Menu

Testovali sme Xperiu s najväčšou uhlopriečkou

Pamätáte sa keď pred troma rokmi prišli na trh prvé päťpalcové smartfóny? Nebolo ich veľa, a prvý dojem bol rozpačitý. Zariadenia s obrovskými displejmi, na ktoré ešte nebol adekvátny obsah vyvolávali otázku, či je to ešte mobil. Uhlopriečka sa však ďalej zväčšovala až vznikol nový segment mobilných komunikátorov.

V roku 2013 sa už päťpalcové smartfóny stali štandardom, a nad ich veľkosťou sa pozastavuje čoraz menej ľudí. Po vlne miniaturizácie volajúcich a esemeskujúcich telefónov prišiel mobilný internet, video, a elektronické knihy, ktoré trebalo na niečom zobrazovať. A uhlopriečka začala byť znovu zaujímavá.

Prvé päťpalcové smartfóny vzbudzovali pozornosť, a najmä otázky, či sa dá ešte s niečím takýmto telefonovať. Sedempalcové tablety sa podarilo vtesnať do vrecka saka, a tak príchod zariadenia, ktoré svojimi rozmermi zapadne do dvojpalcovej medzery medzi malými tabletmi a veľkými smartfónmi bol len otázkou času. Jedným z takýchto zariadení je aj Xperia Z Ultra s veľkým, 6,44-palcovým displejom. Máte z veľkej uhlopriečky strach? A pamätáte si svoju reakciu, keď ste po prvýkrát videli niekoho s päťpalcovým telefónom?

Ak sa chcete zaradiť medzi pionierov telefonovania z niečoho, čo už nie je telefón a ešte nie je tablet je Z Ultra to pravé. A navyše, maily na veľkej uhlopriečke či ranné správy si pozriete aj v sprche. Nápad dizajnérom Sony – do voliteľného príslušenstva navrhnúť držiak s prísavkou, a elegantným pochrómovaným dizajnom.

VZHĽAD A KONŠTRUKCIA

Xperia Z Ultra pôsobí na prvý pohľad v prvom rade priveľká, na pohľad druhý už aj elegantne. Testovali sme verziu v čiernej farbe, lesklú z oboch strán a svojho staršieho, a menšieho súrodenca Xperiu Z priznáva v každom smere. Ak je zhasnutý displej, predná strana pôsobí jednoliato, základným orientačným bodom logo výrobcu v hornej časti a pre rad Xperia neodmysliteľné kruhové tlačidlo zámku displeja približne v strede pravého boku. Spoločnosť mu robí len kolískové tlačidlo ovládača hlasitosti, rovnako ako na pôvodnom „zetku“, spúšť fotoaparátu ostala plakať v kúte. Konektor pre pripojenie headsetu je na trochu netradičnom mieste, na pravom boku celkom hore, a budete potrebovať slúchadlá so zalomeným konektorom, aby sa ich kábel vo vrecku.. vlastne, vo vrecku Z Ultra asi nebude tak celkom doma a pred klasickým headsetom určite uprednostníme bezdrôtovú bluetooth verziu.

V hornej časti nad displejom je možné vidieť otvor slúchadla a notifikačnej diódy, a pri bližšom pohľade aj šošovku prednej kamery a senzory priblíženia a okolitého osvetlenia. Na ľavom boku smartfónu sa nachádza vodotesnou krytkou chránený microUSB port, druhú možnosť ako nabiť vstavaný akumulátor je magnetický nabíjací konektor. Podobne ako Xperia Z a Z1, aj Z Ultra sa dá nabíjať pomocou nabíjacieho doku. Tento spôsob je rozhodne praktickejší, ako neustále otváranie krytky, no obavy máme najmä o životnosť tesnenia, trebárs po roku otvárania a nabíjania cez microUSB kábel. Voliteľné príslušenstvo s označením DK30 – a teda magnetický nabíjací dok je z našej strany odporúčanou investíciou.  

Rovnako aj slot na microSD kartu a SIM kartu sú chránené krytkami. Xperia Z Ultra totiž ponúka zvýšenú odolnosť voči prachu a vode a certifikát IP55/58, ktorý je poznávacím znamením celej série Z, od desaťpalcového tabletu, až po 4,3 palcovú Z1 Compact. Polhodinový pobyt vo vode v hĺbke jeden a pol metra prežije smartfón bez problémov, a fotky si tak urobíte aj pri zábave v bazéne.

Xperiu Z Ultra s rozmermi 179×92 mm do ruky neschováte, no vďaka hrúbke len 6,5 milimetra nepôsobí tak masívne, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. S celkovou hmotnosťou 212 gramov a dobrým rozložením hmotnosti na stred, ktoré pomáha držať telefón jednou rukou nemáme ani dojem krehkej sklenenej placky. Práve naopak, napínacie fólie na oboch plochých stranách a hliníkový rám po obvode dodávajú smartfónu potrebnú tuhosť a predpoklad, že prežije aj občasný pád. Lesklá povrchová úprava pôsobí luxusne, no zároveň sa zadný kryt stáva obrovskou plochou priťahujúcou obtlačky prstov. Xperiu Z Ultra tak budete leštiť podvedome častejšie než si myslíte. Najmä ak si vyberiete čiernu farbu. Obtlačkom bude odolávať lepšie v bielej, ale aj atraktívnej fialovej.

DISPLEJ A VÝBAVA

Predná strana samozrejme patrí predovšetkým displeju. Spodný a horný rám je i tu pomerne veľký, pri Z Ultra je to daňou za bočné porty a konektory, no páčil by sa nám o pár milimetrov na každej strane menší. Na druhej strane, tak rozmerný telefón treba aj za niečo držať, a najmä pri držaní na šírku príde rám displeja vhod. S uhlopriečkou 6,4 palca a Full HD rozlíšení nám vychádza hustota displeja na 342 PPI, čo je dostatok na to, aby sa jednotlivé pixely pre oko zliali dohromady. Pozorovacie uhly sa oproti Xperii Z zlepšili, i tu sa používa VA panel s obrazovou technológiou Triluminos. Patentovaná technológia, ktorú Sony používa aj na televízoroch Bravia má za úlohu zobraziť viac farieb, zjemniť prechody a scény zobrazovať v prirodzených farbách. A podobne ako pri televízoroch je aj tu prítomný obrazový post processing. X-Reality for mobile, má na starosti vylepšenie obrazu na displeji, ostrejšie obrázky a aj video v menšom rozlíšení interpolované na Full HD. A navyše to aj funguje, rozdiel je na veľkej uhlopriečke vidieť.

Keďže Triluminos displej je postavený na TFT paneli, v porovnaní so saturovanými a žiarivými IPS displejmi pôsobí menej atraktívne, no farby dokáže zobraziť vernejšie. Páčilo sa nám najmä podanie čiernej farby a gradienty šedej, displej však treba vidieť na vlastné oči. Tak či onak, s Ultrou v tomto smere môžete mať očakávania vysoké, potešia sa predovšetkým fanúšikovia filmov a hráči, 6,4“ uhlopriečka je na cestách vynikajúcim spoločníkom. Problémom je akurát nešťastne umiestnená mriežka reproduktora, ktorá sa dá pri držaní rukou zakryť, a ešte viac degradovať už aj tak len priemernú kvalitu prehrávaného zvuku. Na veľkom displeji sa aj pohodlne píše, pre zadávanie textu je možné použiť aj akúkoľvek ceruzku, alebo stylus s hrotom väčším ako 1 mm. Kryt displeja z tvrdeného skla by mal zvládnuť bez poškodenia aj obyčajné pero.

Hráčov potešia predovšetkým  vnútornosti veľkého smartfónu, vďaka ktorým si užijú aj tie najnáročnejšie tituly naplno. Z Ultra je postavená na čipsete Qualcomm MSM8974, so štvoricou jadier Krait taktovaných na 2,2 GHz, 2 GB RAM a grafickým procesorom Adreno 330. 16 GB vstavaného úložiska sa dá ďalej rozšíriť microSDHC kartou s kapacitou do 64 GB. Konektivita odzrkadľuje zameranie smartfónu a nájdeme tu všetky aktuálne technológie. Dátové prenosy v rámci siete operátora sa dajú uskutočniť nielen cez HSPA+ ale aj LTE, samozrejmosťou je Bluetooth vo verzii 4.0 a Wi-Fi adaptér podporujúci 5 GHz siete. Obraz na veľkú uhlopriečku televízora dostanete aj cez kábel s microUSB konektorom a funkciou MHL. Rýchlejšie párovanie s reproduktormi, domácim kinom, smart hodinkami, či možnosť bezkontaktnej platby sprostredkuje podpora NFC technológie.

 

FOTOAPARÁT LEN PRIEMERNÝ, AKUMULÁTOR PREKVAPIL

V prípade, že sa rozhodnete urobiť si s Ultrou nejaký obrázok, k dispozícii je fotoaparát s Exmor RS for mobile čipom a rozlíšením 8 MPix. Do tenkého tela sa nevmestil 21 MPix senzor ako do Xperie Z1 a Z1 Compact, a tak aj kvalita zhotovených fotografií je len priemerná. Pokiaľ má senzor dosť svetla, fotky vyzerajú slušne, zoberte však Ultru večer do baru, a nepomôže jej ani prisvetľovacia dióda. Žiadnu totiž nemá. Lepšie výsledky sme očakávali aj od HDR, ktoré nebolo tak efektívne, ako by sa nám páčilo.

Nechýba však fungujúce automatické rozpoznávanie scény a ďalšie doplnkové funkcie fotoaparátu. Pre aktívne žijúcich ľudí padne vhod režim predsnímaných snímok, či zábavné efekty AR, kedy sa do záberu vložia animované a aj pohyblivé prvky. Automatická panoráma je už samozrejmosťou, trochu slabšie stále funguje funkcia Info-eye.

Od tenkého smartfónu s veľkým displejom sme nečakali týždňovú výdrž batérie, no dva dni, resp. jedna noc bez nabitia pri priemernom pracovnom nasadení je výborný výsledok. Akumulátor s kapacitou 3000 mAh samozrejme najviac potrápi displej, no ak sa nebudete s Ultrou priveľmi hrať, prípadne siahnete po niektorej z troch základných šetriacich funkcií,  odmení sa aj trojdňovou výdržou. Riešením môžu byť aj hodniky SmartWatch2, ktoré ušetria batériu od častého zapínania displeja.

ZATIAĽ STÁLE BEZ KITKATU

Z Ultra čaká podobne ako ďalšie modely Xperia Z série na aktualizáciu na najnovší Android, dočkať by sa podľa posledných správ mala v apríli. Vystačiť si tak zatiaľ budete musieť so starším 4.2.2 a tradičnou nadstavbou Sony Timescape. Na veľký displej s Full HD rozlíšením sa vmestí na každú zo siedmich domovských obrazoviek sa vmestí matica 6×6 ikon, plus spodný riadok šiestich rýchlych skratiek. To je kvantum ikon, a možno už nikdy nebudete musieť vstúpiť do základného menu. Veľká a čitateľná plocha má aj ďalšiu výhodu, viac priestoru pre užitočné miniaplikácie, zobrazované nad ostatnými oknami. Vždy tak môžete mať po ruke napríklad poznámky, kalkulačku, alebo okno prehliadača.

Ani tu nesmie chýbať tradičná aplikačná výbava, ktorú Sony na svoje smartfóny nasadzuje. Prepracovaný je najmä prehrávač hudby vrátane funkcie SensMe, ktorá vyberá hudbu podľa jej dynamiky, Track ID zasa dokáže identifikovať práve prehrávanú skladbu, a aktualizovať informácie o hudbe v zariadení podľa dostupných informácií z internetu. Walkman ťaží aj z DSP procesoru v čipsete Snapdragon 800, s kvalitnými slúchadlami vie Ultra hrať naozaj dobre.

Odozva systému je vynikajúca, Xperia Z Ultra nezaváha pri zobrazovaní zložitých stránok v prehliadači, či viacerých náročných aplikáciách otvorených súčasne. Celý deň nemusíte ukončiť jedinú aplikáciu, a večer bude Ultra stále fungovať bez mihnutia oka.

VEĽKÁ, ODOLNÁ, VEĽKÁ, VÝKONNÁ, A EŠTE... VEĽKÁ

Phablet, tabletofón, smartfón, volajte to ako chcete, Z Ultra je funkčný koncept, ktorý však nemusí, a určte ani nebude vyhovovať každému. Nie je určená na nosenie vo vrecku, a SmartWatch 2 alebo aspoň kvalitný BT adaptér bude zrejme nevyhnutným príslušenstvom. Xperia Z Ultra je zariadením ktoré si musíte zamilovať, inak 6,4“ displej bude priveľkým bremenom. Nie je to zariadenie ktoré si nájde svoje miesto vo vrecku, no vďaka svojej uhlopriečke ponúka výborný multimediálny zážitok, hranie hier bez jediného zaseknutia a pohodlné prezeranie internetových stránok.

 

Vysoký výkon v odolnom a veľmi tenkom tele zhotovenom z prémiových materiálov a vodeodolnosť  sú položky, ktoré k veľkému displeju pridávajú nemalé výrobné náklady. Xperia Z Ultra je prémiovým telefónom aj čo sa týka ceny, a predajcovia si od vás vypýtajú takmer 600 EUR. Ak sa však na cenovku pozriete s vedomím, že ku smartfónu už nepotrebujete tablet, nevyznieva tá cena až tak hrôzostrašne.

 

 
Sony Xperia Z Ultra môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie testovacej vzroky ďakujeme spoločnosti

 

Ďalšie odborné recenzie na mobil Sony Xperia Z Ultra nájdete na Recenzie.SME.sk

Graf ceny produktu Sony Xperia Z Ultra poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013