bez toho, aby ste stratili prehľad nad aktuálne otvorenou stránkou.

system

 

Podaril sa im

Asus vie robiť lacné, ale aj dobré prémiové tablety. Testovaný MeMO Pad FHD 10 je niekde v strede a za rozumný peniaz ponúka slušné prevedenie, dobrý dizajn, rozumný výkon a hlavne veľmi dobrý Full HD displej. Tablet je zároveň jasným dôkazom, že Intel sa dokázala popasovať s ARM konkurenciou a jeho ultramobilné Atomy sú použiteľné do tabletov. Výkon je totiž slušný, rovnako aj výdrž na jedno nabitie. V rozumne nastavenej cene 349 eur tu samozrejme je konkurencia, no testovaný Asus patrí medzi top zariadenia svojej kategórie.

 

Asus MemoPad ME302KL-1B004A môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

tip-silver

 

Technické parametre

Procesor: Intel Atom Z2560
Grafický čip: PowerVR SGX544 MP
RAM: 2 GB
Úložný priestor: 32 GB
Displej: 10,1", 1920x1200, IPS
Komunikácia: Wi-Fi, BT, GPS, Miracast
Rozmery: 265x182x9,5 mm
Hmotnosť: 580 g
Systém: Android 4.2.2

 

Výsledky testov

3dm-1

3dm-2

3dm-3

 

Graf ceny produktu Asus MemoPad ME302KL-1B004A poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na tablet Asus Memo Pad HD 10 nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013