Menu

Asus K53SV

  • Napísal(a)  Tomáš Koleň
  • Zverejnené v Notebooky
  • Čítať 2950 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Notebook je zabalený v bežnej krabici v nej nájdeme okrem notebooku CD s ovládačmi, nejaké manuály, baterku a napájací adaptér. Nie je to žiadne bohaté príslušenstvo ale čo aj chcieť pri tej cene len bežný základ. Notebook vrátane batérie váži presne 2,6kg (výrobca sa naozaj nemýlil)

 

tkolen00

Design:

Ako prvé určite zaujme lesklý displej, odráža sa všetko možné   našťastie zvyšok už nie je lesklý, ale len kvalitne spracovaný, použité sú plasty a hliník. Časti okolo klávesnice a touchpadu sú z hliníka, ten je na dotyk prakticky vždy chladný a teplotu výraznejšie nemení ani pri záťaži. Výrazne nie sú vidieť ani otlačky avšak pri detailnejšom pozorovaní ich tam nájdeme. Zvyšok krytu tvoria plastové časti.Kryt na displeji je vytvorený tak aby nebolo vidieť drobné škrabance ani šmuhy, ale pri posvietení jevidieť zase otlačky. Ostatok tvoria už len obyčajné plasty aké je môžme nájsť snáď na každom notebooku.

tkolen1

 

Klávesnica je celkovo pevná, neprehýba sa je treba silnejšie zatlačiť, aby sa prehla a aj to len o kúsoček. Má štandartné rozloženie aj s numerickou častou a klasickými FN klávesami. Klávesy sú pomerne tiché na rozdiel od touchpadu. Touchpad je veľmi zvláštne spracovaný, občas sa ťažšie používa inokedy ľahko, záleží len od vašich rúk. Taktiež do neho výrobca zabudoval indikačné LEDky. Čo sa týka touchpadových tlačidiel tie sú už výrazne hlučnejšie, takže pri "tichom" nočnom surfovaní o ňom budete určite vedieť.

tkolen2

V prednej časti sa nenachádza žiadna poistka na zaistenie displeju a ani nie je nutná, displej drží pevne a pri otváraní je nutné si pridržať spodnú časť.

tkolen3

Pravá časť zahŕňa DVD mechaniku, 2xUSB 2.0, výstupy na headset.

tkolen4

Ľavá časť je už bohatšia. Nájdeme tu USB 3.0, HDMI, VGA, LAN a aj nešťastne zvolené napájanie zo siete.

Ďalej sa tu nachádza aj celé chladenie notebooku, všetok ohriaty vzduch vychádza práve z tejto performácie. Predná časť obsahuje len čítačku kariet. Zadná časť neobsahuje nič okrem pántov displeju.

 

Výkon:

Základný výkon je schovaný v procesore Intel Core i5 2430M taktovaný na 2,4Ghz a s turbom dosiahne až 3 Ghz. To všetko pri (udávanom) TDP 35W. Jedná sa o procesor architektúry Sandy Bridge, takže môžeme čakať úsporu aj vysoký výkon. Centrálny výkon doplnia hneď dve grafiky, jedna integrovaná - Intel HD3000 ktorá je aktívna vždy v úspornom/tichom režime a druhá "vysoko výkonná" grafika založená na architektúre Fermi - Nvidia GeForce GT540M opatrená zbytočnými 2GB GDDR3 pamäťami. Tu je škoda, že sa neobjavili rýchlejšie pamäti GDDR5 možno kvôli cene možno vyššej spotrebe, ale výkon by sa razantne zvýšil taktiež s cenou.

O zvyšok sa postará jeden DDR3 modul s kapacitou 4GB (1333Mhz) 640GB disk(5400rpm) a celé predstavenie nám zobrazí lesklý displej s uhlopriečkou 15.6" a rozlíšením 1366x768. Konektivita je zabezpečená skrz Wi-Fi, Bluetooth a 1Gb sieťovou kartou.

Takto sa predstavia čipy v systéme:

tkolen5

Zopár testov:

Ako prvý je CPU rendering, použil som 3ds MAX scénu ktorú využíva český Extrahardware pri teste CPU.

Na render som použil Autodesk 3ds MAX 2012 - 64bit. Výsledný čas: 19minut a 23 sekund! Menšie porovnanie -> môj desktopový C2Q 9400@3,5Ghz to zvládne za cca 13 minút

tkolen6

Mafia 2:

Detaily aj rozlíšenie na max, vypnutý Antialiasing a PhysX.
Najskôr môj pohľad-> Prehánanie sa po meste: FPS od 33 po 50 (občasne aj viac)
Výsledok vstavaného benchmarku: priemer 38FPS.

tkolen7

Grand Theft Auto 4:

tkolen8


 

Crystal Disk Mark:

tkolen9
 

tkolen10

 

Hlučnosť a teploty:


V režime šetrenia batérie sa notebook chladí pasívne takže nulová hlučnosť


V režime "tichej kancelárie" sa prepína pasívne chladenie na aktívne ktoré je taktiež tiché, je počut len taký jemný šum.

V režime maximálneho výkonu je v idle chladenie len jemné šumenie, v záťaži (hranie hry!) je už počuť výraznejšie chladenie, ale nie je to nič hrozné chladič sa rozbehne na cca 4000rpm. Je to taký výrazný "šum".

Teplota v idle:

CPU: 40C
GPU: 36C
HDD:30C

Ventilátor beží na 100rpm (podľa AIDA64)

Teplota burn: (testoval som zvlášť CPU a GPU v OCCT)

CPU: max. 76C, fan 3700rpm (v hre som sa dostal na max. 85C)

GPU:max 56C, fan 3800rpm(v hre okolo 80C)

Kombinovaný test som v OCCT nerobil, ale pri hraní hry a okamžitom minimalizovaní boli teploty CPU okolo 80-85C a teplota GPU okolo 80C, fan sa pri tom točil 4300rpm (asi aj jeho maximum)

Výdrž batérie:

V režime "tichej kancelárie" som sa dostal na výdrž 3 hodiny a 15 minút.

 

Bolo to prehrávanie filmu (bežná kvalita 480p) zhruba 2 hodiny 10min a potom surfovanie po nete, prehratých asi 5 x 5min. videí na Youtube a zase surf až pokiaľ som neprišiel na asi 5% baterky. Viac som batériu netestoval.

Môj verdikt:

+ cena
+ jednoduchy a pekny desing, celkove spracovanie
+ výkon(vzhľadom k cene)
+ USB 3.0
+- povrch(od určitým uhlom a svetlom je vidieť otlačky)

- umiestnenie konektoru napájania
- občasný zlý štart (problem HDD/BIOS, OS ???)
- slabá web kamera (nespomínal som ale je slabučká)

 

ASUS K53SV-SX966 je skvelý notebook na všestranné využitie za cenu 515€ s DPH, ponúka jednoduchý ale pekný desing a kvalitu prevedenia, skvelý výkon aj na hranie hier na rozumných detailoch pri použití moderných technológii (USB 3, Sandy Bridge, Nvidia Optimus)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013