Menu

MSI GS60 Ghost Pro je špičkový notebook pre hráčov

S váhou necelých dvoch kíl je to jeden z najlepších herných notebookov na trhu. Má skvelý výkon, špičkový displej dostupný s 3K rozlíšením, podsvietenú klávesnicu, je extrémne tenký a jediné čo vás možno nepoteší, je jeho cena. Vitajte vo svete špičkového mobilného hrania.

Herné notebooky si za dlhé roky prešli náročnou cestou od nepoužiteľných krabíc až po plnohodnotné mobilné herné zariadenia. Preč je doba neforemných produktov, ktoré sa prehrievali, boli extrémne drahé a pritom ich výkon bol len zlomkom z toho, čo ponúkal desktop náročnému hráčovi. Dnes je ponuka herných notebookov veľmi bohatá ačo je najlepšie, pre stredne náročné hry už nepotrebujete drahý notebook. No ak to s hraním myslíte vážne a chcete si vychutnať aj tie najnovšie, graficky náročného tituly, budete musieť trochu investovať. Napríklad do modelu MSI GS60 Ghost Pro.

 

Ako sa to tam zmestilo?

To bola prvá otázka, keď sme notebook vybalili z krabice. Ako sa to sakra do toho malého notebooku podarilo všetko natrepať? Špecifikácie totiž hovoria jasne - výkonný štvorjadrový procesor, dva disky, herná grafika od Nvidie a hrúbka tela menšia ako dva centimetre? Na prvý pohľad to vôbec nejde do kopy, no v MSI to zvládli bez väčších problémov a tak máme na stole zatiaľ najtenší herný notebook s bezkonkurenčným výkonom.

Navyše celé to vyzerá až podozrivo pekne a odolne. Použité materiály sú hodné svojej ceny, pôsobia pevne, sú príjemné na dotyk a celé sa to vôbec nechystá rozpadnúť. Dobre, trošku sme si spravili srandu, ale to len preto aby sme poukázali, že MSI si zobralo k srdcu kritiku ich zákazníkov a nové notebooky sú po konštrukčnej stránke o niekoľko generácií vpredu. Dnes sa už nemusia báť porovnania so žiadnou konkurenciou, sú to jednoducho špičkovo spracované notebooky hodné svojej ceny.

Výrobca použil kvalitné materiály vrátane špeciálnych zliatin kovu (Mg-Li) s veľmi peknou povrchovou úpravou a nízkou hmotnosťou. Na veko umiestnil pekné logo hernej G série, po bokoch pridal všetky potrebné konektory a do vnútra účinné, no trošku hlučné chladenie. Kvôli menším rozmerom tu ale nečakajte žiadne zbytočné konektory - je tu klasický audio vstup / výstup, sieťový konektor, čítačka pamäťových kariet, tri USB porty verzie 3.0, HDMI 1.4b a mini DisplayPort verzie 1.2.

msi-gs60-3

 

Čo je presne vo vnútri

MSI GS60 Ghost Pro je dostupný vo viacerých konfiguráciách, no na Slovensku si ho kúpite pravdepodobne len v jednej základnej. Tá je založená na výkonnom štvorjadrovom procesore Intel Core i7-4700HQ so základnou pracovnou frekvenciou 2,4 GHz. Ako to už pri Intel procesoroch býva zvykom, je tu špeciálny Turbo režim, ktorý v prípade potreby dokáže zvýšiť výkon až na 3,4 GHz. Zaujímavé sú aj ďalšie parametre procesora - je vyrobený 22 nm technológiou, má 6 MB cache pamäť a jeho TDP je nastavené na 47 wattov. Obsahuje aj integrovaný grafický čip HD Graphics 4600, ktorý je využívaný pri bežnej práci v systéme a akonáhle spustíte hru, prenechá všetku robotu samostatnej grafickej karte.

Tú vyrobila Nvidia a nesie označenie GeForce GTX 870M. Založená je na jadre GK104 (Kepler), vyrobili ju 28 nm architektúrou a má 1344 výpočtových jednotiek. Pochvalu si zaslúži za 192-bit širokú pamäťovú zbernicu, 112 texturovacích jednotiek a tri gigabajty rýchlej GDDR5 pamäte. V Boost režime dosahuje jadro skoro 1 GHz frekvenciu, čo je na mobilný grafický čip skvelá hodnote. Notebook sme testovali vo viacerých moderných hrách a na naše prekvapenie si s väčšinou poradil pri plných detailoch aj vo Full HD rozlíšení s aktivovaným vyhladzovaním hrán.

Zvyšná hardvérová výbava je taktiež veľmi slušná - 8 gigabajtov rýchlej operačnej pamäte, 128 gigabajtový SSD disk určený pre systém a dôležité aplikácie plus terabajtový pevný disk pre dáta a počítačové hry. Špecialitou je profesionálna sieťová karta Killer E2200, ktorej úlohou je zníženie oneskorenia pre on-line hry. Zvuk je prekvapivo dobrý, za čo môže dobrá zvuková karta a Dynaudio zvukový systém. Tým najlepším bonusom je špeciálna herná klávesnica. Vyrobila ju firma Steelseries, je podsvietená a okrem hrania sa na nej aj veľmi dobre píše. Jedinú výhradu máme voči použitému fontu, ktorý sa nám jednoducho nezdal až tak dobre čitateľný.

msi-gs60-hw

Hardvérová konfigurácia je skutočne kráľovská

msi-gs60-cc

Notebook vám prezradí o sebe všetko - od vyťaženia procesora až po rýchlosť otáčok ventilátora.

 

Ako sa na tom hrá?

Dokáže moderný herný notebook nahradiť herný počítač? Po hardvérovej stránke na to má všetky predpoklady a tak sme si na ňom zahrali niekoľko graficky náročných hier od jednoduchej akcie Hard Reset až po najnáročnejšie Metro: Last Light. Pri všetkých hrách sme nastavili najvyššie detaily vrátane vyhladzovania hrán, vypli sme len hardvérovú podporu technológie PhysX.

Detailné výsledky testov nájdete na konci tejto recenzie, no v skratke môžeme potvrdiť, že sa jedná o skutočne výkonný herný notebook. Bez problémov si poradí s väčšinou nových hier, samozrejme aj tu sa nájdu výnimky a občas budete musieť musieť ubrať z detailov, či vypnúť vyhladzovanie hrán. 

Čo s chladením pri tak tenkom hernom notebooku? V MSI to určite nemali jednoduché, keďže celkové TDP oboch hlavných komponentov nie je vôbec malé. Stačí pár minút v náročnej hre a ventilátory budete počuť aj počas rušného dňa. Našťastie hladina hluku nie je veľmi rušivá a slúchadlá sme si museli nasadiť jedine pri nočnom hraní.  

msi-gs60-2

 

Špička vo svojej triede

Akokoľvek sa nám môže zdať cena presahujúca hranicu 1400 eur vysoká, je MSI GS 60 Ghost Pro špičkový herný notebook za rozumnú cenu. Tak výkonné mobilné zariadenie lacnejšie nekúpite a ak áno, tak budete ochudobnení o množstvo prémiových doplnkov, ktoré MSI už štandardne montuje do svojich notebookov a počítačov. Či už je to kvalitná herná klávesnica od SteelSeries, Killer sieťová karta, alebo Miracast pre bezdrôtový prenos obrazu do vášho televízora. Bonusov je veľa a majú svoj význam.

Páčilo sa nám aj spracovanie vrátane hrúbky menšej ako dva centimetre. Ešte pred nedávnom by sme neverili, že sa tak výkonný hardvér dá vmestiť do tak malého tela notebooku. Síce tu nenájdete optickú mechaniku a batéria mohla mať trochu väčšiu kapacitu, no je to hlavne prenosný herný počítač, od ktorého nečakáme 10-hodinovú výdrž pri hraní hier. Notebook si preto od nás zaslúžene odnáša strieborný tip - bol bez väčších nedostatkov a neurazila nás ani pre niekoho možno vysoká cena. 

hodnotenie

tip-silver

Graf ceny produktu MSI GS60 2PE-048CZ poskytuje server Heureka.sk

 

Parametre

Intel Core i7-4700HQ, 3,4 GHz
8 GB DDR3 1600 MHz
Nvidia GeForce GTX 870M 3 GB
128 GB SSD + 1 TB HDD
15,6” Full HD IPS displej, Anti-Glare
SD4.0, BT 4.0, Wi-Fi ac, 3x USB 3.0
4840 mAh batéria
Hmotnosť 1,96 kg
390x266x19,95 mm
Windows 8.1

 

Výsledky testov

Všetky hry sme testovali pri nastavení maximálnych detailov a vo Full HD rozlíšení. Dĺžka merania bola vždy 60 sekúnd, priebeh fps sme zaznamenali s pomocou aplikácie Fraps.

batman

bioshock

cod

hard

metro

mp3

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013